Nyhedsartikel

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Simon Sandemand & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft.

Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske.

“I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i sundhedsplejer før vi bliver klar til at håndterer de mange fædre på barsel,” siger Emilie Grønfeld Wille.

Hør interviewet med Emilie Grønfeld Wille her:

Den nye øremærkede barsel kommer til at gælde for forældre til alle børn, der bliver født efter d. 2. august i år. I den øremærkede barselsordning vil mor og far hver have 11 ugers barsel, mens de sidste 26 uger kan deles, som det passer familien bedst.

Det betyder, at landets sundhedsplejersker efter alt at dømme, skal til at have en del mere med fædrene at gøre, end man tidligere har været vant til.

Og ifølge Emilie Grønfeld Wille kan det give nogle udfordringer.

“Vi mangler helt lavpratisk at notere telefonnumre på fædrene, så vi kan skrive til dem, men sundhedsplejerskerne skal også blive bedre til at inddrage fædrene og være opmærksomme på deres rolle.

Susanne Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, er enig med Emilie Grønfeld Wille.

“I rigtigt mange år har vores hovedfokus været på mor og barn, så derfor skal der da en kulturændring til når vi også skal til at have fokus på faren,” siger Susanne Lücke.

På trods af bekymringen fra både Emilie Grønfeld Wille og Susanne Lücke har Jonas Jeppesen, gymnasielærer og far til to børn i Faaborg-Midtfyn Kommune, har kun god erfaring med sundhedsplejen i forløbet med hans børn.

“Det hele var meget naturligt. Jeg tænkte ikke over, at jeg sad der som far for sundhedsplejersken var god til inddrage mig”, siger Jonas Jeppesen.

Hør interviewet med Jonas Jeppesen her:

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet