Partier vil have rengøringsmidler med miljøskadeligt stof udfaset

Rengøringsmiddel

Skrevet af

22. februar 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Flere partier på tværs af Folketinget vil nu have forbudt det kemiske stof LAS som findes i flere af danskernes daglige rengøringsmidler.

Det siger de til Radio4.

LAS er en giftig, kemisk forbindelse, som stadigvæk bliver brugt i vaske- og rengøringsmidler, som forbrugerne kan hente ned fra hylderne i supermarkederne.

Rensningsanlægget i Struer har tidligere været ramt af en forurening med LAS. Også rensningsanlæg i Holstebro har tidligere haft problemer med kemikaliet.

Og det kan være farligt for naturen, siger John Jensen, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet:

“LAS kan opløse andre stoffer og fedt og snavs. Det gør så også, at når stoffet befinder sig ude i miljøet, og dyr bliver eksponeret for stofferne, kan LAS være med til at nedbryde organismernes membran eller overflade, og dermed skade organismerne. I værste fald kan de dø af det, hvis koncentrationerne er rigtig høje,” siger John Jensen til Radio4.

Flere partier på tværs af Folketinget vil nu have forbudt LAS.

Enhedslistens Miljøordfører Rasmus Vestergaard Madsen har efter forureningen i Struer bedt miljøminister Lea Wermelin om at gå ind i sagen og opfordrer til et forbud mod LAS:

“Ideelt set så jeg gerne, at ministeren bakkede op om at forbyde både at lave produkterne, men også salg af produkter med LAS i Danmark,” siger Rasmus Vestergaard Madsen til Radio4.

Torsten Gejl fra Alternativet vil også have LAS forbudt.

De Konservatives miljøordfører Eigil Hulgaard vil også have LAS udfaset. Han foreslår at lægge politisk pres på for en frivillig aftale med detailhandlen om ikke at sælge produkter med LAS.

Dansk Folkepartis miljøordfører Rene Christensen mener, at LAS skal udfases i EU-regi.

Radio4 Morgen ville gerne have interviewet miljøminister Lea Wermelin, men hun har ikke nogen kommentarer til sagen.

Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov vil ikke forholde sig til Enhedslistens, Alternativets, Konservatives og Dansk Folkepartis forslag om at udfase LAS, men siger, at miljøministeren tager sagen alvorligt:

“Miljøministeren er i gang med at forberede en strategi imod miljøfarlige stoffer. Det går blandt andet på i første omgang at screene meget mere, altså at få taget nogle flere prøver af vand, så vi kan se, præcis hvilke stoffer der er i,” siger Mette Gjerskov til Radio4 morgen.

Forbrugerrådet Tænk foreslår også at forbyde LAS. De anbefaler indtil da, at forbrugere kun køber miljømærkede produkter for at undgå produkter, der indeholder LAS.

Foto: Lars Just/Ritzau Scanpix

Hør miljøordførerne for Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti her:

Hør et interview med projektchef for Struer Energi Spildevand, Thomas Sørensen:

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

13:05
15:00