Nyhedsartikel

Oberstløjtnant: ”Det er et lille stykke Amerika midt i Tyskland”

Måske skal vi vænne os til amerikanske tropper på dansk jord.

Der er sabelraslen på kontinentet, og spændingerne mellem Ukraine og Rusland tager til dagligt. For et par uger siden præsenterede Mette Frederiksen et nyt forsvarsaftalesamarbejde med USA, som åbner muligheden for, at amerikanerne fremover kan placere tropper i Danmark.

I Tyskland har amerikanske soldater været en del af hverdagen siden de tyske tropper nedlagde våbnene i 1945. Og i dag er Tyskland hjem for de største amerikanske baser uden for USAs grænser.

Så hvis vi skal vænne os til tanken om amerikanske soldater i Danmark, kan vi jo fint spørge tyskerne om deres erfaringer. Det gør Thomas Schumann i denne uges udgave af Genau.

Per Jensen er oberstløjtnant i det danske Forsvar og udstationeret på Ramstein Air Base i byen Ramstein-Miesenbach, der ligger i Rheinland-Pfalz og rummer omkring 13.000 personer fra det amerikanske militær.

”Det er et lille stykke Amerika, der bare er placeret midt i Tyskland,” siger Per Jensen.

”Alt inde på basen bliver afregnet i dollar. Uanset om det er restaurantbesøg, indkøb eller andet, så bliver det afregnet i US dollar.”

”Man skal uden for basen, hvis man vil opleve Tyskland,” slutter Per Jensen.

Susanne Rauch er opvokset tæt på Ramstein Air Base. Hun fortæller, at det var underligt at vokse op så tæt på en amerikansk luftbase. For hende virkede basen både beskyttende og som en trussel.

”Jeg havde følelsen af, at så længe basen var der ville amerikanerne beskytte dem, hvis den kolde krig blev varm,” siger hun og fortsætter:

”Men samtidig ville basen nok være det første mål ved et angreb fra Ruslands side.”

Susanne Rauch husker også, hvordan der ofte i 1970’erne kørte kampvogne gennem byen, uden at folk på forhånd vidste, at det ville ske.

”Det var meget skræmmende som barn,” fortæller hun.

Vil du høre den historiske forklaring på, hvorfor der overhovedet findes amerikanske militærbaser i Tyskland, så lyt med her:

 

Foto: Lubos Pavlicek/AP/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet