Nyhedsartikel

Øget diskrimination i Danmark: Kenneth Obionu mærker det tæt på

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Afrikanere i EU oplever i stigende grad diskrimination.

Og Danmark er et af de lande, hvor det står værst til.

Det viser en ny omfattende repræsentativ undersøgelse fra EU-agenturet European Agency for Fundamental Rights, som dagbladet Politiken er kommet i besiddelse af.

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på Kenneth Obionu, der er ledende overlæge på Bispebjerg Hospital og født i Nigeria.

Han mærker med jævne mellemrum diskrimination i Danmark.

– Det sker. Min første ansættelse var på Rigshospitalet, hvor jeg oplevede mit første kulturchok, da en patient ikke ville behandles af en sort læge, fortæller han.

Næsten hver anden afrikaner i Europa har oplevet racisme inden for de seneste fem år, viser undersøgelsen.

I alt er 6.752 afrikanere fra lande syd for Sahara blevet spurgt om, hvorvidt de oplever at blive racediskrimineret i forskellige situationer, såsom på arbejdsmarkedet, på uddannelsen og i sociale sammenhænge. Arten af episoder, som de adspurgte afrikanere melder om, spænder fra forskelsbehandling til voldelige hadforbrydelser.

Danmark ligger nummer fire på listen i EU over, hvor mange herboende afrikanere der har oplevet racisme. Østrig, Tyskland og Finland ligger over.

Selv når danskere kommer med komplimenter til Kenneth Obionu, kan det ofte ende i akavede situationer, som kan tolkes diskriminerende.

– Nogle gange kan jeg få komplimenter, som lyder: “det er da dejligt, at du trods din baggrund kan opnå sådan en stilling, som du har.” Det er lidt mærkeligt, men jeg griner bare af det og går videre, fortæller Kenneth Obiuno.

Her interviewet med Kenneth Obionu her:

Ifølge Kaloua Digbeu-Larsen, formand i Afro Danish Collective, der ønsker lige rettigheder for alle afro-danskere og mennesker af afrikansk baggrund i Danmark, gælder det som afrikaner i Danmark om at stå stærk imod.

– Vi afrikanere skal her i Danmark væk fra den filosofi om at være ofre. Vi skal fortælle vores børn og os selv, at Danmark er et godt land, hvor tingene nok skal lykkes. Der vil altid være nogle racister, men vi skal fokusere på, hvordan vi trives her i landet, siger han.

For snart to år siden besluttede et flertal i Folketinget at indføre en national handlingsplan mod racisme. Men den er endnu ikke blevet til noget.

 

Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet