Nye EU-politikere åbner op om omstridte blyantspenge

Skrevet af

13. oktober 2020

mna@radio4.dk

mna@radio4.dk

En række danske EU-politikere vil være mere åbne om, hvordan de bruger tusindvis af skattekroner. Se her, hvor meget de hver især vil lægge frem.

34.000 kroner skattefrit.

Så meget får et medlem af Europa-Parlamentet hver måned til kontorudgifter – de såkaldte blyantspenge.

Der har gennem årene været stor kritik af ordningen, fordi der ikke er kontrol med, hvordan pengene bruges – og fordi der ovenikøbet ikke er klare regler for, hvad pengene kan bruges på.

Den manglende kontrol fra Europa-Parlamentet har nu fået flere af de nye danske EU-politikere – altså dem, der blev valgt for første gang i maj 2019 – til selv at fremlægge et årligt regnskab frem for, hvordan de bruger pengene.

Faktisk er det tilfældet for alle nye danske parlamentarikere – undtagen dem fra Venstre og Socialdemokraterne.

Venstre og Socialdemokraterne er dermed de eneste danske partier i Europa-Parlamentet, der ikke lægger regnskaberne frem for offentligheden. Dog har den ene af De Radikales medlemmer, Morten Helveg, også valgt ikke at lægge et regnskab frem.

Det står i skarp kontrast til partifællen Karen Melchior (R), der vil lægge alle enkelte bilag frem for hver eneste udgift, hun har haft.

Hun lovede i september sidste år, at hun løbende ville lægge sine bilag åbent frem på en hjemmeside. Hun har dog ikke gjort det endnu, men siger til Radio4, at det vil ske ”i begyndelsen af november”.

”Når jeg for eksempel bruger nogle af midlerne til at betale for mine medarbejderes internet derhjemme, så vil jeg gerne beskytte deres personlige oplysninger, så jeg ikke kommer til at lægge personlige oplysninger på nettet,” nævner hun som én af grundene til forsinkelsen.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen har ligeledes lagt sine bilag frem for journalister. Dog med den hage, at man skal møde fysisk op på Enhedslistens kontor i København for at se dem.

Alle danske partier i Europa-Parlamentet oplyser, at de får deres regnskaber set igennem af en ekstern revisor, men hverken hos Socialdemokraterne, Venstre eller Morten Helveg (R) er det muligt at se revisorens påtegning, hvor han eller hun godkender, at alt er foregået efter bogen.

’Lobbyland’ på Radio4 har spurgt alle de 14 danske europaparlamentarikere om et interview om blyantspengene.

Herunder kan du se, hvor åbne de enkelte politikere er, når det kommer til deres udgifter. Du kan også se, hvem der ønskede at stille op til interview, og hvem der ikke gjorde.

Dansk Folkeparti:

Peter Kofod vil lægge et regnskab frem for sin brug af blyantspenge. Det har han dog ikke gjort endnu med forklaringen, at han samler første halvdel af 2019 og hele 2020 i det første regnskab.

Enhedslisten:

Nikolaj Villumsen har fremlagt et revisorgodkendt regnskab. Heraf fremgår det, at han i løbet af det første år har brugt alle pengene – i omegnen af 400.000 kroner. Han oplyser desuden, at alle bilag lægger tilgængelige for journalister på Enhedslisten kontor i København, hvis man bestiller tid til at se dem.

Konservative:

Pernille Weiss vil lægge et regnskab frem for sin brug af blyantspenge. Dette er dog endnu ikke færdigt for det første år, oplyser hun.

Radikale Venstre:

Karen Melchior lovede i september 2019, at hun ville lægge alle bilag op på sin hjemmeside, så vælgerne kunne se, hvad hun præcist bruger pengene på. Hjemmesiden er stadig undervejs, og hun forventer, den står klar i begyndelsen af november.

Morten Helveg fremlægger hverken regnskab eller bilag. Han oplyser, at han får sit regnskab godkendt af en revisor, men det er ikke muligt at se revisorens påtegning, som er en garanti for, at alt er foregået efter bogen.

Socialdemokraterne:

Christel Schaldemose, Niels Fuglsang og Marianne Vind fremlægger hverken regnskab eller bilag. De oplyser, at de får deres regnskab godkendt af en revisor, men det er ikke muligt at se revisorens påtegning, som er en garanti for, at alt er foregået efter bogen.

Socialistisk Folkeparti:

Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken vil lægge et regnskab frem for deres brug af blyantspenge. Dette er dog endnu ikke færdigt for det første år, oplyser de.

Venstre:

Morten Løkkegaard, Søren Gade, Asger Christensen og Linea Søgaard-Lidell fremlægger hverken regnskab eller bilag. De oplyser, at de får deres regnskab godkendt af en revisor, men det er ikke muligt at se revisorens påtegning, som er en garanti for, at alt er foregået efter bogen.

Afspiller nu

KRANIEBRUD

12:05
13:00