Nyhedsartikel

Organisten Erik vil have retten til at sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Flere grupper af ansatte i folkekirken vil have mulighed for at vælge vielser af homoseksuelle fra. En række organister i den danske folkekirke mener nemlig, de skal have valgfriheden – ligesom præsterne har.

Én af dem er Erik Kure, der er organist i Sct. Nicolai Kirke i Vejle.

”Jeg synes, det er en menneskeret, at man har lov til at have et synspunkt. For mig er det et spørgsmål om at skulle medvirke til noget, som jeg ikke har tro på. Jeg har ikke tro på, at jeg giver folk noget godt ved at medvirke til, at det kan gennemføres.”

“Selvom jeg er organist, har jeg også en teologisk holdning til tingene. Kirken er efterhånden blevet en dansk arbejdsplads. Men kirken er stadig Guds kirke, og i Guds kirke er der andre love, end der er i det danske samfund. Kirken har bare nogle andre værdier,” siger han.

Hør hele interviewet med organisten Erik Kure, der ikke vil spille til homoseksuelle vielser, her:

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Loven blev lavet af den daværende kirkeminister Manu Sareen fra Radikale Venstre i forbindelse med, at vielser af homoseksuelle par i folkekirken også blev tilladt.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner til ministeren. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Sådan gik det dog aldrig.

Ønsket består imidlertid stadig hos flere af organisterne. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

”Jeg mener ikke, der er forskel på os, der gør tjeneste i en evangelisk-luthersk kirke. Præsten har sin opgave, organisten har sin opgave og kirketjeneren har sin opgave til en vielse,” siger organist Erik Kure.

Som det er lige nu, bliver organister og andre ansatte i folkekirken nødt til at spørge om lov hos deres menighedsråd, hvis de gerne vil fritages fra opgaver.

Grunden til det er blandt andet, at præsterne er ansat af staten. Organister og andre ansatte i folkekirken er derimod ansat af menighedsrådene. Derfor er de øvrige ansatte ikke omfattet af de samme love og regler, som gælder for præsterne.

I menighedsrådet i Lindehøj Sogn i Herlev har de den overbevisning, at hvis en ansat i kirken ikke ønsker at deltage i vielser med par af samme køn, så får man lov til at stå over.

”Vi mener, at når man påberåber sig en meget bred folkekirke, så skal der også være plads i folkekirken til folk, der har en mening om, at det strider imod deres overbevisning at deltage i en vielse af homoseksuelle,” siger han,

Hør hele interviewet med menighedsrådsformand Kurt Henriksen, der gerne giver ansatte fri, hvis en vielse af et homoseksuelt par skulle afholdes, her:

 

Det kan imidlertid være en problematisk vej at gå, hvis man udvider retten til at takke nej til at deltage ved særlige typer af vielser. Det mener religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen.

”Hvis man accepterer, at organister kan nægte eksempelvis at vie par af teologiske eller ideologiske årsager – hvorfor skulle andre personalegrupper i det offentlige som lærere og læger ikke også kunne nægte at udføre visse opgaver af religiøse eller principielle årsager?” spørger han retorisk.

Hør hele interviewet med religionssociolog Brian Arly Jacobsen, der mener, at det vil være problematisk at udvide præsternes ret til valgfrihed til flere personalegrupper, her:

 

 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet