Nyhedsartikel

Pia Kjærsgaard: “Ynkeligt at se Mette Frederiksen i rollen som offer”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti, er ikke enig i statsminister Mette Frederiksens udtalelse om, at kritikken mod hende har været hårdere, fordi hun er en kvinde.

“Det er sludder og vrøvl. Jeg synes, det er ynkeligt, at man skal se Mette Frederiksen, landets statsminister, i den rolle som offer. Altså det er simpelthen patetisk, og jeg er dybt overrasket over, at hun griber til det der kvindeofferkort. Det burde hun holde sig for god til”, siger Pia Kjærsgaard til Radio4 Morgen.

Hun forklarer kvindekortet, som noget man bruger, når man forsøger at skjule det, man bliver kritiseret for med argumentet om, at man møder kritik netop fordi man er kvinde.

“I mig vender det sig, det må jeg sige. Jeg har været 38 år på Christiansborg, og jeg har aldrig brugt det her (kvindekortet, red.). Jeg kunne ikke drømme om det. Jeg synes simpelthen, at det er så pinligt, at kvinder i dag, der er magtfulde og besidder de allerstørste stillinger, at man begynder at ynke, fordi man får noget kritik”, siger hun.

Hør interviewet med Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti og Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, her:

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre mener også, at statsministerens udtalelse rammer ved siden af.

“Jeg synes, det er noget vrøvl, og jeg synes, det virker noget desperat at bruge det her som en ny undskyldning. Der er ingen tvivl om at der er masser af steder, hvor kvinder bliver behandlet anderledes end mænd, fordi de er kvinder. Det her er bare ikke én af dem”, siger hun.

Mette Frederiksens udtalelse faldt i et interview i Radio4’s portrætprogram ‘Det sidste måltid’.

“Jeg har ikke sagt det her før, men jeg tror noget af den magtkritik der er, det har at gøre med at jeg er kvinde. Mistænkeliggørelsen i at en statsminister bruger magten til at varetage nogle interesser i det her samfundet, den har vi aldrig hørt før i Danmark. Jeg har aldrig hørt den. Hvis Jakob eller Søren bliver statsminister, så kommer du heller ikke til at høre den, selvom de træder ind i det samme statsministerium med den samme grundlov, de samme regler, den samme relation til folketinget”, siger hun til vært Lærke Kløvedal i ‘Det sidste måltid’.

Hør ‘Det sidste måltid’ med statsminister Mette Frederiksen her:

Ifølge Pia Kjærsgaard bør Mette Frederiksen holde sig alt for god til den slags udtalelser.

“Statsministeren ser meget krænket ud her på det sidste, og det hun er rasende over, det er jo, at man har kritiseret hendes embedsførelse. Og dét burde hun tage med oprejst pande. Og hvis hun mener, hun er så fantastisk og hun alene støtter Danmarks sag, og hun er Danmarks mor, så burde hun holde sig fra det der”, siger hun.

Hun tror ikke på, at det kommer til at hjælpe hende i en kommende valgkamp.

“Om hun kan få nogle medlidenhedsstemmer her før det valg vi nok snart skal i gang med, det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg ville bare aldrig have gjort det”.

Kommentarerne flyder på de sociale medier

Pernille Skipper, medlem af Folketinget for Enhedslisten støtter Mette Frederiksen i sin kommentar på twitter:

“Selvfølgelig er en del af højrefløjens kritik af statsministeren kønnet. @HelleThorning_S blev også kaldt “isdronningen”. Egenskaber som hos mænd ville blive kategoriseret som handlekraft, styrke og noget positivt, bliver ofte brugt negativt mod kvinder”.

Men derudover er de fleste negative overfor Mette Frederiksens udtalelse

Danmarksdemokraternes leder, Inger Støjberg skriver følgende på facebook:

“Må jeg være fri! Mette Frederiksen har kynisk nedlagt et helt erhverv, og så kommer hun med sådan noget klynk. Hun burde tage kritikken som en mand”.

Mai Mercado, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti, har også kommenteret på Twitter

“Nej! Mette Frederiksen! At du er magtfuldkommen handler om hvordan du har forvaltet dit ansvar som statsminister. Det handler ikke om at du er kvinde”,

Alex Vanopslagh, Partileder for Liberal Alliance, skriver på twitter:

“Efter at have givet Mogens Jensen skylden, givet embedsmændene skylden og givet de blå “trump-partier” skylden, så er Mette Frederiksen nu kommet frem til en ny forklaring på hvorfor hun ikke har ansvar for noget som helst: det er hendes køns skyld. Ja, det må da ikke være rart.”

Josephine Svane, folketingskandidat for Liberal Alliance i Nordsjælland skriver på twitter::

“Nej, Mette Frederiksen. Det er ikke dit køn. Det er bare dig”

Morten Dahlin, Indfødsretsordfører for Venstre og formand for Folketingets Retsudvalg, skriver på twittter:

“Så Minkkommission og Grønnegaard-rapportens kritik er også fordi Mette Frederiksen er en kvinde? Lad nu være med at gøre hende til et offer. Hun har brudt loven. Slettet sine SMSer. Groft vildledt befolkningen. Mette F er ikke et offer. Heller ikke selvom hun er kvinde.”

Rasmus Jarlov, Finansordfører for Det Konservative Folkeparti, skriver på twitter:

“Løkke: Var milimeter fra at blive væltet på grund af en sag om nogle betalte underbukser. Mette Frederiksen: Ingen konsekvenser for at begå nyere tids største lovbrud for en dansk regering. Også Mette Frederiksen: “Kritikken er meget hårdere af mig, fordi jeg er kvinde”.

Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet