Nyhedsartikel

Pernille har mistet tre børn. Nu vil flere sygehuse støtte forældre, der mister

Benjamin Hørlück Munk & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Pernille Rud Burgdorf er mor til Mateo på fire år og til Mateos tre yngre brødre  Arthur, Noah og Pedro, der desværre ikke er her mere.

Da hun og hendes mand i efteråret 2020 mistede deres søn Pedro i sjette måned, var de indlagt på “Afsnit for Tab” i Aarhus.

Og det var en stor hjælp for hende.

“Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ville være, hvis vi ikke var kommet derind, da vores verden brød sammen for tredje gang. Jeg ville ønske, vi var kommet derhen første og anden gang også, for det gjorde en kæmpe forskel, at vi kom ind til personale, der vidste, hvad de skulle sige og gøre,” siger Pernille Rud Burgdorf til Radio4.

Hør interviewet med Pernille Rud Burgdorf her: 

I alt ender 10 til 15 procent af alle kendte graviditeter med abort eller dødfødsel, og i cirka 0,3 procent af tilfældene dør barnet efter 22 fulde ugers graviditet.

Flere sygehuse har i løbet af året etableret et særligt afsnit, der er beregnet til forældre, der har mistet et barn under graviditeten eller i forbindelse med fødslen.

I Region Syddanmark er diskussionen om sådan et afsnit er begyndt. I Region Midtjylland slog Regionshospitalet Gødstrup dørene op i februar, og her har man etableret et ”Afsnit for Tab”, der giver bedre muligheder for at afskærme forældre, der mister et barn. På Herlev Hospital åbnede man i foråret “Afsnit for Graviditet og Tab”, og på Hvidovre Hospital er man lige nu i gang med at etablere et lignende afsnit, som skal aflaste familien.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen, cheflæge for Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, sker det for at kunne hjælpe dem, som mister, bedre.

“Selvom man på fødegangen prøver at skærme dem, så er det stadig et sted, hvor alle andre føder børn, der skriger, og det kan være rigtigt hårdt psykisk,” siger Charlotte Wilken-Jensen.

På Aarhus Universitetshospital i Skejby har man siden 2011 haft et “Afsnit for Tab”, som tager sig særligt af forældre, der mister et barn, og det var her, Pernille Rud Burgdorf var indlagt med sin søn Pedro.

Men det var kun med Pedro, hun var indlagt på Afsnit for Tab i Skejby, med Arthur var hun indlagt på Viborg Sygehus, og Noah fødte hun i ambulancen, hvorefter de endte på det, der dengang hed Regionshospital Herning.

“Enten har vi ligget blandt fødende med skrigende børn og med prustende og stønnende kvinder, eller vi har ligget på gynækologisk klinik helt alene, så det var helt anderledes at være på Afsnit for Tab,” siger Pernille Rud Burgdorf.

Hør interviewet Charlotte Wilken-Jensen, cheflæge for Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital her:

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet