Nyhedsartikel

Over halvdelen af Venstres lokalforeninger har mistet medlemmer

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Der er nedgang i medlemstallene i over halvdelen af Venstres kommunale vælgerforeninger. Det viser en rundringning, som vi har lavet på Radio4.

Venstres kommunale vælgerforening i Fredericia er et af steder, hvor medlemmerne har forladt partiet.

Ifølge Søren Schou som er formand for Venstre i Fredericia, har partiet cirka mistet 10 procent af dets medlemmer det seneste år, og han peger på, at det er øverst i partiet, at svaret på udmeldelserne skal findes.

”Jeg har fået rigtig mange kommentarer og oplevet stor frustration i forbindelse med regeringsdannelsen, og at vi opgav kravet advokatundersøgelsen af minkskandalen. Der følger jo ikke en forklaring med udmeldelsesblanketten, men jeg kan godt lægge to og to sammen.”

Du kan høre hele interviewet med Søren Schou her:

Konkret har 56 procent af kommuneforeningerne fået færre medlemmer i 2022.

21 procent af foreningerne mener, at det er status quo, og 12 procent ønsker ikke at fortælle om medlemstallene.

Et af de medlemmer som har sagt farvel til Venstre er Lennart Nielsen. Han har været medlem af partiet siden 1995 og stillede også op for partiet ved det seneste folketingsvalg.

For Lennart Nielsen var det partitoppens løftebrud som fik hans bæger til at flyde over.

”Der er flere årsager – blandt andet at man valgte at indgå i en regering med vores største fjende, Mette Frederiksen. Og med Lars Løkke Rasmussen oveni, som startede Moderaterne, og som ikke er velset i Venstre længere. Men først og fremmest handlede det for mig om, at droppe kravet om en advokatundersøgelse af minksagen.”

Du kan høre mere om hvorfor Lennart Nielsen ikke længere kunne se sig selv som medlem af Venstre her:

Vi ville gerne have haft en reaktion fra Venstres ledelse, men de har ikke ønsket at stille op til interview.

I stedet har Venstres partisekretær Christian Hüttemeier sendt et mailsvar:

“Det er en kendt sag, at de politiske partier mister medlemmer i de her år. Og med flere partier at vælge imellem, herunder flere som har deres udspring i Venstre, så er det selvfølgelig naturligt, at vi oplever en større afgang af medlemmer,” skriver Christina Hüttemeier.

Derudover erkender partisekretæren, at det har givet skrammer, at Venstre er gået med i den nye SVM-regering.

“Det er også velkendt, at Venstres regeringssamarbejde med Socialdemokratiet selvfølgelig også har affødt reaktioner. Dog noterer jeg mig, at et massivt flertal af Venstres bagland på Venstres landsmøde, udtrykker opbakning til regeringsdeltagelsen”.

Den udlægning deler Steffen Hjaltelin til dels. Han var rådgiver for Venstres ledelse fra 2004 til 2019.

”Ledelsen i partiet har forventet at miste medlemmer, det er der ingen tvivl om. Formand Jakob Ellemann-Jensen gik derfor også ud og kaldte hændelserne for løftebrud for at tage det i opløbet. Men det er også vigtigt at sige, at det her foregår internt i partiet. Det er et tema på alle møder i ledelsen, og det fylder meget.”

Du kan høre hele analysen fra Steffen Hjaltelin her:

 

Radio4 har forsøgt at få det samlede antal medlemmer i Venstres lokalforeninger. Det tal kan vi dog først få, når Venstre holder årsmøde til efteråret, oplyser Venstres Landsorganisation.

FAKTA:
83 kommuneforeninger har besvaret vores henvendelse:
47 har oplevet nedgang i medlemstallet i 2022.
10 har ikke lyst til at dele tallene.
5 svarer, at de ikke kender tallene.
18 siger, at det er status quo.
3 har oplevet medlemsfremgang i 2022.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet