Nyhedsartikel

Polen modtager 100.000 flygtninge efter invasion

RITZAU

Polen har de seneste dage modtaget tusindvis af flygtninge.

Omkring 100.000 personer er flygtet fra Ukraine til nabolandet, siden Rusland begyndte invasionen af Ukraine torsdag.

Det oplyser den polske viceindenrigsminister, Pawel Szefernaker, på et pressemøde lørdag.

Han tilføjer, at alene lørdag morgen har 9000 krydset grænsen.

Polen har i forvejen en stor gruppe af borgere med ukrainske tilhørsforhold i landet. Den tæller omkring en million borgere. Polen grænser op til den vestlige del af Ukraine.

De forhold gør det nærliggende for ukrainere at sætte kurs mod Polen.

Polen forventer, at tilstrømningen af flygtninge vil stige den kommende tid.

Myndigheder har vurderet, at der ved nogle grænseovergange vil være mange timers kø for at komme ind i landet.

Ukrainske regler siger, at mænd i alderen 18 til 60 år, som kan blive indkaldt til militær tjeneste, ikke må krydse grænsen.

Nødhjælpsagenturer i FN har vurderet, at krigen kan fordrive op mod fem millioner mennesker fra Ukraine. Op mod tre millioner af dem kan flygte til Polen.

Derudover ventes mange at have kurs mod Moldova, som ligger mellem Rumænien og Ukraine.

EU’s indenrigsministre skal søndag drøfte situationen. Herunder hvordan ukrainere på flugt skal fordeles mellem EU’s 27 lande. Tyskland er blandt de lande, der har meldt sig klar til at tage imod ukrainere, der flygter fra krig.

“Vi vil gøre alt for uden forsinkelse at acceptere personer, som flygter fra bomber og kampvogne,” siger udenrigsminister Annalena Baerbock.

Den danske regering arbejder ud fra, at der kommer omkring 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Det endelige antal afhænger af, hvordan situationen udvikler sig.

/ritzau/

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet