Nyhedsartikel

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Simon Sandemand & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft.

Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske.

“I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i sundhedsplejer før vi bliver klar til at håndterer de mange fædre på barsel,” siger Emilie Grønfeld Wille.

Hør interviewet med Emilie Grønfeld Wille her:

Den nye øremærkede barsel kommer til at gælde for forældre til alle børn, der bliver født efter d. 2. august i år. I den øremærkede barselsordning vil mor og far hver have 11 ugers barsel, mens de sidste 26 uger kan deles, som det passer familien bedst.

Det betyder, at landets sundhedsplejersker efter alt at dømme, skal til at have en del mere med fædrene at gøre, end man tidligere har været vant til.

Og ifølge Emilie Grønfeld Wille kan det give nogle udfordringer.

“Vi mangler helt lavpratisk at notere telefonnumre på fædrene, så vi kan skrive til dem, men sundhedsplejerskerne skal også blive bedre til at inddrage fædrene og være opmærksomme på deres rolle.

Susanne Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, er enig med Emilie Grønfeld Wille.

“I rigtigt mange år har vores hovedfokus været på mor og barn, så derfor skal der da en kulturændring til når vi også skal til at have fokus på faren,” siger Susanne Lücke.

På trods af bekymringen fra både Emilie Grønfeld Wille og Susanne Lücke har Jonas Jeppesen, gymnasielærer og far til to børn i Faaborg-Midtfyn Kommune, har kun god erfaring med sundhedsplejen i forløbet med hans børn.

“Det hele var meget naturligt. Jeg tænkte ikke over, at jeg sad der som far for sundhedsplejersken var god til inddrage mig”, siger Jonas Jeppesen.

Hør interviewet med Jonas Jeppesen her:

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet