Nyhedsartikel

Pia Olsen Dyhr: Løkke skal lytte til Foghs kritik af Kina

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger til Radio4, at Danmark skal slå ind på en mere kritisk kurs over for Kina og advarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mod ukritisk at forlænge Danmarks omfattende strategiske partnerskabsaftale med Kina. Det er ellers planen, at aftalen snart skal fornys.

Hun opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at lytte mere til fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen, som på det seneste har rettet hård kritik mod Kina og advaret om Vestens stigende afhængighed af Kina, blandt andet ved at lægge for meget vital produktion ud til det store land i Asien.

”Det er ikke så tit, at Anders Fogh Rasmussen og jeg er enige om særlig meget. Men her er vi faktisk ganske enige om behovet for at stå op imod Kina,” siger Pia Olsen Dyhr til Radio4.

Du kan lytte til hele interviewet her: 

Hun mener, at meget har ændret sig, siden de første partnerskaber mellem Danmark og Kina blev indgået i tilbage i nullerne.

”Dengang så vi jo på Kina på en helt anden måde. Vi troede, at hvis vi handler med hinanden og udveksler viden, så kommer vi tættere sammen. Men det, vi har kunnet se, er, at Kina har benyttet det til at få teknologi, mens vi ikke på samme måde har fået noget tilbage,” siger Pia Olsen Dyhr.

Af samme grund advarer hun Løkke mod ”naivt” at fortsætte partnerskabsaftalen med kineserne.

”Når vi indgår partnerskaber, og jeg ved ikke engang, om vi nødvendigvis skal indgå partnerskaber, så skal de være i en mindre skala, hvor vi ikke på samme måde lægger op til at overføre teknologi til kineserne,” siger hun.

Meldingen fra SF-formanden får støtte fra Liberal Alliance, hvor udenrigsordfører Henrik Dahl er enig i, at Danmarks partnerskabsaftale med Kina skal igennem et kritisk eftersyn.

”Man er nødt til at underkaste det et tjek og sige, hvad vil der ske, hvis der opstår et modsætningsforhold: Hvor er vi sårbare? Hvor kan vi komme til at mangle ting? For så vidt angår alle mulige produkter, hvor vi ville være meget sårbare, skal vi bringe os ud af afhængigheden af Kina, ligesom vi er kommet ud af gasafhængigheden af Rusland,” siger Henrik Dahl.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet