Nyhedsartikel

Partinavnet Centrum Demokraterne genopstår

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Partiet Centrum Demokraterne (CD) har i lang tid været fortid i dansk politik. Men nu er partinavnet i brug igen.

Peter Hjorth står bag det nystiftede parti, der altså deler samme navn som et gammelt parti; Centrum Demokraterne.

“De fleste i befolkningen som er +50 genkender navnet og kan godt huske Erhard Jacobsen og Mimi Jacobsen. Og jeg ligger selv personligt præcis samme sted som det gamle Centrum Demokraterne, så derfor synes jeg, at det var et rigtig godt navn. Jeg synes, det ville være en rigtig god ide at genoplive navnet Centrum Demokraterne,” siger han til Radio4.

Men det er ikke noget, der vækker glæde hos Mimi Jakobsen, som var formand for det oprindelige Centrum Demokraterne fra 1989 til 2005 og sad i Folketinget i 23 år.

“Jeg er ked af det og ret vred. Fordi det kan godt være, at det juridisk er okay, men den dér Peter Hjorth, som jeg ikke kender for noget godt, han forsøger at efterligne min far. Og så skal han fandme stå tidligt op,” siger hun.

Og det ærgrer Peter Hjorth, som står bag det nye Centrum Demokraterne.

“Vi havde ikke planlagt at gå offentlig på nuværende tidspunkt, vi ville først have holdt pressemøde om 2-3 måneder. Og Mimi Jacobsen var øverst på listen over mennesker, vi skulle i dialog med, og jeg er ærgerlig over, at vi ikke nåede at snakke med hende først,” siger han.

“Når vi sætter os ned og snakker om det her, så tror jeg, at hun får det lidt bedre med det hele,” siger han.

Hør interviewet med Peter Hjorth, der står bag det nystiftede parti Centrum Demokraterne, her:

Det nye Centrum Demokraterne med Peter Hjorth i front lægger sig op af det gamle Centrum Demokraterne, som Erhard Jakobsen skabte i 1973, da han frigjorde sig fra Socialdemokratiet.

“Vi ligger på Erhard Jakobsens linje som udgangspunkt. Nogle af de gamle mærkesager fra ’73 er stadig ikke er løst, så der er masser at tage fat på,” siger han.

Men det huer ikke Erhard Jakobsens datter; Mimi Jakobsen, at der nu er et nyt parti i samme navn.

“Det er decideret falsk varebetegnelse. Ikke juridisk. Men det, jeg indtil videre har læst om det parti, det er fuldstændig gakkelak,” siger hun.

Men Peter Hjorth mener ikke, at der er tale om en efterligning.

“Jeg kan godt forstå, at hun måske synes, det er hendes parti, eller har været det, og så er der ikke nogen, der skal komme og efterligne Erhard Jakobsen. Det er heller ikke det, vi prøver på, vi ligger bare samme sted,” siger han.

“Vi har nogle af de samme mærkesager, ligger samme sted politisk og har det samme navn. Jeg behøver ikke Mimi Jakobsens godkendelse for at køre videre med Centrum Demokraterne.”

Alligevel ærgrer det ham, at der nu er kold luft imellem ham og Mimi Jakobsen.

“Jeg vil egentlig gerne have hendes kommentar til det, fordi hun trods alt har været partileder indtil 2005, så derfor ville jeg gerne høre, hvad hun syntes om det. Det kunne være hun havde nogle gode råd. Vi ville gerne have nogle mere erfarne folk med her, som kunne hjælpe os godt i gang. Men nu, hvor hun har fået serveret det til morgenkaffen som en overraskelse, og hun er meget skeptisk, så må vi jo tage den derfra. Og vi kører mere Erhard Jakobsens linje end Mimis,” siger han.

Men fra Mimi Jakobsen lyder beskeden:

“Jeg vil bare sige: Drop det! Du har intet med CD at gøre. Du forsøger at skabe dig et navn, på baggrund af et parti, der havde et helt ærefuldt liv. Og det skal du ikke blande dig i. Find noget andet”, siger hun.

Peter Hjorth har tidligere været folketingskandidat for Klaus Riskær Pedersens parti i 2019 og har selv startet og været opstillet for Det Demokratiske Parti.

Det oprindelige Centrum Demokraterne var repræsenteret i Folketinget uafbrudt fra 1973 til 2001. I 2008 nedlagde partiet sig selv.

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet