Nyhedsartikel

OVERBLIK: Det ved vi om missilnedslag i Polen

Polen har bekræftet, at to personer tirsdag er dræbt i en eksplosion. Derudover er meget fortsat uvist.

Tirsdag eftermiddag ramte et missil den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. Missilet dræbte to personer.

Der er endnu ingen bekræftede informationer om, hvem der affyrede missilet.

Her kan du blive klogere på, hvad vi ved om tirsdagens begivenheder.

* Foreløbige undersøgelser tyder på, at et missil, der ramte Polen, blev affyret af Ukraine for at ramme russisk missil, oplyser amerikanske embedsmænd til AP.

* Ifølge det polske udenrigsministerium var det et russiskproduceret missil, som ramte den polske landsby Przewodow klokken 15.40 lokal tid tirsdag.

* To polske statsborgere er blevet dræbt i eksplosionen.

* Polen havde natten til onsdag ikke afgørende beviser for, hvem der affyrede det missil, som ramte landsbyen, oplyste Polens præsident, Andrzej Duda, som tilføjede, at missilet dog “højst sandsynligt” er “russiskproduceret”.

* Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger, at foreløbige informationer viser, at det er “usandsynligt”, at missilet er affyret fra Rusland.

* Nato overvåger situationen og holder hastemøde onsdag.

* Polen, som er medlem af Nato, oplyser, at man er ved at undersøge, om der er brug for at aktivere artikel 4 i forsvarsalliancens traktat.

* Artikel 4 handler om, at medlemslandene vil rådføre sig med hinanden, når et medlemslands territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

* Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, opfordrer landets befolkning til at “forblive rolig”.

* Rusland afviser at stå bag et missilangreb mod Polen. Det russiske forsvarsministerium kalder beskyldninger for en “bevidst provokation”.

* Eksplosionen i Polen skete, nogenlunde samtidig med at flere ukrainske byer blev ramt af, hvad Ukraine mener var russiske missiler. Rusland har tirsdag ifølge Ukraine affyret “omkring 100” missiler.

* Reaktionerne er strømmet ind fra flere sider.

* Blandt andre fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og den danske statsminister, Mette Frederiksen.

* Det er især det faktum, at Polen er medlem af Nato, der har medført de kraftige reaktioner. Hvis det viser sig, at Rusland målrettet har angrebet Polen, kan det potentielt medføre et modsvar fra Natos medlemslande.

Kilder: AP, CNN, Reuters og AFP.

/ritzau/

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet