Nyhedsartikel

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Simon Sandemand & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft.

Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske.

“I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i sundhedsplejer før vi bliver klar til at håndterer de mange fædre på barsel,” siger Emilie Grønfeld Wille.

Hør interviewet med Emilie Grønfeld Wille her:

Den nye øremærkede barsel kommer til at gælde for forældre til alle børn, der bliver født efter d. 2. august i år. I den øremærkede barselsordning vil mor og far hver have 11 ugers barsel, mens de sidste 26 uger kan deles, som det passer familien bedst.

Det betyder, at landets sundhedsplejersker efter alt at dømme, skal til at have en del mere med fædrene at gøre, end man tidligere har været vant til.

Og ifølge Emilie Grønfeld Wille kan det give nogle udfordringer.

“Vi mangler helt lavpratisk at notere telefonnumre på fædrene, så vi kan skrive til dem, men sundhedsplejerskerne skal også blive bedre til at inddrage fædrene og være opmærksomme på deres rolle.

Susanne Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, er enig med Emilie Grønfeld Wille.

“I rigtigt mange år har vores hovedfokus været på mor og barn, så derfor skal der da en kulturændring til når vi også skal til at have fokus på faren,” siger Susanne Lücke.

På trods af bekymringen fra både Emilie Grønfeld Wille og Susanne Lücke har Jonas Jeppesen, gymnasielærer og far til to børn i Faaborg-Midtfyn Kommune, har kun god erfaring med sundhedsplejen i forløbet med hans børn.

“Det hele var meget naturligt. Jeg tænkte ikke over, at jeg sad der som far for sundhedsplejersken var god til inddrage mig”, siger Jonas Jeppesen.

Hør interviewet med Jonas Jeppesen her:

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet