Pape bestod testen. Nu bliver han jaget vildt

Skrevet af

5. september 2022

Da de tre statsministerkandidater søndag tørnede sammen på DR, var der mest på spil for Søren Pape Poulsen. Han bestod testen. Men fra nu af bliver han det vigtigste mål for Mette Frederiksen og S.

Det er ikke en nyhed, at statsminister Mette Frederiksen er en stærk og rutineret debattør, som har indsigt, overblik og hurtighed til at få det bedst mulige ud af en højspændt debat på direkte tv.

Det bør heller ikke komme som en overraskelse, at Ellemann er en slagkraftig og retorisk dygtig debattør. Forud for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni var han en af de partiledere, der klarede sig bedst i de store tv-debatter.

Derimod var der forud for søndagens tv-debat på DR stor spænding om, hvordan Søren Pape Poulsen ville klare sig. Det var indlysende, at der var meget på spil for den konservative formand. Hans parti er braget frem, og i målinger har danskerne igen og igen kåret ham som den mest populære og troværdige leder på Borgen.

Debatten søndag aften var hans første som statsministerkandidat, og lad os med det samme springe frem til konklusionen: Han bestod, og i minutterne efter debatten udnævnte flere politiske iagttagere ham ligefrem som vinder af debatten sammen med Mette Frederiksen.

Dette rygstød kan Pape bruge, når han i den kommende tid skal forberede sig på de mange debatter og dueller, der venter forude, når Mette Frederiksen formelt får udskrevet folketingsvalget.

Trods lettelsen over Papes debut står det dog også klart, at de Konservative skal forberede sig en hel del bedre. Fra nu af er Søren Pape Poulsen den politiske hovedmodstander, som Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vil bruge flest kræfter på, og de Konservatives økonomiske masterplan vil igen og igen blive udfordret.

Søren Pape Poulsen blev overrumplet, ja han virkede næsten uforberedt, da Mette Frederiksen allerede i starten af tv-debatten fastslog, at de Konservatives plan vil føre til fyring af 40.000 medarbejdere i den offentlige sektor, hvis den føres ud i livet. Først til sidst i debatten lykkedes det for ham at replicere langt mere kraftfuldt på angrebet.

Borgerlig forbrødring

Undervejs blev Pape hjulpet af, at Ellemann øjensynligt har valgt at skrue gevaldigt ned for Venstres kritik af den konservative masterplan. Og ser vi frem mod den videre valgkamp, bliver det afgørende for blå blok, om denne forbrødring mellem de to borgerlige statsministerkandidater holder. I modsat fald vil Mette Frederiksen meget nemt kunne spille på deres interne uenighed, og hun vil kunne føre Ellemann frem som et sandhedsvidne på, at den konservative plan er urealistisk og vil koste velfærd.

Jakob Ellemann-Jensen klarede sig også overbevisende. Og det er i sig selv en præstation, at han formåede at gå ind til debatten med overskud i en tid, hvor V har kurs mod et katastrofevalg, og hvor danskerne i stort tal vender ryggen til hans statsminister-kandidatur. Ellemann formåede klogt at holde sammen med Pape, ligesom han fik sat flere stød ind mod Mette Frederiksen, især da hendes håndtering af minksagen kom til at fylde i debatten. Da Ellemann konstaterede, at en statsminister også skal overholde landets lovgivning, gjorde det ondt på regeringschefen.

Det blå parløb mellem Ellemann og Pape fik interessant nok Inger Støjberg til efter debatten at kalde sig for en glad borgerlig dame. I lighed med de øvrige blå partiledere blev hun rasende, da Ellemann for få dage siden gik til frontalangreb på den konservative masterplan i Politiken.

Om våbenhvilen mellem Ellemann og Pape vil være nok til at vinde valget, er langt fra sikkert. Men skal blå lejr have chancen for at fremtvinge et regeringsskifte, er det afgørende, at de kan overbevise vælgerne om, at V og K rent faktisk kan enes.

Undervejs i tv-debatten demonstrerede Mette Frederiksen dog, at hun langt fra er slået. Hun kan sit stof, hun fik også dygtigt sat fokus på, hvad hun gerne selv vil udrette i en ny regeringsperiode, og hun fik i perioder grillet sine blå modstandere. Selv om de var to mod en, var hun flere gange den styrende.

Det er åbenbart, at Mette Frederiksen hungrer efter at tale om sine mærkesager, efter at hun i månedsvis har været presset i defensiven og konstant har skullet forholde sig til minkskandalen. Jo mere hun kan tale om sundhed, økonomi, velfærd, forsvarspolitik og alle de andre emner, som kommer til at stå i centrum af valgkampen, desto bedre for hende.

Tveægget sværd

Hun vil meget gerne præsentere sig som statsministeren, der ønsker og inviterer til et bredt regeringssamarbejde. Men det vil blive sværere og sværere for hende at holde den vision i live. Dels fordi V og K siger lodret nej. Dels fordi hun selv insisterer på at sidde for bordenden. Og endelig er de politiske forskelle mellem S, K og V så store, at en samlingsregering ser urealistisk ud.

På to områder får Mette Frederiksen brug for at gøre sit hjemmearbejde bedre.

Hun argumenterede undervejs i debatten for, at store grupper af offentligt ansatte skal have bedre løn- og arbejdsforhold, og det budskab vil titusindvis af sygeplejersker, SOSU-assistenter og andre faggrupper selvfølgelig være glade for. Men Mette Frederiksens lønløfte ligner et tveægget sværd. For hvorfor sagde hun nej til sygeplejerskerne, da de kæmpede for bedre løn under deres lange strejke? Hvor store lønstigninger vil hun diske op med – og til hvem? Og hvordan vil hun give mere i løn uden at belaste økonomien? Det vil være synd at sige, at Frederiksen havde klare svar på de spørgsmål.

Dernæst gør minkskandalen stadig ondt, og statsministeren kæmper fortsat med at finde det bedst mulige forsvar. Når ordet mink bliver nævnt, går hendes konto – billedligt talt – i minus. Hendes eneste trøst er, at de fleste danskere har gjort deres stilling op, og derfor rykker den næppe på mange stemmer.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

16:05
17:00