Nyhedsartikel

Politisk redaktør: Enhedslisten roder rundt i Rwanda-spørgsmål

RB

Politisk redaktør Casper Dall har svært ved at se, hvilke konsekvenser Enhedslisten vil have i Rwanda-sag.

Red: Kort efter publicering skrev Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen på Twitter:
🧵 For at udrydde enhver tvivl: @Enhedslisten kan ikke acceptere, at en dansk regering sender flygtninge til et center i Rwanda. Hvis en regering sætter en flygtning på et fly til Rwanda, så trækker Enhedslisten sin støtte til den regering.

Vil Enhedslisten vælte regeringen, hvis den gennemfører sine planer om at etablere et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda i Afrika?

Svaret på det spørgsmål blæser tilsyneladende ubesvaret i vinden, efter at politisk ordfører Mai Villadsen (EL) ellers har forsøgt at præcisere partiets holdning til sagen.

– Jeg er sikker på, hvad Enhedslistens holdning er til regeringens ambitioner om et modtagecenter i Rwanda.

– Men jeg er ikke sikker på, hvad konsekvenserne ved, at regeringen vil realisere det her, er fra Enhedslistens side over for regeringen, siger Casper Dall, der er politisk redaktør hos Avisen Danmark.

Det kan man høre i Radio4 Nyhederne her under:

I august sagde Mai Villadsen ved Enhedslistens sommergruppemøde, at “jeg har meget svært ved at se, at Enhedslisten kan bakke op om sådan et projekt”.

Hun sagde samtidig, at partiet ville vente med at adressere eventuelle ultimative krav til valgkampen.

Fredag aften sagde Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, så i Politiken, at hun “ikke kan afvise, at vi vil blive ved med at støtte en regering, der gør det her”, med adresse til Rwanda-projektet.

Mai Villadsen reagerede hurtigt på sociale medier, hvor hun gjorde det klart, at regeringen skal føre en politik, der overholder menneskerettigheder og konventioner.

Senere fredag aften sagde hun til Ritzau:

– Hvis den (regeringen, red.) ikke gør det, vil det udløse en afgrundsdyb, alvorlig krise mellem os og den regering, der godt kan ende med, at den falder, fordi vi så ikke kan bakke den op.

Altså ikke noget ultimativt krav til regeringen fra Enhedslisten om at droppe Rwanda-projektet, hvis regeringen vil blive siddende.

Spørgsmål: Hvorfor kan Mai Villadsen tilsyneladende ikke sige, at “vi vælter regeringen, hvis den arbejder videre med det her Rwanda-projekt?”.

– Det virker, som om Enhedslisten har brug for rigtig lang tid til at drøfte det her Rwanda-spørgsmål internt i partiet.

– Og det var nok derfor, vi ikke fik noget klart svar fra Mai Villadsen og Rosa Lund i august på sommergruppemødet, siger Casper Dall.

Avisen Danmarks politiske redaktør mener, at Mai Villadsen bør få afklaret med Enhedslistens hovedbestyrelse, hvordan man kan skabe en klarere kommunikation om emnet.

– For hvis Mai Villadsen og Rosa Lund skal klare de næste 16-17 dage i valgkampen med den linje, de øjensynligt er blevet enige om, så kan det godt blive en lang valgkamp for Enhedslisten, siger han.

– Man skal være opmærksom på, at dette ikke er fuldstændig ligegyldigt, når det gælder venstrefløjsvælgere.

– Der er rigtig mange venstrefløjsvælgere, for hvem denne idé om et modtagecenter i et tredjeland uden for EU er en rød klud i ansigtet og noget, man virkelig håber, at nogle venstrefløjspartier og centrumvenstrepartier vil forsøge at få droppet hos Socialdemokratiet.

– Dér har Enhedslisten nu placeret sig i en meget svær kommunikativ situation, fordi de roder rundt i, hvad deres linje skal være, siger Casper Dall.

Ritzau har uden held forsøgt at få en kommentar fra Mai Villadsen.

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet