PFOS-ramt mor: Skal mine to børn leve med PFOS-forurening resten af livet?

Korsør Solens plads tidligere Cityparkering i byens centrum. Symbol i Korsørs centrum med bynavnet Korsør med store bogstaver.

Skrevet af

31. august 2021

Spørgsmålene var mange, da Holbæk Sygehus mandag aften havde inviteret alle PFOS-ramte borgere fra Korsør-området til et orienteringsmøde på Storebælt Camping og Feriecenter i Korsør.

Orienteringsmødet kommer efter, at over 180 borgere fra Korsør-området for godt to uger siden fik svar på, om deres kroppe er forurenet med det immunforstyrrende stof PFOS. Fælles for dem, der fik konstateret større mængder af stoffet i kroppen, er, at de har spist kalvekød fra forurenede marker nær den lokale brandskole.

Mie Rasmussen er én af de borgere, der har store mængder af det giftige stof i sig. Grænseværdien for PFOS i en menneskekrop er 21 nanogram pr. milliliter. Mie Rasmussens blod har dog vist sig at have 510 nanogram PFOS pr. milliliter i sig. Det samme gør sig gældende for hendes søn og datter på ni og seks. Deres blod har henholdsvis 467 og 331 nanogram PFOS pr. milliliter blod.

Mie Rasmussen var imidlertid ikke imponeret over det, hun fik at vide på orienteringsmødet.

“Frygten er stadig den samme. Vi bliver mindet om det hver dag, når vi ser på vores børn, der har så store mængder PFOS i sig. De (folkene bag orienteringsmødet, red.) ved heller ikke særlig meget om det. Det er bare et mareridt,” siger hun.

Samme aften som orienteringsmødet kom også en ny rapport fra ingeniørvirksomheden NIRAS, der kunne afsløre, at grundvandet i Korsør er forurenet 52.308 gange over grænseværdien med PFOS. Altså har stoffet ikke kun været i det kød, borgerne har spist, men med overvejende sandsynlighed også i det vand, de har drukket.

“Jeg har da overvejet helt at slukke for vandhanen, og jeg har da også købt nogle flasker, vi har gået og drukket af. Myndighederne må på banen og lave nogle ekstra tests, og ellers så må vi jo til at købe vores vand. Lige nu og her har vi ikke den største tiltro til nogen egentlig. Vi har uforskyldt fået så meget gift i os – så må de eddermame gøre, hvad der skal til, for at vi ikke får mere i os,” siger Mie Rasmussen.

Hør hele interviewet med Mie Rasmussen her:

Radio4 Morgen har forsøgt at få et interview med 2. Næstformand i Region Sjælland for Venstre, Jacob Jensen, men han har ikke haft mulighed for at stille op. Det har ikke været muligt for Region Sjælland at stille med andre.

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00