Nyhedsartikel

OVERBLIK: Det ved vi om missilnedslag i Polen

Polen har bekræftet, at to personer tirsdag er dræbt i en eksplosion. Derudover er meget fortsat uvist.

Tirsdag eftermiddag ramte et missil den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. Missilet dræbte to personer.

Der er endnu ingen bekræftede informationer om, hvem der affyrede missilet.

Her kan du blive klogere på, hvad vi ved om tirsdagens begivenheder.

* Foreløbige undersøgelser tyder på, at et missil, der ramte Polen, blev affyret af Ukraine for at ramme russisk missil, oplyser amerikanske embedsmænd til AP.

* Ifølge det polske udenrigsministerium var det et russiskproduceret missil, som ramte den polske landsby Przewodow klokken 15.40 lokal tid tirsdag.

* To polske statsborgere er blevet dræbt i eksplosionen.

* Polen havde natten til onsdag ikke afgørende beviser for, hvem der affyrede det missil, som ramte landsbyen, oplyste Polens præsident, Andrzej Duda, som tilføjede, at missilet dog “højst sandsynligt” er “russiskproduceret”.

* Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger, at foreløbige informationer viser, at det er “usandsynligt”, at missilet er affyret fra Rusland.

* Nato overvåger situationen og holder hastemøde onsdag.

* Polen, som er medlem af Nato, oplyser, at man er ved at undersøge, om der er brug for at aktivere artikel 4 i forsvarsalliancens traktat.

* Artikel 4 handler om, at medlemslandene vil rådføre sig med hinanden, når et medlemslands territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

* Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, opfordrer landets befolkning til at “forblive rolig”.

* Rusland afviser at stå bag et missilangreb mod Polen. Det russiske forsvarsministerium kalder beskyldninger for en “bevidst provokation”.

* Eksplosionen i Polen skete, nogenlunde samtidig med at flere ukrainske byer blev ramt af, hvad Ukraine mener var russiske missiler. Rusland har tirsdag ifølge Ukraine affyret “omkring 100” missiler.

* Reaktionerne er strømmet ind fra flere sider.

* Blandt andre fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og den danske statsminister, Mette Frederiksen.

* Det er især det faktum, at Polen er medlem af Nato, der har medført de kraftige reaktioner. Hvis det viser sig, at Rusland målrettet har angrebet Polen, kan det potentielt medføre et modsvar fra Natos medlemslande.

Kilder: AP, CNN, Reuters og AFP.

/ritzau/

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet