Nyhedsartikel

Pia Olsen Dyhr: Løkke skal lytte til Foghs kritik af Kina

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger til Radio4, at Danmark skal slå ind på en mere kritisk kurs over for Kina og advarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mod ukritisk at forlænge Danmarks omfattende strategiske partnerskabsaftale med Kina. Det er ellers planen, at aftalen snart skal fornys.

Hun opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at lytte mere til fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen, som på det seneste har rettet hård kritik mod Kina og advaret om Vestens stigende afhængighed af Kina, blandt andet ved at lægge for meget vital produktion ud til det store land i Asien.

”Det er ikke så tit, at Anders Fogh Rasmussen og jeg er enige om særlig meget. Men her er vi faktisk ganske enige om behovet for at stå op imod Kina,” siger Pia Olsen Dyhr til Radio4.

Du kan lytte til hele interviewet her: 

Hun mener, at meget har ændret sig, siden de første partnerskaber mellem Danmark og Kina blev indgået i tilbage i nullerne.

”Dengang så vi jo på Kina på en helt anden måde. Vi troede, at hvis vi handler med hinanden og udveksler viden, så kommer vi tættere sammen. Men det, vi har kunnet se, er, at Kina har benyttet det til at få teknologi, mens vi ikke på samme måde har fået noget tilbage,” siger Pia Olsen Dyhr.

Af samme grund advarer hun Løkke mod ”naivt” at fortsætte partnerskabsaftalen med kineserne.

”Når vi indgår partnerskaber, og jeg ved ikke engang, om vi nødvendigvis skal indgå partnerskaber, så skal de være i en mindre skala, hvor vi ikke på samme måde lægger op til at overføre teknologi til kineserne,” siger hun.

Meldingen fra SF-formanden får støtte fra Liberal Alliance, hvor udenrigsordfører Henrik Dahl er enig i, at Danmarks partnerskabsaftale med Kina skal igennem et kritisk eftersyn.

”Man er nødt til at underkaste det et tjek og sige, hvad vil der ske, hvis der opstår et modsætningsforhold: Hvor er vi sårbare? Hvor kan vi komme til at mangle ting? For så vidt angår alle mulige produkter, hvor vi ville være meget sårbare, skal vi bringe os ud af afhængigheden af Kina, ligesom vi er kommet ud af gasafhængigheden af Rusland,” siger Henrik Dahl.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet