Nyhedsartikel

Organisten Erik vil have retten til at sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Flere grupper af ansatte i folkekirken vil have mulighed for at vælge vielser af homoseksuelle fra. En række organister i den danske folkekirke mener nemlig, de skal have valgfriheden – ligesom præsterne har.

Én af dem er Erik Kure, der er organist i Sct. Nicolai Kirke i Vejle.

”Jeg synes, det er en menneskeret, at man har lov til at have et synspunkt. For mig er det et spørgsmål om at skulle medvirke til noget, som jeg ikke har tro på. Jeg har ikke tro på, at jeg giver folk noget godt ved at medvirke til, at det kan gennemføres.”

“Selvom jeg er organist, har jeg også en teologisk holdning til tingene. Kirken er efterhånden blevet en dansk arbejdsplads. Men kirken er stadig Guds kirke, og i Guds kirke er der andre love, end der er i det danske samfund. Kirken har bare nogle andre værdier,” siger han.

Hør hele interviewet med organisten Erik Kure, der ikke vil spille til homoseksuelle vielser, her:

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Loven blev lavet af den daværende kirkeminister Manu Sareen fra Radikale Venstre i forbindelse med, at vielser af homoseksuelle par i folkekirken også blev tilladt.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner til ministeren. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Sådan gik det dog aldrig.

Ønsket består imidlertid stadig hos flere af organisterne. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

”Jeg mener ikke, der er forskel på os, der gør tjeneste i en evangelisk-luthersk kirke. Præsten har sin opgave, organisten har sin opgave og kirketjeneren har sin opgave til en vielse,” siger organist Erik Kure.

Som det er lige nu, bliver organister og andre ansatte i folkekirken nødt til at spørge om lov hos deres menighedsråd, hvis de gerne vil fritages fra opgaver.

Grunden til det er blandt andet, at præsterne er ansat af staten. Organister og andre ansatte i folkekirken er derimod ansat af menighedsrådene. Derfor er de øvrige ansatte ikke omfattet af de samme love og regler, som gælder for præsterne.

I menighedsrådet i Lindehøj Sogn i Herlev har de den overbevisning, at hvis en ansat i kirken ikke ønsker at deltage i vielser med par af samme køn, så får man lov til at stå over.

”Vi mener, at når man påberåber sig en meget bred folkekirke, så skal der også være plads i folkekirken til folk, der har en mening om, at det strider imod deres overbevisning at deltage i en vielse af homoseksuelle,” siger han,

Hør hele interviewet med menighedsrådsformand Kurt Henriksen, der gerne giver ansatte fri, hvis en vielse af et homoseksuelt par skulle afholdes, her:

 

Det kan imidlertid være en problematisk vej at gå, hvis man udvider retten til at takke nej til at deltage ved særlige typer af vielser. Det mener religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen.

”Hvis man accepterer, at organister kan nægte eksempelvis at vie par af teologiske eller ideologiske årsager – hvorfor skulle andre personalegrupper i det offentlige som lærere og læger ikke også kunne nægte at udføre visse opgaver af religiøse eller principielle årsager?” spørger han retorisk.

Hør hele interviewet med religionssociolog Brian Arly Jacobsen, der mener, at det vil være problematisk at udvide præsternes ret til valgfrihed til flere personalegrupper, her:

 

 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet