Nye svingvælgere farver byerne mere blå og truer den røde regering

KV21. Kommunalvalg i Herlev. Det er første gang, at kommunerne skal tage højde for corona, når der skal stemmes til kommunalvalget. I Herlev har man forberedt sig, så godt man kan. Frank Rosendahl, teknisk serviceleder, spritter en stemmeboks af. CV19. Covid-19, corona, coronavirus.

Skrevet af

24. november 2021

Peru@Radio4.dk

Peru@Radio4.dk

En ny type svingvælgere i byerne kostede Socialdemokratiet dyrt ved kommunalvalget. De samme vælgere kan koste Mette Frederiksen regeringsmagten ved næste folketingsvalg, vurderer en valgforsker.

Enhedslisten, SF og De Radikale kunne ikke opsuge de stemmer, som Socialdemokratiet mistede i byerne ved sidste uges kommunalvalg.

En ny analyse fra Aarhus Universitet viser, at rød blok samlet mistede fem procentpoint af vælgerne til blå blok i de tættest befolkede områder. På landsplan er tabet på to procentpoint.

”Det er opsigtsvækkende, og det er en udvikling, som ingen havde regnet med,” fortæller Martin Vinæs Larsen, der er kommunalvalgsforsker ved Aarhus Universitet, til Radio4.

Han har analyseret stemmetallene fra de valgsteder, hvor der er over 10.000 mennesker tilknyttet. Og han ser et tydeligt mønster:

”I de tættest befolkede områder i København, Aarhus, Odense og Aalborg samt i områderne vest for København, som tidligere var Socialdemokratiets kerneland, er den røde blok gået helt op til fem procentpoint tilbage,” siger Martin Vinæs Larsen i Radio4’s politiske magasin Mandat.

Hør mere i ugens udgave af Mandat her:

”Det er interessant, hvis man kigger frem mod et Folketingsvalg, hvor netop balancen mellem rød og blå blok afgør, hvem der bliver statsminister.”

Martin Vinæs Larsen mener, at der er tale om en ny type svingvælgere, der har deres afsæt i byerne.

”Ved de sidste par valg har disse svingvælgere befundet sig i provinsen, men nu ser det ud til, at svingvælgeren er rykket ind til byen.”

Politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, mener, at det bør give anledning til eftertanke hos Socialdemokratiet på Christiansborg:

”Der er tale om nye bevægelser hos vælgerne, og særligt bevægelserne hos de nye svingvælgere i byerne kan være med til at afgøre udfaldet af næste folketingsvalg. Derfor må alarmklokkerne også bimle i Socialdemokratiet. Mette Frederiksen vil få svært ved at fastholde magten, hvis byernes svingvælgere i stor skala stemmer blåt ved næste folketingsvalg,” vurderer Thomas Larsen.

Hør her hvordan det gik til, da magten blev fordelt i Kolding, Randers og på Frederiksberg på valgnatten i Kampen om kæderne 2021

 

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00