Nyhedsartikel

På trods af prisstigninger og rygestopkampagner ryger Mathias endnu

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det går den forkerte vej, når flere og flere unge begynder at ryge cigaretter.

Siden 2020 har flere initiativer ellers skulle sænke andelen af unge som begyndte, men lige det modsatte er sket. Det viser rapporten Danskernes Rygevaner 2022, som Sundhedsstyrelsen blandt andet står bag.

På to år er andelen af 15 til 29 årige rygere steget fra 23 til 25 procent.

Én af dem som er begyndt, og ikke har tænkt sig at stoppe igen, er Mathias Christiansen.

Han er 21 år gammel, lever af at lave musik og ryger dagligt cirka otte cigaretter.

“Jeg er jo klar over konsekvenserne. Jeg glemmer det bare. Det fylder bare meget i min omgangskreds og på mine sociale medier, og så glider konsekvenserne i baggrunden. De tiltag som staten har taget, er ikke noget der påvirker mig.”

Du kan høre mere om hvorfor at Mathias Christiansen ikke umiddelbart står foran et rygestop her:

Mathias Christiansens holdning vækker ærgrelse hos professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger.

“Det er én af de grunde vi hører ofte. Kampagnerne rammer de unge i øjeblikket, men deres sociale medier er fyldt med skjult reklame som har til formål at få dem til at ryge.”

Hele interviewet med Charlotta Pisinger kan du høre her:

Siden 2020 er cigaretter med mentol fjernet fra hylderne, pakkerne er blevet ensartet og prisen er blevet sat op.

Netop prisen peger Charlotta Pisinger på, er nøglen til, at få de unge til at stoppe med at ryge.

Hun vil gerne hæve prisen til over 100 kroner.

Det vil projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær også.

Men modsat Charlotta Pisinger er han ikke parat til, at afskrive de andre initiativer.

“Inflationen har jo gjort, at cigaretterne lige pludselig er blevet billigere end de var i 2020, så de er slet ikke steget. Det skal vi gøre noget ved, men de andre initiativer kan også virke endnu. De er lavet med en længere hensigt end bare to år, så det er for tidligt at afskrive dem endnu.”

Hele interviewet med Niels Them Kjær kan du høre her:

Også i regeringen er stemningen for, at hæve prisen på cigaretterne igen. Problemet er bare, at de tre regeringspartier ikke er helt enige om hvordan og hvor meget de skal stige.

Det siger Rasmus Lund-Nielsen, medlem af Folketinget for Moderaterne og formand for Sundhedsudvalget.

“Vi vil jo gerne hæve den, fordi vi tror på at det virker. Socialdemokratiet vil – og prøvede også tidligere – at differentiere prisen for unge og ældre, for at undgå at de unge starter. Det viste sig for svært at gøre i praksis, desværre. Men vi mener der er ræson i at hæve prisen for alle – også selvom det måtte ramme de dårligst stillede i vores samfund på pengepungen.”

Du kan høre mere om hvad Rasmus Lund-Nielsen vil gøre ved det stigende antal af unge rygere i interviewet her:

Det er Sundhedsstyrelsen som har lavet undersøgelsen i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Hjerteforeningen.

14 procent af de unge mellem 15 og 29 år ryger lejlighedsvist mens 11 procent i samme aldersgruppe ryger dagligt.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet