Nyhedsartikel

Politisk redaktør: Enhedslisten roder rundt i Rwanda-spørgsmål

RB

Politisk redaktør Casper Dall har svært ved at se, hvilke konsekvenser Enhedslisten vil have i Rwanda-sag.

Red: Kort efter publicering skrev Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen på Twitter:
🧵 For at udrydde enhver tvivl: @Enhedslisten kan ikke acceptere, at en dansk regering sender flygtninge til et center i Rwanda. Hvis en regering sætter en flygtning på et fly til Rwanda, så trækker Enhedslisten sin støtte til den regering.

Vil Enhedslisten vælte regeringen, hvis den gennemfører sine planer om at etablere et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda i Afrika?

Svaret på det spørgsmål blæser tilsyneladende ubesvaret i vinden, efter at politisk ordfører Mai Villadsen (EL) ellers har forsøgt at præcisere partiets holdning til sagen.

– Jeg er sikker på, hvad Enhedslistens holdning er til regeringens ambitioner om et modtagecenter i Rwanda.

– Men jeg er ikke sikker på, hvad konsekvenserne ved, at regeringen vil realisere det her, er fra Enhedslistens side over for regeringen, siger Casper Dall, der er politisk redaktør hos Avisen Danmark.

Det kan man høre i Radio4 Nyhederne her under:

I august sagde Mai Villadsen ved Enhedslistens sommergruppemøde, at “jeg har meget svært ved at se, at Enhedslisten kan bakke op om sådan et projekt”.

Hun sagde samtidig, at partiet ville vente med at adressere eventuelle ultimative krav til valgkampen.

Fredag aften sagde Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, så i Politiken, at hun “ikke kan afvise, at vi vil blive ved med at støtte en regering, der gør det her”, med adresse til Rwanda-projektet.

Mai Villadsen reagerede hurtigt på sociale medier, hvor hun gjorde det klart, at regeringen skal føre en politik, der overholder menneskerettigheder og konventioner.

Senere fredag aften sagde hun til Ritzau:

– Hvis den (regeringen, red.) ikke gør det, vil det udløse en afgrundsdyb, alvorlig krise mellem os og den regering, der godt kan ende med, at den falder, fordi vi så ikke kan bakke den op.

Altså ikke noget ultimativt krav til regeringen fra Enhedslisten om at droppe Rwanda-projektet, hvis regeringen vil blive siddende.

Spørgsmål: Hvorfor kan Mai Villadsen tilsyneladende ikke sige, at “vi vælter regeringen, hvis den arbejder videre med det her Rwanda-projekt?”.

– Det virker, som om Enhedslisten har brug for rigtig lang tid til at drøfte det her Rwanda-spørgsmål internt i partiet.

– Og det var nok derfor, vi ikke fik noget klart svar fra Mai Villadsen og Rosa Lund i august på sommergruppemødet, siger Casper Dall.

Avisen Danmarks politiske redaktør mener, at Mai Villadsen bør få afklaret med Enhedslistens hovedbestyrelse, hvordan man kan skabe en klarere kommunikation om emnet.

– For hvis Mai Villadsen og Rosa Lund skal klare de næste 16-17 dage i valgkampen med den linje, de øjensynligt er blevet enige om, så kan det godt blive en lang valgkamp for Enhedslisten, siger han.

– Man skal være opmærksom på, at dette ikke er fuldstændig ligegyldigt, når det gælder venstrefløjsvælgere.

– Der er rigtig mange venstrefløjsvælgere, for hvem denne idé om et modtagecenter i et tredjeland uden for EU er en rød klud i ansigtet og noget, man virkelig håber, at nogle venstrefløjspartier og centrumvenstrepartier vil forsøge at få droppet hos Socialdemokratiet.

– Dér har Enhedslisten nu placeret sig i en meget svær kommunikativ situation, fordi de roder rundt i, hvad deres linje skal være, siger Casper Dall.

Ritzau har uden held forsøgt at få en kommentar fra Mai Villadsen.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet