Overrabbiner: Et forbud mod omskæring er et forbud mod jødedom

(ARKIV) Rabbi Moshe Wiseberg, a "mohel", or ritual circumciser holds a scalpel as he performs a circumcision in Neve Ilan near Jerusalem, in this September 24, 2012 file photo. En arbejdsgruppe, der skal lave ny vejledning til ikke-medicinsk omskæring, er ved at smuldre. En vurdering lyder, at det bliver svært at komme i mål med en ny vejledning. Det skriver Ritzau, torsdag den 27. august 2020.. (Foto: RONEN ZVULUN/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

4. september 2020

”Omskærelse er noget, der er så simpelt og ukompliceret. Hver eneste, som kommer til Danmark, og som hører, vi overhovedet har den her debat, siger ”hvad er der galt med de danskere?” Det er noget, der er så almindeligt.”

Sådan siger overrabbiner i Det Jødiske Samfund i Danmark, Jair Melchior, til Radio4 Morgen, efter en ny Megafonmåling udført for TV 2 og Politiken viser, at 86 procent af alle danskere støtter op om et forbud mod omskæring af raske drengebørn i Danmark.

Jair Melchior ser et forbud mod omskæring som et de facto-forbud mod jødedom:

”Det bekymrer mig, at man overhovedet debatterer at forbyde jødedommen i Danmark,” siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nedsat en sundhedsfaglig arbejdsgruppe, der skulle udarbejde en opdateret vejledning for omskæring af raske drengebørn, men senest har flere af de faglige foreninger, der var en del af arbejdsgruppen, trukket sig. Det gælder blandt andet Dansk Pædiatrisk Selskab, som er den faglige sammenslutning af børnelæger, og Dansk Urologisk Selskab, der favner læger og kirurger, som beskæftiger sig med urinveje.

Et brud på menneskerettighederne

Debatten om et forbud mod omskæring af raske drengebørn under 18 år af religiøse årsager ruller også på Christiansborg, hvor den har skabt intern splid i flere partier.

SF er det eneste parti, der entydigt siger ja til et forbud, mens både Socialdemokratiet og Venstre ikke vil forholde sig til spørgsmålet endnu.

Senest har Dansk Folkeparti meldt ud, at de også bakker op om et forbud – men partiet har fritstillet tre medlemmer, der alle går imod partilinjen ved ikke at støtte et forbud.

Ifølge overrabbiner Jair Melchior vil et forbud mod omskæring af raske drenge være et brud på menneskerettighederne:

”Sådan et forbud vil være ulovligt i forhold til menneskerettighederne. Så selvfølgelig skal vi kæmpe for vores ret til at være danske jøder. Vi er nogle, der følger loven, og gør, hvad vi kan. Men desværre siger Danmark til os nu: I er ikke velkomne i Danmark.”

Jair Melchior svarer ikke entydigt på, om Det Jødiske Samfund i Danmark vil respektere en lov mod religiøs omskæring, hvis den skulle komme:

”Det er en essentiel del af jødedommen, at man følger lokal lov. Men lokal lov skal også værne om minoriteter. Det er præcis dét, diskussionen i virkeligheden handler om. Og det vil være pinligt, hvis Danmark bliver sat i det lys i verden, at man laver en lov imod minoriteter, som er imod menneskerettighederne,” siger Jair Melchior, overrabbiner i Det Jødiske Samfund i Danmark.

 

Her hele interviewet med Jair Melchior i Radio4 Morgen her:

 

Foto: RONEN ZVULUN/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

01:10
02:10