Nyhedsartikel

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Stine Kromann Dragsted, Camilla Høj Eggers, Trine Sunhee
skd@radio4.dk

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.    

 

Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

– Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne opholde sig og fortsat kæmpe for frihed, lighed og demokrati i Belarus og til at sikre deres grundlæggende rettigheder i Danmark, siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach, til ’Verden Kalder’ på Radio4.

Også integrations- og udlændingeordfører fra Liberal Alliance, Steffen Larsen, kræver en løsning:

– Som minimum vil jeg høre udenrigsministeren om de handlemuligheder, der er. Det er klart problematisk at have 1000 belarusere strandet i Danmark, som hverken kan komme i uddannelse eller få et job, fordi de ikke kan få fat i deres papirer, siger han.

Udmeldingerne kommer, efter at Lukasjenko nu forbyder udenlandske belarusere at forny eller indhente officielle dokumenter, såsom et nyt pas, på belarusiske ambassader verden over. I stedet skal de rejse til Belarus. I Danmark kan det tvinge op mod 1000 belarusere til at tage tilbage til deres hjemland. Det kan få alvorlige konsekvenser for dem, der er kæmper for demokrati og kalder Lukasjenko en diktator, da de kan risikere forfølgelse eller fængselsdomme.

En af dem der frygter for sin frihed, er Natallia Klüver, belaruser der bor i Danmark med sine to danske børn. Hun har demonstreret imod Lukasjenkos regime i Danmark, og mener derfor hun er i fare:

– At tage tilbage til Belarus vil betyde, at jeg kommer direkte i fængsel, siger hun.

Christian Friis Bach foreslår helt konkret, at man giver belarusere i Danmark adgang til et såkaldt fremmedpas.

– Det har andre EU-lande allerede gjort som reaktion på den beslutning, der er taget i Belarus. Det mener jeg også, vi skal gøre i Danmark, siger han til ‘Verden kalder’ på Radio4. Du kan høre hele afsnittet her:

Et fremmedpas er et slags midlertidigt pas, som normalt gives til statsløse eller flygtninge. To andre EU-lande, Litauen og Polen, tilbyder allerede et fremmedpas til belarusere.

Christian Friis Bach har nu bedt om svar fra udenrigsministeren om, hvordan man i Danmark kan hjælpe belarusere med konsulær bistand.

Ifølge Udlændingestyrelsen har udlændinge ikke krav på et fremmedpas. Fremmedpas kan dog komme på tale, hvis en udlænding kan dokumentere, at han eller hun ikke er i stand til at få pas i sit eget land.

FOTO: Tut.by/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet