Nyhedsartikel

PFOS-behandling forsinket på grund af tyske leveranceproblemer

sks@radio4.dk

Holbæk Sygehus gik for en måned siden i gang med et nyt medicinsk forsøg, som, hvis alt går vel, skal hjælpe borgere i Korsør med at udskille det giftige fluorstof PFOS fra kroppen.

Meningen var, at mindst 60 PFOS-ramte borgere allerede nu skulle have fået en invitation til forsøget, men på grund af forsyningsproblemer i Tyskland er situationen i dag den, at blot fire borgere er gået i gang med forsøget.

“Vi kan simpelthen ikke få medicinen. Det har været i restordre stort set siden, vi bestilte det. Da vi forhørte os hos sygehusapoteket, da vi planlagde det her – i starten af september – var det ikke noget problem. Men da vi så skulle i gang i slutningen af september, var der ikke noget,” siger Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt.

Hør hele indslaget med Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, her:

Det er præparatet Colestyramin, som bliver brugt til at se, om de inviterede borgere i Korsør kan udskille det giftige stof PFOS fra kroppen og sænke kolesteroltallet.

Fluorstoffet PFOS har borgerne fået i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra køer, som græssede nær den lokale brandskole, hvor fluorstoffet frem til 2001 blev brugt i brandslukningsskummet.

Én af de Korsør-borgere som så frem til at blive inviteret til forsøget er formanden for Korsør Kogræsserforening Kenneth Nielsen, som nu ærgrer sig noget over forsinkelserne.

“Jeg er rigtig skuffet over, at vi bliver indbudt til et forsøg og får at vide, at der er styr på tingene, og så ganske kort tid inde i projektet, så finder de ud af, at de ikke har medicinen hjemme og kan ikke få den hjem lige foreløbigt. Det er jo brandærgerligt at sende sådan en besked ud til så mange håbefulde mennesker,” siger Kenneth Nielsen.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet