Nyhedsartikel

Polen modtager 100.000 flygtninge efter invasion

RITZAU

Polen har de seneste dage modtaget tusindvis af flygtninge.

Omkring 100.000 personer er flygtet fra Ukraine til nabolandet, siden Rusland begyndte invasionen af Ukraine torsdag.

Det oplyser den polske viceindenrigsminister, Pawel Szefernaker, på et pressemøde lørdag.

Han tilføjer, at alene lørdag morgen har 9000 krydset grænsen.

Polen har i forvejen en stor gruppe af borgere med ukrainske tilhørsforhold i landet. Den tæller omkring en million borgere. Polen grænser op til den vestlige del af Ukraine.

De forhold gør det nærliggende for ukrainere at sætte kurs mod Polen.

Polen forventer, at tilstrømningen af flygtninge vil stige den kommende tid.

Myndigheder har vurderet, at der ved nogle grænseovergange vil være mange timers kø for at komme ind i landet.

Ukrainske regler siger, at mænd i alderen 18 til 60 år, som kan blive indkaldt til militær tjeneste, ikke må krydse grænsen.

Nødhjælpsagenturer i FN har vurderet, at krigen kan fordrive op mod fem millioner mennesker fra Ukraine. Op mod tre millioner af dem kan flygte til Polen.

Derudover ventes mange at have kurs mod Moldova, som ligger mellem Rumænien og Ukraine.

EU’s indenrigsministre skal søndag drøfte situationen. Herunder hvordan ukrainere på flugt skal fordeles mellem EU’s 27 lande. Tyskland er blandt de lande, der har meldt sig klar til at tage imod ukrainere, der flygter fra krig.

“Vi vil gøre alt for uden forsinkelse at acceptere personer, som flygter fra bomber og kampvogne,” siger udenrigsminister Annalena Baerbock.

Den danske regering arbejder ud fra, at der kommer omkring 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Det endelige antal afhænger af, hvordan situationen udvikler sig.

/ritzau/

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet