Nyhedsartikel

Partier uenige om udfasning af kontanter

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Det skal være muligt for nogle erhvervsdrivende at takke nej til kontanter. Det mener Konservative.

Under coronakrisen har langt flere brugt elektroniske løsninger til at betale frem for mønter og pengesedler. Det har blandt andet fået Dansk Erhverv til at foreslå en lovændring, så erhvervsdrivende selv må bestemme, hvorvidt de vil tage imod kontanter eller ej.

Konservatives fungerende politiske ordfører Katarina Ammitzbøll mener, ikke, at kontanterne skal udfases helt. Men det kan give mening at udfase kontant betaling på nogle områder, mener hun:

“I nogle virksomheder og forretninger kan det give mening at tage visse forbehold (for betaling med kontanter, red.). Det kan være unge, der er udsatte, når de står på en tank om aftenen. Der er også flere supermarkeder, der har henvendt sig i debatten og sagt, at de gerne vil fritages fra at have kontanter om aftenen,” siger Katarina Ammitzbøll til Radio4 Morgen.

Men hos det er man ikke enig i hos Nye Borgerlige. Her mener partiets finans-, skatte- og erhvervsordfører, Lars Boye Mathiesen, ikke, at kontanterne skal udfases:

“Danske kroner er en del af vores identitet som nation. Det er med til at forme os, og det skal vi værne om. Vi vil ikke være med til en glidebane, hvor man på den måde udfaser den danske krone,” siger Lars Boye Mathiesen til Radio4 Morgen.

Du kan høre debatten mellem Nye Borgerliges Lars Boye Mathiesen og Konservatives Katarina Ammitzbøll i Radio4 Morgen her:

En opgørelse fra Nationalbanken viser, at andelen af betalinger med kontanter under den første coronanedlukning lå på det laveste nogensinde. Kun hver sjette betaling i butikker var med kontanter. Samtidig svarer hver tredje dansker i undersøgelsen, at de oftere bruger kortbetaling nu end før corona-pandemien.

Ifølge Konservatives Katarina Ammitzbøll vil det kunne være med til at bremse hvidvask og anden kriminalitet, hvis man gør nogle områder eller erhverv kontantløse i nogle tidsrum:

“Vi fjerner ikke al økonomisk kriminalitet ved at begrænse anvendelsen af kontanter. Men det er jo noget, der også er med til at sætte ind imod sort arbejde på visse områder,” siger hun til Radio4 Morgen.

Men det er Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen ikke enig i:

“Det er jo ikke sådan, at fordi man fjerner danske kroner, så vil kriminaliteten forsvinde – så vil de kriminelle bare bruge euroen i stedet. Og hvis vi kigger på den digitale svindel, kan vi bare kigge på hvidvaskskandalerne eller udbytteskandalen. De beløb, kriminelle bruger digitalt, er jo langt større.”

Her kan du høre Jonas Hedman, der er professor ved CBS og forsker i digitalisering, fortælle om brugen af digital betaling:

Foto: Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Læs også

25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere
25.06.22

Søren Espersen og Dennis Flydtkjær flygter fra Dansk Folkeparti

Siden Morten Messerschmidt d. 23 januar i år overtog posten som Dansk Folkeparti formand, er hans folketingsgruppe skrumpet fra at have 16 medlemmer til nu seks medlemmer. Senest er det Dennis Flydtkjær som har valgt at forlade partiet. “I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder,…

Læs mere
25.06.22

DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop. Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet