Nyt politiforlig giver mere nærpoliti

Politibil med lovens lange arm ud af vinduet. Bil med betjente. Nøgleord: vagt betjente betjent politibetjent politimand i trafikken logo politilogo i politiet politilogo politi-logo køretøj udrykning bevogtning vogter bilisme tekst på politipatrulje på patrulje politifolk politimænd politi-mænd politi-folk

Skrevet af

16. december 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

20 nye politistationer rundt i landet skal give en nærhed mellem borger og politi.

Det er en del af det nye politiforlig, som et flertal på Christiansborg er blevet enige om.

Til at bemande stationerne kommer der i alt 150 nye landbetjente. Stationerne skal mindst have åbent for borgene 15 timer om ugen.

En af de kommuner, der nu får sin helt egen nærpolitistation er Gribskov.

Pelle Henning, der bor i kommunen, håber, at det kan få en effekt. Men han tvivler:

“Jeg ved ikke, hvad det gavner, hvis de er 15 timer et eller andet sted i Nordsjælland. Men hvis der vitterligt bliver knyttet et menneske til, som er der i sin fulde vagtplan, så kunne det godt være, han fik lidt lokalkendskab, som kunne bruges.”

Retsordfører for Enhedslisten, Rosa Lund, er glad for, at flere kommuner nu får en politistation. Hun erkender, at det ville være mere optimalt med længere åbningstider.

“15 timer lyder ikke af meget. Jeg tror også, at langt de fleste af os godt kunne ønske, at det var længere tid. Men det skal der både være penge og betjente til,” siger Rosa Lund og fortsætter:

“Jeg tror godt på sigt, man kunne lave længere åbningstider. Det vil vi arbejde for i Enhedslisten. Det er jo ikke sådan, at de kriminelle tænker ‘nu er nærpolitistationen åben, så må jeg hellere begå min kriminalitet nu’.”

I Langeland Kommune ærgrer Birger Printz sig over, at han ikke bor i en af de kommuner, der nu får en nærpolitistation:

“Det havde jeg håbet meget på. Det var også fordi, der var politiske udmeldinger, der sagde, at det var fornuftigt i det mindste at have en politistation i hver kommune i landet. Men det har man ikke holdt,” siger Birger Printz til Radio4 Morgen.

Han har selv oplevet, at der har været indbrud i kommunen, hvor politiet ikke er kommet ud efterfølgende.

“Vi savner lidt, at vi har nogle politifolk, der har et vist lokalkendskab. Vi mangler folk, som ved, hvor man skal kigge hen i samfundet for at forhindre, at de får lyst til at lave indbrud. Og har de gjort det, ved de måske, hvor de skal gå ind som det første for at se, om tyvekosterne ligger der”.

Hør interviewet med Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, her:

Lyt til interviewet med Pelle Henning og Birger Printz her:

Foto: Mads Jensen

Afspiller nu

OVERSKUD

14:05
15:00