Nyhedsartikel

PFOS-behandling forsinket på grund af tyske leveranceproblemer

sks@radio4.dk

Holbæk Sygehus gik for en måned siden i gang med et nyt medicinsk forsøg, som, hvis alt går vel, skal hjælpe borgere i Korsør med at udskille det giftige fluorstof PFOS fra kroppen.

Meningen var, at mindst 60 PFOS-ramte borgere allerede nu skulle have fået en invitation til forsøget, men på grund af forsyningsproblemer i Tyskland er situationen i dag den, at blot fire borgere er gået i gang med forsøget.

“Vi kan simpelthen ikke få medicinen. Det har været i restordre stort set siden, vi bestilte det. Da vi forhørte os hos sygehusapoteket, da vi planlagde det her – i starten af september – var det ikke noget problem. Men da vi så skulle i gang i slutningen af september, var der ikke noget,” siger Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt.

Hør hele indslaget med Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, her:

Det er præparatet Colestyramin, som bliver brugt til at se, om de inviterede borgere i Korsør kan udskille det giftige stof PFOS fra kroppen og sænke kolesteroltallet.

Fluorstoffet PFOS har borgerne fået i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra køer, som græssede nær den lokale brandskole, hvor fluorstoffet frem til 2001 blev brugt i brandslukningsskummet.

Én af de Korsør-borgere som så frem til at blive inviteret til forsøget er formanden for Korsør Kogræsserforening Kenneth Nielsen, som nu ærgrer sig noget over forsinkelserne.

“Jeg er rigtig skuffet over, at vi bliver indbudt til et forsøg og får at vide, at der er styr på tingene, og så ganske kort tid inde i projektet, så finder de ud af, at de ikke har medicinen hjemme og kan ikke få den hjem lige foreløbigt. Det er jo brandærgerligt at sende sådan en besked ud til så mange håbefulde mennesker,” siger Kenneth Nielsen.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet