Nyhedsartikel

Partier uenige om udfasning af kontanter

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Det skal være muligt for nogle erhvervsdrivende at takke nej til kontanter. Det mener Konservative.

Under coronakrisen har langt flere brugt elektroniske løsninger til at betale frem for mønter og pengesedler. Det har blandt andet fået Dansk Erhverv til at foreslå en lovændring, så erhvervsdrivende selv må bestemme, hvorvidt de vil tage imod kontanter eller ej.

Konservatives fungerende politiske ordfører Katarina Ammitzbøll mener, ikke, at kontanterne skal udfases helt. Men det kan give mening at udfase kontant betaling på nogle områder, mener hun:

“I nogle virksomheder og forretninger kan det give mening at tage visse forbehold (for betaling med kontanter, red.). Det kan være unge, der er udsatte, når de står på en tank om aftenen. Der er også flere supermarkeder, der har henvendt sig i debatten og sagt, at de gerne vil fritages fra at have kontanter om aftenen,” siger Katarina Ammitzbøll til Radio4 Morgen.

Men hos det er man ikke enig i hos Nye Borgerlige. Her mener partiets finans-, skatte- og erhvervsordfører, Lars Boye Mathiesen, ikke, at kontanterne skal udfases:

“Danske kroner er en del af vores identitet som nation. Det er med til at forme os, og det skal vi værne om. Vi vil ikke være med til en glidebane, hvor man på den måde udfaser den danske krone,” siger Lars Boye Mathiesen til Radio4 Morgen.

Du kan høre debatten mellem Nye Borgerliges Lars Boye Mathiesen og Konservatives Katarina Ammitzbøll i Radio4 Morgen her:

En opgørelse fra Nationalbanken viser, at andelen af betalinger med kontanter under den første coronanedlukning lå på det laveste nogensinde. Kun hver sjette betaling i butikker var med kontanter. Samtidig svarer hver tredje dansker i undersøgelsen, at de oftere bruger kortbetaling nu end før corona-pandemien.

Ifølge Konservatives Katarina Ammitzbøll vil det kunne være med til at bremse hvidvask og anden kriminalitet, hvis man gør nogle områder eller erhverv kontantløse i nogle tidsrum:

“Vi fjerner ikke al økonomisk kriminalitet ved at begrænse anvendelsen af kontanter. Men det er jo noget, der også er med til at sætte ind imod sort arbejde på visse områder,” siger hun til Radio4 Morgen.

Men det er Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen ikke enig i:

“Det er jo ikke sådan, at fordi man fjerner danske kroner, så vil kriminaliteten forsvinde – så vil de kriminelle bare bruge euroen i stedet. Og hvis vi kigger på den digitale svindel, kan vi bare kigge på hvidvaskskandalerne eller udbytteskandalen. De beløb, kriminelle bruger digitalt, er jo langt større.”

Her kan du høre Jonas Hedman, der er professor ved CBS og forsker i digitalisering, fortælle om brugen af digital betaling:

Foto: Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Læs også

02.10.22

Ellemann om egen arrogance: Det er noget lort

Jakob Ellemann-Jensen har en udfordring med sin fremtoning, der mod hans ønske kan virke arrogant og selvhøjtidelig. I et interview med Radio4 afviser Venstres formand dog at ændre adfærd i jagten på statsministerposten, som han mener at være særligt kvalificeret til. Når Jakob Ellemann-Jensen beskriver sig selv, fortæller han, at han ser langt mere alvorlig…

Læs mere
02.10.22

Nye regler mod hooligans skal stoppe uroligheder

Det skal være mere trygt at gå til fodbold, og derfor skal sættes en stopper for fodboldvold og dårlig adfærd, som hooligans udviser på stadions. Et bredt flertal i Folketinget er enige om at sætte ind over for hooligans ved danske fodboldkampe. Det er en aftale indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne,…

Læs mere
01.10.22

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet