Nyhedsartikel

På nordjysk skole deler 42 elever ét toilet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

På Hjallerup Skole i Nordjylland er der rift om toiletterne, hvor eleverne i indskolingen i gennemsnit har ét toilet for hver 42. elev.

Situationen er ikke bare ubehagelig for eleverne, det går også udover deres mulighed for at følge med i timerne. Det mener Heidi Pedersen, som er formand for skolebestyrelsen på Hjallerup skole.

”Generelt påvirker det deres trivsel rigtig meget. Jeg synes det er så grelt, at vi skal have gjort noget nu.”

Her kan du høre, hvad børnene i toiletkøen på Hjallerup Skole synes om problemet og hvilke konsekvenser det har for skolebestyrelsesformand Heidi Pedersen:

Selvom det for skolen ikke er et nyt problem, at de mindste elever må stå i lange toiletkøer, så overrasker problemet i kommunen.

Det siger Bettina Kjeldsen, udvalgsformand for Børne- og Skoleudvalget i Brønderslev Kommune – valgt for Socialdemokratiet

”Det kommer bag på mig, for jeg har ikke været vidende om problemet. Derfor handler vi på det nu for det er da bekymrende at der ikke er sket noget.”

Hjallerup Skole skal renoveres til efteråret og imens det foregår, garanterer Bettina Kjeldsen, at der vil blive sat flere midlertidige toiletter op.

Til gengæld vil hun ikke garantere, at der når skolen er renoveret, er flere end ét toilet per 42 elever – men hun vil arbejde for, at det sker.

Du kan høre hele interviewet med Bettina Kjeldsen her:

Problematikken er ikke unik for skolen i Nordjylland, det siger Søren Rittig, overlæge på afdeling Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital og henviser til en 2 år gammel undersøgelse hvor mere end 20.000 børn medvirkede.

”Undersøgelsen viste dengang, at halvdelen af eleverne er utilfredse med deres skoletoiletter, og en fjerdedel sagde at de må holde sig. Det ved vi presser børnene, og det kan resultere i, at børnene tisser i bukserne.”

Du kan høre hele interviewet med Søren Rittig her:

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet