Nyhedsartikel

Pernille Vermund mener ikke, at abortgrænsen skal hæves

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Abortgrænsen skal ikke hæves. Det mener Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige. Hendes reaktion kommer efter Enhedslisten har meldt ud, at de mener, at grænsen skal hæves til 22. uge.

“Vi synes ikke, der er nogen grund til at flytte den grænse, og det er jo ene og alene af den årsag at det liv, der vokser inde i maven på moren, jo stille og roligt med tiden fra 12. uge og frem bliver mere og mere et barn og mindre og mindre et reelt foster. Så det at der udvikler sig et barn inde i maven, det synes jeg, man skal have respekt for,” siger Pernille Vermund til Radio4 Morgen.

Hun mener blandt andet, at det ligger for tæt på grænsen for, hvornår et barn kan reddes.

“Vi har jo en situation i Danmark i dag, hvor man kan redde liv og børn ned til 24. uge, og jeg tror, der er et eksempel på et barn, der er reddet i 22. uge, der overlever. Så det er et ret voldsomt skridt, som man ønsker at tage fra Enhedslisten,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, her:

Rosa Lund, Enhedslistens ligestillingsordfører, vil ellers gerne forlænge grænsen til næsten det dobbelte af det, den er i dag. Det vil sige til 22 uger frem for de nuværende 12 uger.

“Det handler om kvindens ret til selv at vælge, om hun vil være mor eller ej. Altså om hun vil have en abort eller ej,” siger Rosa Lund til Radio4.

Hør interviewet med Rosa Lund, ligestillingsordfører i Enhedslisten, her:

Det er i dag i nogle tilfælde muligt at få en abort i Danmark frem til 22. graviditetsuge. Men så skal man forbi et abortråd, hvor en sagsbehandler, en psykiater og en gynækolog vurderer ens ønske om sen-abort.

94 procent af ansøgningerne om senabort blev godkendt mellem 2012 og 2017. Det er altså tæt på alle, der får godkendt en senabort.

Men det faktum, at de fleste får lov, er ikke et godt nok argument for at rykke grænsen, mener Pernille Vermund

“Dem, som er gravide med et foster, der enten vil lide fysisk eller psykisk skade, eller hvor moren vil lide fysisk skade, eller hvis der er tale om voldtægt, incest og så videre, de får mulighed for en abort. Det betyder, at i de ekstremme tilfælde der er, der har man mulighed for en abort også efter 12. uge. Men det skal ikke være normalt eller normen, at man få en abort op til 22. uge. Det er et meget vidtgående forslag,” siger hun til Radio4 Morgen.

Spørgsmålet om, hvornår abortgrænsen så skal ligge, og hvorfor den skal blive på den 12 uge, er ifølge Pernille Vermund et etisk spørgsmål.

“For mig er det et etisk spørgsmål og et spørgsmål om det liv, der vokser inde i maven. Og om vores forhold til liv og til det at blive gravid og og få børn. I 22. uge er et foster 27 centimeter langt og vejer næsten et halvt kilo, og har både øjenbryn og hænder, der kan gribe og er jo på mange måder udviklet som et lille barn. Og det er for det første en ret voldsom oplevelse for de stakkels kvinder, som oplever at skulle abortere på det tidspunkt, fordi de af den ene eller anden årsag ikke kan klare selv, eller barnet ikke kan klare at leve videre. Og for det andet er der et sundhedspersonale, som skal tage et liv, hvis det er et liv i 22. uge, som måske kunne være sundt og raskt. Det synes jeg er ret voldsomt,” siger hun til Radio4.

Læs også

30.05.23

Atomkraft – en mulig investering?

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta. Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis…

Læs mere
30.05.23

Styrelse giver kritik til lægehus efter otteårig piges død

Styrelsen for Patientklager kritiserer lægehus i Vojens for behandlingen af en otteårig syrisk pige, der døde af et hjertestop som følge af mangelfuld astmabehandling i august sidste år. Ekspert vurderer, at pigen kunne have overlevet, hvis behandlingen havde været bedre.   Der var flere fejl i behandlingen, som ledte op til, at 8-årige Aryam fik…

Læs mere
29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet