Nyhedsartikel

PFOS-behandling forsinket på grund af tyske leveranceproblemer

sks@radio4.dk

Holbæk Sygehus gik for en måned siden i gang med et nyt medicinsk forsøg, som, hvis alt går vel, skal hjælpe borgere i Korsør med at udskille det giftige fluorstof PFOS fra kroppen.

Meningen var, at mindst 60 PFOS-ramte borgere allerede nu skulle have fået en invitation til forsøget, men på grund af forsyningsproblemer i Tyskland er situationen i dag den, at blot fire borgere er gået i gang med forsøget.

“Vi kan simpelthen ikke få medicinen. Det har været i restordre stort set siden, vi bestilte det. Da vi forhørte os hos sygehusapoteket, da vi planlagde det her – i starten af september – var det ikke noget problem. Men da vi så skulle i gang i slutningen af september, var der ikke noget,” siger Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt.

Hør hele indslaget med Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, her:

Det er præparatet Colestyramin, som bliver brugt til at se, om de inviterede borgere i Korsør kan udskille det giftige stof PFOS fra kroppen og sænke kolesteroltallet.

Fluorstoffet PFOS har borgerne fået i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra køer, som græssede nær den lokale brandskole, hvor fluorstoffet frem til 2001 blev brugt i brandslukningsskummet.

Én af de Korsør-borgere som så frem til at blive inviteret til forsøget er formanden for Korsør Kogræsserforening Kenneth Nielsen, som nu ærgrer sig noget over forsinkelserne.

“Jeg er rigtig skuffet over, at vi bliver indbudt til et forsøg og får at vide, at der er styr på tingene, og så ganske kort tid inde i projektet, så finder de ud af, at de ikke har medicinen hjemme og kan ikke få den hjem lige foreløbigt. Det er jo brandærgerligt at sende sådan en besked ud til så mange håbefulde mennesker,” siger Kenneth Nielsen.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet