Nyhedsartikel

Ny SVM-regering præsenteres torsdag

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne går sammen om at danne en regering over midten efter valget.

En ny regering præsenteres torsdag og vil bestå af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, som har forhandlet siden folketingsvalget 1. november.

Det oplyser fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) efter et besøg hos dronningen på Amalienborg tirsdag aften.

– Jeg har her til aften meddelt hendes majestæt dronningen, at det kan vi. På torsdag præsenteres en ny regering, som består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, siger Mette Frederiksen.

De tre partier bliver med 89 mandater reelt en flertalsregering, da de nordatlantiske mandater traditionelt blander sig uden om dansk indenrigspolitik.

Flertalsregeringer er en sjældenhed i dansk politik, hvor der ofte er mindretalsregeringer. Regeringen vil dog stadig søge brede aftaler.

– Vi vil aktivt afsøge og afdække, om vi kan lave bredere flertal end det, vi præsenterer i kraft af os selv.

– Der er masser af kompromisser, men endnu vigtigere er der masser af ambitioner, siger Mette Frederiksen.

Hør de første analyser og reaktioner på den nye regering her:

Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering over midten på grund af den aktuelle situation i verden og behovet for reformer i Danmark.

– Vi har haft en lang, men en rigtig, rigtig god proces. Det her er noget nyt, det er ikke noget, vi er vant til i Danmark.

– Jeg har ment gennem en længere periode, at det er det, vores land har brug for. Både på grund af de kriser vi står i – inflation, krig i Europa – men også fordi vi har behov for at træffe beslutninger, som kræver, at vi ser anderledes på tingene, siger hun.

Et regeringsgrundlag præsenteres onsdag klokken 12 af de tre partiledere, mens selve regeringen – herunder ministrene – præsenteres torsdag.

Det er endnu uvist, hvad de tre partier er enige om i regeringsgrundlaget, hvilket vil blive læst med en tættekam, da regeringen vil bestå af tre partier med forskellige ideologiske udgangspunkter.

– Det bliver et arbejdsfællesskab, for det er klart, at når så forskellige partier går i regering sammen, betyder det ikke, at vi er enige om alt.

– Men vi vælger at gå ind i et arbejdsfællesskab med hinanden, fordi vi vurderer, at det er det bedste for vores land, siger Mette Frederiksen.

Hun går i regering med Venstre og Moderaterne og bliver spurgt til, at hun i sin ungdom var en meget rød politiker, men nu bliver kritiseret af venstrefløjen for at føre blå politik.

– Vi skal først og fremmest være glade for, at jeg ikke mener det samme som for 25 år siden, for det ville ikke være godt, når man er landets statsminister, siger hun.

De Radikale forlod forhandlingerne tidligere tirsdag.

/ritzau/

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet