Nyhedsartikel

På nordjysk skole deler 42 elever ét toilet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

På Hjallerup Skole i Nordjylland er der rift om toiletterne, hvor eleverne i indskolingen i gennemsnit har ét toilet for hver 42. elev.

Situationen er ikke bare ubehagelig for eleverne, det går også udover deres mulighed for at følge med i timerne. Det mener Heidi Pedersen, som er formand for skolebestyrelsen på Hjallerup skole.

”Generelt påvirker det deres trivsel rigtig meget. Jeg synes det er så grelt, at vi skal have gjort noget nu.”

Her kan du høre, hvad børnene i toiletkøen på Hjallerup Skole synes om problemet og hvilke konsekvenser det har for skolebestyrelsesformand Heidi Pedersen:

Selvom det for skolen ikke er et nyt problem, at de mindste elever må stå i lange toiletkøer, så overrasker problemet i kommunen.

Det siger Bettina Kjeldsen, udvalgsformand for Børne- og Skoleudvalget i Brønderslev Kommune – valgt for Socialdemokratiet

”Det kommer bag på mig, for jeg har ikke været vidende om problemet. Derfor handler vi på det nu for det er da bekymrende at der ikke er sket noget.”

Hjallerup Skole skal renoveres til efteråret og imens det foregår, garanterer Bettina Kjeldsen, at der vil blive sat flere midlertidige toiletter op.

Til gengæld vil hun ikke garantere, at der når skolen er renoveret, er flere end ét toilet per 42 elever – men hun vil arbejde for, at det sker.

Du kan høre hele interviewet med Bettina Kjeldsen her:

Problematikken er ikke unik for skolen i Nordjylland, det siger Søren Rittig, overlæge på afdeling Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital og henviser til en 2 år gammel undersøgelse hvor mere end 20.000 børn medvirkede.

”Undersøgelsen viste dengang, at halvdelen af eleverne er utilfredse med deres skoletoiletter, og en fjerdedel sagde at de må holde sig. Det ved vi presser børnene, og det kan resultere i, at børnene tisser i bukserne.”

Du kan høre hele interviewet med Søren Rittig her:

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet