Nyhedsartikel

Ordfører fra Moderaterne vil indføre mobilforbud i folkeskolen

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Mobiltelefonerne skal gemmes væk, når folkeskolens elever har undervisning.

Det mener Moderaternes børne- og undervisningsordfører Rasmus Lund-Nielsen.

”Der er to grunde til, at det vil være en god idé. For det første vil det hjælpe på elevernes trivsel, og for det andet skal det hjælpe på indlæringen.”

Det siger han og henviser til Frankrig, som forbød mobiltelefoner i folkeskolen for fem år siden og siden har evalueret forsøget.

Forslaget om mobilfrie skoler er Rasmus Lund-Nielsens og endnu ikke Moderaternes officielle politik.

Du kan høre mere om hvorfor at Rasmus Lund-Nielsen mener, at det vil være en god idé at fjerne mobiltelefonerne fra folkeskolen her:

Der er allerede folkeskoler i Danmark som har indført et forbud mod telefonerne i skolen.

Det er blandt andet på Skægkærskolen nord for Silkeborg, som begyndte deres politik ‘hold fri fra mobil’ i 2015.

Og det har givet gode resultater, siger skoleleder Peter Mortensen.

”Vi oplevede mobiltelefonen som noget for den enkelte eller én til én kommunikation. Når den er væk, kigger folk hinanden mere i øjnene, og fællesskabet vokser.”

På Brøndby Strand Skole er modellen omvendt. Her mener skoleleder Rikke Rubek ikke, at et forbud er en måde at løse de problematikker, som mobiltelefonen kan føre med sig.

Du kan høre hele interviewet med både Peter Mortensen og Rikke Rubek her:

Heller ikke hos formanden for Danske Skoleelever, Marie Holt Hermansen, er der umiddelbar opbakning til et mobiltelefonsforbud.

”For os handler det om selvbestemmelse. Der skal ikke komme et forbud fra nationalt hold, for det vil gøre mere skade end gavn. Men hvis man tager snakken ude i den enkelte klasse, og et elevråd vil stemme for at give mobiltelefonerne en pause, så står det den enkelte skole eller klasse frit for.”

Du kan høre hele interviewet med Marie Holt Hermansen her:

En undersøgelse fra 2019 fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) viser, at fire ud af fem danske skoler har enten en politik eller regler for brug af mobiltelefoner.

Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet