Ny undersøgelse: Hver tiende dansker har købt kopi-møbler

Model "ægget" designet af Arne Jacobsen i 1958. Dansk design, danske designere, æstetik, former, farver, stof, stole, stol, kurver, organiske former, organisk form, klassiker, verdenskendt, design, tidsløst, tidsløs, tidsløshed, Arne Jacobsen, internationalt, succes, erhverssucces, boligindretning, inventar, eftertragtet, kvalitets produkter, Fritz Hansen, Danske møbler, Dansk møbel, Danske stole. Stof. (SOM EFFEKT, ER DER LILLE DYBDESKARPHED I BILLEDET, DET FORRESTE AF STOLEN ER BEVIDST GJORT USKARP).

Skrevet af

12. marts 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Hver tiende dansker har inden for de sidste fem år købt kopier af danske designmøbler. Det viser en undersøgelse, som interesseorganisationen Rettighedsalliancen har lavet.

På nettet kan man blandt andet finde en brugt kopi af Ægget fra designeren Arne Jacobsen til salg for 6.000 kroner. Det er under en femtedel af prisen for den billigste originale model.

Og det har konsekvenser for både forbrugeren og designeren, når danskerne vælger at købe kopier i stedet for originaler. Det mener Maria Fredenslund, der er direktør i Rettighedsalliancen, der kæmper for at beskytte blandt andet danske designeres rettigheder:

“Man kan risikere aldrig at få sit produkt eller få et farligt produkt, fordi de ikke er produceret under ordentlige vilkår. Og så er der den anden konsekvens i forhold til dem, der står bag originalerne. Kopierne snylter jo på deres image og håndværk og alle de kræfter, der er lagt i de originale varer,” siger Maria Fredenslund til Radio4 morgen.

19 procent af de adspurgte forventer at købe kopier af designmøbler inden for de næste 2 år, viser undersøgelsen, som er lavet af YouGov for Rettighedsalliancen.

Her kan du høre interviewet med Maria Fredenslund, der er direktør i interesseorganisationen Rettighedsalliancen:

Ulovligt at sælge videre

Det er ikke ulovligt at købe danske kopivarer fra udlandet eller i Danmark. Men selvom man godt må eje et kopimøbel, er det ulovligt at sælge kopivarer i Danmark. Det kan i sidste ende straffes med en bøde.

Anders Kaas Poul Andersen er en af de danskere, der i løbet af de seneste fem år har købt kopimøbler:

“Det er jo billigere. Jeg har ikke 50.000 kroner til at købe en stol, der skiller sig ud fra alle andres. Så jeg synes, det er en god mulighed. Jeg føler mig ikke ligeså rig, når jeg kigger på et IKEA-møbel, som hvis jeg kigger på Ægget,” siger Anders Kaas Poul Andersen til Radio4 Morgen.

Anders Kaas Poul Andersen har prøvet på at sælge kopimøbler, men har endnu ikke solgt et endnu. Han ved godt, at han kan risikere en bøde, hvis han bliver opdaget:

“Jeg synes ikke, jeg har gjort noget forkert. Jeg nægter at smide det ud på genbrugspladsen, fordi det er ulovligt at sende det videre,” siger han.

Hør interviewet med Anders Kaas Poul Andersen, der køber kopimøbler:

Foto: Mottlau Michael/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00