Nyhedsartikel

På nordjysk skole deler 42 elever ét toilet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

På Hjallerup Skole i Nordjylland er der rift om toiletterne, hvor eleverne i indskolingen i gennemsnit har ét toilet for hver 42. elev.

Situationen er ikke bare ubehagelig for eleverne, det går også udover deres mulighed for at følge med i timerne. Det mener Heidi Pedersen, som er formand for skolebestyrelsen på Hjallerup skole.

”Generelt påvirker det deres trivsel rigtig meget. Jeg synes det er så grelt, at vi skal have gjort noget nu.”

Her kan du høre, hvad børnene i toiletkøen på Hjallerup Skole synes om problemet og hvilke konsekvenser det har for skolebestyrelsesformand Heidi Pedersen:

Selvom det for skolen ikke er et nyt problem, at de mindste elever må stå i lange toiletkøer, så overrasker problemet i kommunen.

Det siger Bettina Kjeldsen, udvalgsformand for Børne- og Skoleudvalget i Brønderslev Kommune – valgt for Socialdemokratiet

”Det kommer bag på mig, for jeg har ikke været vidende om problemet. Derfor handler vi på det nu for det er da bekymrende at der ikke er sket noget.”

Hjallerup Skole skal renoveres til efteråret og imens det foregår, garanterer Bettina Kjeldsen, at der vil blive sat flere midlertidige toiletter op.

Til gengæld vil hun ikke garantere, at der når skolen er renoveret, er flere end ét toilet per 42 elever – men hun vil arbejde for, at det sker.

Du kan høre hele interviewet med Bettina Kjeldsen her:

Problematikken er ikke unik for skolen i Nordjylland, det siger Søren Rittig, overlæge på afdeling Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital og henviser til en 2 år gammel undersøgelse hvor mere end 20.000 børn medvirkede.

”Undersøgelsen viste dengang, at halvdelen af eleverne er utilfredse med deres skoletoiletter, og en fjerdedel sagde at de må holde sig. Det ved vi presser børnene, og det kan resultere i, at børnene tisser i bukserne.”

Du kan høre hele interviewet med Søren Rittig her:

Læs også

26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet