Nyhedsartikel

OVERBLIK: Det ved vi om missilnedslag i Polen

Polen har bekræftet, at to personer tirsdag er dræbt i en eksplosion. Derudover er meget fortsat uvist.

Tirsdag eftermiddag ramte et missil den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. Missilet dræbte to personer.

Der er endnu ingen bekræftede informationer om, hvem der affyrede missilet.

Her kan du blive klogere på, hvad vi ved om tirsdagens begivenheder.

* Foreløbige undersøgelser tyder på, at et missil, der ramte Polen, blev affyret af Ukraine for at ramme russisk missil, oplyser amerikanske embedsmænd til AP.

* Ifølge det polske udenrigsministerium var det et russiskproduceret missil, som ramte den polske landsby Przewodow klokken 15.40 lokal tid tirsdag.

* To polske statsborgere er blevet dræbt i eksplosionen.

* Polen havde natten til onsdag ikke afgørende beviser for, hvem der affyrede det missil, som ramte landsbyen, oplyste Polens præsident, Andrzej Duda, som tilføjede, at missilet dog “højst sandsynligt” er “russiskproduceret”.

* Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger, at foreløbige informationer viser, at det er “usandsynligt”, at missilet er affyret fra Rusland.

* Nato overvåger situationen og holder hastemøde onsdag.

* Polen, som er medlem af Nato, oplyser, at man er ved at undersøge, om der er brug for at aktivere artikel 4 i forsvarsalliancens traktat.

* Artikel 4 handler om, at medlemslandene vil rådføre sig med hinanden, når et medlemslands territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

* Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, opfordrer landets befolkning til at “forblive rolig”.

* Rusland afviser at stå bag et missilangreb mod Polen. Det russiske forsvarsministerium kalder beskyldninger for en “bevidst provokation”.

* Eksplosionen i Polen skete, nogenlunde samtidig med at flere ukrainske byer blev ramt af, hvad Ukraine mener var russiske missiler. Rusland har tirsdag ifølge Ukraine affyret “omkring 100” missiler.

* Reaktionerne er strømmet ind fra flere sider.

* Blandt andre fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og den danske statsminister, Mette Frederiksen.

* Det er især det faktum, at Polen er medlem af Nato, der har medført de kraftige reaktioner. Hvis det viser sig, at Rusland målrettet har angrebet Polen, kan det potentielt medføre et modsvar fra Natos medlemslande.

Kilder: AP, CNN, Reuters og AFP.

/ritzau/

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet