Nyhedsartikel

Politikere uenige: Gratis Storebæltsbro vil give flere ulykker og støj

Ida Kristensen og Katrine Volsing
idk@radio4.dk

Et borgerforslag om at gøre Storebæltsbroen gratis har nu så mange underskrifter, at det kan fremsættes i Folketinget. Det bakkes op af Nye Borgerlige, mens Enhedslisten frygter for flere ulykker og trafikstøj.

Over 50.000 mennesker har skrevet under på et borgerforslag, der vil gøre det gratis at køre over Storebæltsbroen.

Forslaget går på at gøre broen gratis fra 1. juli i år for både personbiler, lastbiler og for udenlandske turister og vognmænd. Dermed kan det fremsættes som et forslag i Folketinget.

Det møder stor opbakning fra Nye Borgerliges transportordfører, Mette Thiesen, der gerne tager borgerforslaget med videre. Hør hende i ’Radio4 Morgen’, hvor hun debatterer med Henning Hyllested fra Enhedslisten herunder:

”Det har været en del af vores transportpolitik fra start af. Det handler grundlæggende set om, at det der binder Danmark bedre sammen, skal ikke være brugerbetalt,” siger hun.

I Nye Borgerlige går de ind for det såkaldte landevejsprincip, som ligestiller udgifterne til bilkørsel med færger og sejlads.

”Det handler om, at det skal koste det samme at sejle en kilometer, som det koster at køre en kilometer. Det er derfor vi siger, at Storebæltsforbindelsen skal være fri for brugerbetaling nu, så man udelukkende betaler for den benzin og bil, man kører over i,” siger hun.

Enhedslisten: ”Det betyder flere ulykker, mere støj.”

I dag koster det 250 kroner at krydse Storebæltsbroen med en almindelig personbil uden rabat, mens en lastbil skal slippe 610 kroner. Med Brobizz ender prisen dog på 194 kroner for en almindelig personbil.

Mens Nye Borgerlige støtter forslaget om at droppe brugerbetalingen, mener Enhedslisten ikke, initiativet er en god idé.

De frygter, at en gratis bro vil få endnu flere til at vælge bilen til, fortæller transportordfører Henning Hyllested.

”At gøre det gratis at køre over Storebælt ville jo i den grad betyde flere biler og fremme bilisme. Det betyder mere trængsel, mere slid på vejene, flere ulykker, mere støj, flere partikler og mere forurening,” siger han og fortsætter:

”Det, synes vi, er den helt forkerte vej at gå i øjeblikket. Vi har en buldrende klimakrise, som gør, at vi skal have dæmpet bilismen.”

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet