Nyhedsartikel

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Simon Sandemand & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft.

Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske.

“I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i sundhedsplejer før vi bliver klar til at håndterer de mange fædre på barsel,” siger Emilie Grønfeld Wille.

Hør interviewet med Emilie Grønfeld Wille her:

Den nye øremærkede barsel kommer til at gælde for forældre til alle børn, der bliver født efter d. 2. august i år. I den øremærkede barselsordning vil mor og far hver have 11 ugers barsel, mens de sidste 26 uger kan deles, som det passer familien bedst.

Det betyder, at landets sundhedsplejersker efter alt at dømme, skal til at have en del mere med fædrene at gøre, end man tidligere har været vant til.

Og ifølge Emilie Grønfeld Wille kan det give nogle udfordringer.

“Vi mangler helt lavpratisk at notere telefonnumre på fædrene, så vi kan skrive til dem, men sundhedsplejerskerne skal også blive bedre til at inddrage fædrene og være opmærksomme på deres rolle.

Susanne Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, er enig med Emilie Grønfeld Wille.

“I rigtigt mange år har vores hovedfokus været på mor og barn, så derfor skal der da en kulturændring til når vi også skal til at have fokus på faren,” siger Susanne Lücke.

På trods af bekymringen fra både Emilie Grønfeld Wille og Susanne Lücke har Jonas Jeppesen, gymnasielærer og far til to børn i Faaborg-Midtfyn Kommune, har kun god erfaring med sundhedsplejen i forløbet med hans børn.

“Det hele var meget naturligt. Jeg tænkte ikke over, at jeg sad der som far for sundhedsplejersken var god til inddrage mig”, siger Jonas Jeppesen.

Hør interviewet med Jonas Jeppesen her:

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet