Nyhedsartikel

PFOS-behandling forsinket på grund af tyske leveranceproblemer

sks@radio4.dk

Holbæk Sygehus gik for en måned siden i gang med et nyt medicinsk forsøg, som, hvis alt går vel, skal hjælpe borgere i Korsør med at udskille det giftige fluorstof PFOS fra kroppen.

Meningen var, at mindst 60 PFOS-ramte borgere allerede nu skulle have fået en invitation til forsøget, men på grund af forsyningsproblemer i Tyskland er situationen i dag den, at blot fire borgere er gået i gang med forsøget.

“Vi kan simpelthen ikke få medicinen. Det har været i restordre stort set siden, vi bestilte det. Da vi forhørte os hos sygehusapoteket, da vi planlagde det her – i starten af september – var det ikke noget problem. Men da vi så skulle i gang i slutningen af september, var der ikke noget,” siger Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt.

Hør hele indslaget med Morten Kofod Lindhardt, overlæge på Holbæk Sygehus og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, her:

Det er præparatet Colestyramin, som bliver brugt til at se, om de inviterede borgere i Korsør kan udskille det giftige stof PFOS fra kroppen og sænke kolesteroltallet.

Fluorstoffet PFOS har borgerne fået i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra køer, som græssede nær den lokale brandskole, hvor fluorstoffet frem til 2001 blev brugt i brandslukningsskummet.

Én af de Korsør-borgere som så frem til at blive inviteret til forsøget er formanden for Korsør Kogræsserforening Kenneth Nielsen, som nu ærgrer sig noget over forsinkelserne.

“Jeg er rigtig skuffet over, at vi bliver indbudt til et forsøg og får at vide, at der er styr på tingene, og så ganske kort tid inde i projektet, så finder de ud af, at de ikke har medicinen hjemme og kan ikke få den hjem lige foreløbigt. Det er jo brandærgerligt at sende sådan en besked ud til så mange håbefulde mennesker,” siger Kenneth Nielsen.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet