Nyhedsartikel

Per Stig Møller langer ud efter Emmanuel Macron: Hold nu kæft

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

En folkeafstemning er vejen frem, hvis man skal stoppe krigen i Ukraine. Det mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller.

“Lad dog folket afgøre det i stedet for våbnet. Det kan godt være, at Ukraine kan smide russerne ud nu, men jeg kan garantere for, at de kommer igen senere. Det har russerne altid gjort”, siger han til Radio4.

I historien har fremgangsmåden med folkeafstemning nemlig båret frugt, blandt andet mellem Danmark og Tyskland i 1920.

“Vi havde krigene i 1848 og 1864 og nu har Ukraine krigene i 2014 og 2022. Der vil blive ved med at komme krige om territoriet, som kan skifte side, eftersom krigslykken vender. I 1920 lod man folk stemme om det, så Nordslesvig kom tilbage til Danmark og Sydslesvig blev i det tyske rige. Hitler krævede aldrig Nordslesvig tilbage. De respekterede rent faktisk, at befolkningen havde talt”, siger han.

Udover en folkeafstemning mener Per Stig Møller, at den franske præsident Emmanuel Macron skal stoppe med at snakke med Putin.

“Jeg er ikke sikker på, at Putins første valg er en folkeafstemning. Det er derimod våbenmagt. Så det kræver jo lige, at Macron begynder at holde sin kæft – om jeg så må sige – og lade være med at ligge og ringe til Putin hele tiden. For det får jo Putin til at tro, at han kan bruge Macron som trojansk hest i Europa eller få Zelenskij til at gøre noget som Ukraine ikke er tjent med. Ukraine har meget dårlige erfaringer med vestlige garantier, så jeg forstår godt Zelenskij siger til Macron: ‘Bland dig nu udenom'”, siger han.

Hør interviewet med tidligere udenrigsminister Per Stig Møller her:

Ukraine afviser alle muligheder for at indgå en våbenhvile med Rusland, så længe russiske tropper stadig befinder sig i landet. De vil ikke acceptere nogen aftaler med Moskva, hvis de indebærer, at Ukraine skal afgive noget af dets territorie.

“Mit synspunkt er, at præsident Zelenskij har ret i at afvise våbenhvilen, som Macron kommer rendende med efter at have talt med Putin. For det giver kun Putin mulighed for at gruppere sine styrker og Ukraine har for øjeblikket momentum”, siger han til Radio4.

Henover weekenden har der fortsat været kampe mellem russiske og ukrainske styrker. I Luhansk-regionen i det østlige Ukraine rykker russiske tropper frem. Ifølge den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) vil russiske kampbataljoner udnytte fremrykningen i Luhansk til at forsøge at omringe byen Sjevjerodonetsk, som tænketanken kalder Ukraines sidste bastion i Luhansk.

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet