Nyhedsartikel

Partinavnet Centrum Demokraterne genopstår

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Partiet Centrum Demokraterne (CD) har i lang tid været fortid i dansk politik. Men nu er partinavnet i brug igen.

Peter Hjorth står bag det nystiftede parti, der altså deler samme navn som et gammelt parti; Centrum Demokraterne.

“De fleste i befolkningen som er +50 genkender navnet og kan godt huske Erhard Jacobsen og Mimi Jacobsen. Og jeg ligger selv personligt præcis samme sted som det gamle Centrum Demokraterne, så derfor synes jeg, at det var et rigtig godt navn. Jeg synes, det ville være en rigtig god ide at genoplive navnet Centrum Demokraterne,” siger han til Radio4.

Men det er ikke noget, der vækker glæde hos Mimi Jakobsen, som var formand for det oprindelige Centrum Demokraterne fra 1989 til 2005 og sad i Folketinget i 23 år.

“Jeg er ked af det og ret vred. Fordi det kan godt være, at det juridisk er okay, men den dér Peter Hjorth, som jeg ikke kender for noget godt, han forsøger at efterligne min far. Og så skal han fandme stå tidligt op,” siger hun.

Og det ærgrer Peter Hjorth, som står bag det nye Centrum Demokraterne.

“Vi havde ikke planlagt at gå offentlig på nuværende tidspunkt, vi ville først have holdt pressemøde om 2-3 måneder. Og Mimi Jacobsen var øverst på listen over mennesker, vi skulle i dialog med, og jeg er ærgerlig over, at vi ikke nåede at snakke med hende først,” siger han.

“Når vi sætter os ned og snakker om det her, så tror jeg, at hun får det lidt bedre med det hele,” siger han.

Hør interviewet med Peter Hjorth, der står bag det nystiftede parti Centrum Demokraterne, her:

Det nye Centrum Demokraterne med Peter Hjorth i front lægger sig op af det gamle Centrum Demokraterne, som Erhard Jakobsen skabte i 1973, da han frigjorde sig fra Socialdemokratiet.

“Vi ligger på Erhard Jakobsens linje som udgangspunkt. Nogle af de gamle mærkesager fra ’73 er stadig ikke er løst, så der er masser at tage fat på,” siger han.

Men det huer ikke Erhard Jakobsens datter; Mimi Jakobsen, at der nu er et nyt parti i samme navn.

“Det er decideret falsk varebetegnelse. Ikke juridisk. Men det, jeg indtil videre har læst om det parti, det er fuldstændig gakkelak,” siger hun.

Men Peter Hjorth mener ikke, at der er tale om en efterligning.

“Jeg kan godt forstå, at hun måske synes, det er hendes parti, eller har været det, og så er der ikke nogen, der skal komme og efterligne Erhard Jakobsen. Det er heller ikke det, vi prøver på, vi ligger bare samme sted,” siger han.

“Vi har nogle af de samme mærkesager, ligger samme sted politisk og har det samme navn. Jeg behøver ikke Mimi Jakobsens godkendelse for at køre videre med Centrum Demokraterne.”

Alligevel ærgrer det ham, at der nu er kold luft imellem ham og Mimi Jakobsen.

“Jeg vil egentlig gerne have hendes kommentar til det, fordi hun trods alt har været partileder indtil 2005, så derfor ville jeg gerne høre, hvad hun syntes om det. Det kunne være hun havde nogle gode råd. Vi ville gerne have nogle mere erfarne folk med her, som kunne hjælpe os godt i gang. Men nu, hvor hun har fået serveret det til morgenkaffen som en overraskelse, og hun er meget skeptisk, så må vi jo tage den derfra. Og vi kører mere Erhard Jakobsens linje end Mimis,” siger han.

Men fra Mimi Jakobsen lyder beskeden:

“Jeg vil bare sige: Drop det! Du har intet med CD at gøre. Du forsøger at skabe dig et navn, på baggrund af et parti, der havde et helt ærefuldt liv. Og det skal du ikke blande dig i. Find noget andet”, siger hun.

Peter Hjorth har tidligere været folketingskandidat for Klaus Riskær Pedersens parti i 2019 og har selv startet og været opstillet for Det Demokratiske Parti.

Det oprindelige Centrum Demokraterne var repræsenteret i Folketinget uafbrudt fra 1973 til 2001. I 2008 nedlagde partiet sig selv.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet