Nyhedsartikel

Partinavnet Centrum Demokraterne genopstår

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Partiet Centrum Demokraterne (CD) har i lang tid været fortid i dansk politik. Men nu er partinavnet i brug igen.

Peter Hjorth står bag det nystiftede parti, der altså deler samme navn som et gammelt parti; Centrum Demokraterne.

“De fleste i befolkningen som er +50 genkender navnet og kan godt huske Erhard Jacobsen og Mimi Jacobsen. Og jeg ligger selv personligt præcis samme sted som det gamle Centrum Demokraterne, så derfor synes jeg, at det var et rigtig godt navn. Jeg synes, det ville være en rigtig god ide at genoplive navnet Centrum Demokraterne,” siger han til Radio4.

Men det er ikke noget, der vækker glæde hos Mimi Jakobsen, som var formand for det oprindelige Centrum Demokraterne fra 1989 til 2005 og sad i Folketinget i 23 år.

“Jeg er ked af det og ret vred. Fordi det kan godt være, at det juridisk er okay, men den dér Peter Hjorth, som jeg ikke kender for noget godt, han forsøger at efterligne min far. Og så skal han fandme stå tidligt op,” siger hun.

Og det ærgrer Peter Hjorth, som står bag det nye Centrum Demokraterne.

“Vi havde ikke planlagt at gå offentlig på nuværende tidspunkt, vi ville først have holdt pressemøde om 2-3 måneder. Og Mimi Jacobsen var øverst på listen over mennesker, vi skulle i dialog med, og jeg er ærgerlig over, at vi ikke nåede at snakke med hende først,” siger han.

“Når vi sætter os ned og snakker om det her, så tror jeg, at hun får det lidt bedre med det hele,” siger han.

Hør interviewet med Peter Hjorth, der står bag det nystiftede parti Centrum Demokraterne, her:

Det nye Centrum Demokraterne med Peter Hjorth i front lægger sig op af det gamle Centrum Demokraterne, som Erhard Jakobsen skabte i 1973, da han frigjorde sig fra Socialdemokratiet.

“Vi ligger på Erhard Jakobsens linje som udgangspunkt. Nogle af de gamle mærkesager fra ’73 er stadig ikke er løst, så der er masser at tage fat på,” siger han.

Men det huer ikke Erhard Jakobsens datter; Mimi Jakobsen, at der nu er et nyt parti i samme navn.

“Det er decideret falsk varebetegnelse. Ikke juridisk. Men det, jeg indtil videre har læst om det parti, det er fuldstændig gakkelak,” siger hun.

Men Peter Hjorth mener ikke, at der er tale om en efterligning.

“Jeg kan godt forstå, at hun måske synes, det er hendes parti, eller har været det, og så er der ikke nogen, der skal komme og efterligne Erhard Jakobsen. Det er heller ikke det, vi prøver på, vi ligger bare samme sted,” siger han.

“Vi har nogle af de samme mærkesager, ligger samme sted politisk og har det samme navn. Jeg behøver ikke Mimi Jakobsens godkendelse for at køre videre med Centrum Demokraterne.”

Alligevel ærgrer det ham, at der nu er kold luft imellem ham og Mimi Jakobsen.

“Jeg vil egentlig gerne have hendes kommentar til det, fordi hun trods alt har været partileder indtil 2005, så derfor ville jeg gerne høre, hvad hun syntes om det. Det kunne være hun havde nogle gode råd. Vi ville gerne have nogle mere erfarne folk med her, som kunne hjælpe os godt i gang. Men nu, hvor hun har fået serveret det til morgenkaffen som en overraskelse, og hun er meget skeptisk, så må vi jo tage den derfra. Og vi kører mere Erhard Jakobsens linje end Mimis,” siger han.

Men fra Mimi Jakobsen lyder beskeden:

“Jeg vil bare sige: Drop det! Du har intet med CD at gøre. Du forsøger at skabe dig et navn, på baggrund af et parti, der havde et helt ærefuldt liv. Og det skal du ikke blande dig i. Find noget andet”, siger hun.

Peter Hjorth har tidligere været folketingskandidat for Klaus Riskær Pedersens parti i 2019 og har selv startet og været opstillet for Det Demokratiske Parti.

Det oprindelige Centrum Demokraterne var repræsenteret i Folketinget uafbrudt fra 1973 til 2001. I 2008 nedlagde partiet sig selv.

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet