Nyhedsartikel

Over halvdelen af Venstres lokalforeninger har mistet medlemmer

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Der er nedgang i medlemstallene i over halvdelen af Venstres kommunale vælgerforeninger. Det viser en rundringning, som vi har lavet på Radio4.

Venstres kommunale vælgerforening i Fredericia er et af steder, hvor medlemmerne har forladt partiet.

Ifølge Søren Schou som er formand for Venstre i Fredericia, har partiet cirka mistet 10 procent af dets medlemmer det seneste år, og han peger på, at det er øverst i partiet, at svaret på udmeldelserne skal findes.

”Jeg har fået rigtig mange kommentarer og oplevet stor frustration i forbindelse med regeringsdannelsen, og at vi opgav kravet advokatundersøgelsen af minkskandalen. Der følger jo ikke en forklaring med udmeldelsesblanketten, men jeg kan godt lægge to og to sammen.”

Du kan høre hele interviewet med Søren Schou her:

Konkret har 56 procent af kommuneforeningerne fået færre medlemmer i 2022.

21 procent af foreningerne mener, at det er status quo, og 12 procent ønsker ikke at fortælle om medlemstallene.

Et af de medlemmer som har sagt farvel til Venstre er Lennart Nielsen. Han har været medlem af partiet siden 1995 og stillede også op for partiet ved det seneste folketingsvalg.

For Lennart Nielsen var det partitoppens løftebrud som fik hans bæger til at flyde over.

”Der er flere årsager – blandt andet at man valgte at indgå i en regering med vores største fjende, Mette Frederiksen. Og med Lars Løkke Rasmussen oveni, som startede Moderaterne, og som ikke er velset i Venstre længere. Men først og fremmest handlede det for mig om, at droppe kravet om en advokatundersøgelse af minksagen.”

Du kan høre mere om hvorfor Lennart Nielsen ikke længere kunne se sig selv som medlem af Venstre her:

Vi ville gerne have haft en reaktion fra Venstres ledelse, men de har ikke ønsket at stille op til interview.

I stedet har Venstres partisekretær Christian Hüttemeier sendt et mailsvar:

“Det er en kendt sag, at de politiske partier mister medlemmer i de her år. Og med flere partier at vælge imellem, herunder flere som har deres udspring i Venstre, så er det selvfølgelig naturligt, at vi oplever en større afgang af medlemmer,” skriver Christina Hüttemeier.

Derudover erkender partisekretæren, at det har givet skrammer, at Venstre er gået med i den nye SVM-regering.

“Det er også velkendt, at Venstres regeringssamarbejde med Socialdemokratiet selvfølgelig også har affødt reaktioner. Dog noterer jeg mig, at et massivt flertal af Venstres bagland på Venstres landsmøde, udtrykker opbakning til regeringsdeltagelsen”.

Den udlægning deler Steffen Hjaltelin til dels. Han var rådgiver for Venstres ledelse fra 2004 til 2019.

”Ledelsen i partiet har forventet at miste medlemmer, det er der ingen tvivl om. Formand Jakob Ellemann-Jensen gik derfor også ud og kaldte hændelserne for løftebrud for at tage det i opløbet. Men det er også vigtigt at sige, at det her foregår internt i partiet. Det er et tema på alle møder i ledelsen, og det fylder meget.”

Du kan høre hele analysen fra Steffen Hjaltelin her:

 

Radio4 har forsøgt at få det samlede antal medlemmer i Venstres lokalforeninger. Det tal kan vi dog først få, når Venstre holder årsmøde til efteråret, oplyser Venstres Landsorganisation.

FAKTA:
83 kommuneforeninger har besvaret vores henvendelse:
47 har oplevet nedgang i medlemstallet i 2022.
10 har ikke lyst til at dele tallene.
5 svarer, at de ikke kender tallene.
18 siger, at det er status quo.
3 har oplevet medlemsfremgang i 2022.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet