Nyhedsartikel

Pernille har mistet tre børn. Nu vil flere sygehuse støtte forældre, der mister

Benjamin Hørlück Munk & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Pernille Rud Burgdorf er mor til Mateo på fire år og til Mateos tre yngre brødre  Arthur, Noah og Pedro, der desværre ikke er her mere.

Da hun og hendes mand i efteråret 2020 mistede deres søn Pedro i sjette måned, var de indlagt på “Afsnit for Tab” i Aarhus.

Og det var en stor hjælp for hende.

“Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ville være, hvis vi ikke var kommet derind, da vores verden brød sammen for tredje gang. Jeg ville ønske, vi var kommet derhen første og anden gang også, for det gjorde en kæmpe forskel, at vi kom ind til personale, der vidste, hvad de skulle sige og gøre,” siger Pernille Rud Burgdorf til Radio4.

Hør interviewet med Pernille Rud Burgdorf her: 

I alt ender 10 til 15 procent af alle kendte graviditeter med abort eller dødfødsel, og i cirka 0,3 procent af tilfældene dør barnet efter 22 fulde ugers graviditet.

Flere sygehuse har i løbet af året etableret et særligt afsnit, der er beregnet til forældre, der har mistet et barn under graviditeten eller i forbindelse med fødslen.

I Region Syddanmark er diskussionen om sådan et afsnit er begyndt. I Region Midtjylland slog Regionshospitalet Gødstrup dørene op i februar, og her har man etableret et ”Afsnit for Tab”, der giver bedre muligheder for at afskærme forældre, der mister et barn. På Herlev Hospital åbnede man i foråret “Afsnit for Graviditet og Tab”, og på Hvidovre Hospital er man lige nu i gang med at etablere et lignende afsnit, som skal aflaste familien.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen, cheflæge for Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, sker det for at kunne hjælpe dem, som mister, bedre.

“Selvom man på fødegangen prøver at skærme dem, så er det stadig et sted, hvor alle andre føder børn, der skriger, og det kan være rigtigt hårdt psykisk,” siger Charlotte Wilken-Jensen.

På Aarhus Universitetshospital i Skejby har man siden 2011 haft et “Afsnit for Tab”, som tager sig særligt af forældre, der mister et barn, og det var her, Pernille Rud Burgdorf var indlagt med sin søn Pedro.

Men det var kun med Pedro, hun var indlagt på Afsnit for Tab i Skejby, med Arthur var hun indlagt på Viborg Sygehus, og Noah fødte hun i ambulancen, hvorefter de endte på det, der dengang hed Regionshospital Herning.

“Enten har vi ligget blandt fødende med skrigende børn og med prustende og stønnende kvinder, eller vi har ligget på gynækologisk klinik helt alene, så det var helt anderledes at være på Afsnit for Tab,” siger Pernille Rud Burgdorf.

Hør interviewet Charlotte Wilken-Jensen, cheflæge for Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital her:

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet