Nyhedsartikel

SMVdanmark: Bevar store bededag og fjern 2. pinsedag

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Fælles for både store bededag og 2. pinsedag er, at de falder på samme ugedag hvert år. Store bededag om fredagen og 2. pinsedag om mandagen. Derfor giver det bedre mening at bevare en helligdag om fredagen end om mandagen.

Det siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark.

”Vi har rigtig mange medlemmer, som har travlt på store bededag, fordi det ligger om fredagen. Blandt andet i forbindelse med Døllefjelde-Musse Marked, konfirmationer og andre store og små festligheder. Man kan ikke bare rykke det hele til en mandag. Folk vil hellere drikke en øl om fredagen, end om mandagen hvor man skal arbejde dagen efter.”

Du kan høre mere om hvorfor, store bededag er vigtigere for SMV Danmark end 2. pinsedag her:

Det er ikke kun SMVdanmark, som har øjnene rettet mod 2. pinsedag i stedet for store bededag. Det har folketingsmedlem for Radikale Venstre Christian Friis Bach også.

På Twitter skriver han, at store bededag har folkelig forankring i modsætning til 2. pinsedag, som er en ’mærkelig helligdag’.

Med det mener han, at 2. pinsedag ikke har de samme kirkelige traditioner.

”Efter min opfattelse er der flere kirkelige handlinger forbundet med store bededag blandt andet mange konfirmationer. Derudover har den også større folkelig forankring, som jeg tror, man har undervurderet. Jeg siger ikke, at vi gør det ene eller det andet, men det er et forsøg på at gå konstruktivt ind i forhandlingerne om at fjerne en helligdag.”

Christian Friis Bach understreger, at forslaget om at fjerne 2. pinsedag er hans eget input i debatten, og ikke en del af Radikal Venstres officielle politik.

Du kan høre hele interviewet med Christian Friis Bach her:

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet