Nyhedsartikel

Partier uenige om udfasning af kontanter

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Det skal være muligt for nogle erhvervsdrivende at takke nej til kontanter. Det mener Konservative.

Under coronakrisen har langt flere brugt elektroniske løsninger til at betale frem for mønter og pengesedler. Det har blandt andet fået Dansk Erhverv til at foreslå en lovændring, så erhvervsdrivende selv må bestemme, hvorvidt de vil tage imod kontanter eller ej.

Konservatives fungerende politiske ordfører Katarina Ammitzbøll mener, ikke, at kontanterne skal udfases helt. Men det kan give mening at udfase kontant betaling på nogle områder, mener hun:

“I nogle virksomheder og forretninger kan det give mening at tage visse forbehold (for betaling med kontanter, red.). Det kan være unge, der er udsatte, når de står på en tank om aftenen. Der er også flere supermarkeder, der har henvendt sig i debatten og sagt, at de gerne vil fritages fra at have kontanter om aftenen,” siger Katarina Ammitzbøll til Radio4 Morgen.

Men hos det er man ikke enig i hos Nye Borgerlige. Her mener partiets finans-, skatte- og erhvervsordfører, Lars Boye Mathiesen, ikke, at kontanterne skal udfases:

“Danske kroner er en del af vores identitet som nation. Det er med til at forme os, og det skal vi værne om. Vi vil ikke være med til en glidebane, hvor man på den måde udfaser den danske krone,” siger Lars Boye Mathiesen til Radio4 Morgen.

Du kan høre debatten mellem Nye Borgerliges Lars Boye Mathiesen og Konservatives Katarina Ammitzbøll i Radio4 Morgen her:

En opgørelse fra Nationalbanken viser, at andelen af betalinger med kontanter under den første coronanedlukning lå på det laveste nogensinde. Kun hver sjette betaling i butikker var med kontanter. Samtidig svarer hver tredje dansker i undersøgelsen, at de oftere bruger kortbetaling nu end før corona-pandemien.

Ifølge Konservatives Katarina Ammitzbøll vil det kunne være med til at bremse hvidvask og anden kriminalitet, hvis man gør nogle områder eller erhverv kontantløse i nogle tidsrum:

“Vi fjerner ikke al økonomisk kriminalitet ved at begrænse anvendelsen af kontanter. Men det er jo noget, der også er med til at sætte ind imod sort arbejde på visse områder,” siger hun til Radio4 Morgen.

Men det er Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen ikke enig i:

“Det er jo ikke sådan, at fordi man fjerner danske kroner, så vil kriminaliteten forsvinde – så vil de kriminelle bare bruge euroen i stedet. Og hvis vi kigger på den digitale svindel, kan vi bare kigge på hvidvaskskandalerne eller udbytteskandalen. De beløb, kriminelle bruger digitalt, er jo langt større.”

Her kan du høre Jonas Hedman, der er professor ved CBS og forsker i digitalisering, fortælle om brugen af digital betaling:

Foto: Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet