Nyhedsartikel

Nye anbefalinger: Børn under to år bør ikke bruge skærme

Ritzau
redaktion@radio4.dk

Børn og unges liv er mere digitalt end nogensinde før, og det øgede skærmforbrug skaber grobund for tvivl, bekymringer og konflikter i familierne.

Det skriver Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

Derfor kommer organisationen med en række nye anbefalinger til, hvordan forældre kan håndtere deres børns skærmforbrug.

Anbefalingerne bygger på den tilgængelige forskning på området, organisationens børnefaglighed og anvendelsen af et forsigtighedsprincip.

Formålet er at bidrage til færre konflikter i hverdagen og hjælpe med at sikre børn og unges trivsel online.

– Sandheden er, at vi stadig ikke ved ret meget om, hvordan skærmene præcis påvirker vores børn og unge, men vi mener, at der efterhånden er viden nok til at konkludere, at vi bør være mere forsigtige, end vi er i dag, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår i pressemeddelelsen.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Kathrine Elmose, digital medie ekspert hos Børns Vilkår: 

Skærmbrug varierer meget alt efter børns alder, og der er forskellige udfordringer knyttet til skærmbrug for de enkelte aldersgrupper.

Derfor er anbefalingerne skræddersyet til syv forskellige grupper af børn og unge.

For eksempel fraråder Børns Vilkår al skærmforbrug til børn, som endnu ikke er fyldt 2 år.

– Vi ved om børns udvikling, at man har brug for så meget tid som muligt sammen med voksne – det hjælper barnet med at rumme sine følelser og skabe en tryg tilknytning. Tid sammen med en skærm er i bedste fald spildtid, som tager tid væk fra vigtige dele af barnets udvikling, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår til Ritzau.

Hvis man alligevel har brug for skærmene i en nødsituation, så er det vigtigt, at der er en voksen til stede, at det ikke varer længe, og at man er forsigtig med, hvad for noget indhold barnet bliver udsat for.

Rasmus Kjeldahl peger på, at også forældrene skal bruge mindre tid på skærmene mens børnene er små.

– Forældre er forbilleder for børn. Så hvis de for eksempel tjekker beskeder gennem måltiderne eller ikke er nærværende, fordi de er mere optaget af onlinelivet end af deres børn, så viser de en model, som børnene vil begynde at kopiere. Og som sådan set kan skubbe børnene ind i en onlineverden, hvor de meget hurtigt kan komme til at føle sig ret alene, siger han.

I aldersgruppen 6-9 år anbefaler Børns Vilkår ikke nogen konkrete tidsgrænser for børnenes skærmforbrug. Opfordringen går til gengæld på, at man sammen med barnet finder frem til en passende mængde skærmtimer.

I de ældre grupper fylder digitale fællesskaber mere, og derfor anbefales det, at man som forælder taler åbent med børn fra 13-15 år om sociale medier og hjælper med at begrænse forbruget af dem.

Foruden anbefalinger til børn, unge og deres forældre indeholder skærmguiden også anbefalinger til fagpersoner i daginstitutioner og skoler.

/ritzau/

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet