Nyhedsartikel

EU lander 7-årig budgetaftale

Efter fire døgns forhandlinger har EU-landene indgået en budgetaftale og en aftale om en genopretningsfond efter coronapandemiens følger for i alt 750 milliarder euro.

De 27 stats- og regeringschefer var ellers lige ved at slå rekorden for det længste EU-topmøde nogensinde, men nu ligger der altså en aftale.

Det er en kompliceret aftale, men også en historisk aftale. Det forklarede EU-journalist her på kanalen, Mads Anneberg, i Radio4 morgen

¨Det er nærmest et nyt kapitel i EU’s historie. Det er noget, som vi kommer til at tale om i mange år. Der er simpelthen sket det, at ikke nok med, at vi er blevet enige om at gå ud og låne en masse penge sammen, til at få styr på vores økonomi efter coronakrisen. Der er også en stor del af de her penge, der vil blive givet af fællesskabet til de lande, der har brug for det. Det er en stor symbolsk gestus. Men det er også noget, der får en mærkbar konsekvens, fordi der er tale om så mange penge,” sagde EU-journalist Mads Anneberg til Radio4 Morgen.        

Der er mange dele af aftalen, som kommer til at påvirke Danmark både direkte og indirekte. Det er især den nye store EU-rabat, der kommer til at få betydning, forklarer Mads Anneberg.

“Danmark gik ind med en vished om, at de her forhandlinger kunne blive meget dyre for Danmark. Men vi har fået en stor rabat. En rabat som er to-tre gange så stor, som den vi havde i forvejen. Det er de andre lande, der skal dække ind her,” forklarer Mads Anneberg.   

Du kan høre hele analysen af den nye aftale her:

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet