Nyhedsartikel

Politisk redaktør: “Vermund har taget stridsøksen frem”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Formand i Nye Borgerlige, Pernille Vermunds udtalelser ved en partilederdebat i Folketingssalen i tirsdags kan komme til at bide hende selv i halen. Det mener politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen.

“Jeg tror, hun prøver at skræmme dem lidt væk ved at gå ud og appellere til borgerlige vælgere og så prøve at håne og udstille Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen for at have et alt for tæt samspil med statsministeren. Så på den måde har hun altså taget stridsøksen frem nu,” siger han til Radio4 Morgen.

Pernille Vermund udlagde ved partilederdebatten situationen i blå blok som værende splittet i to: Dem, som altid gør som regeringen siger, og dem, som ikke gør.

“Jeg er imponeret over, hvad fru Mette Frederiksen er lykkedes med at få af magt over to af oppositionens partiledere hr. Jakob Ellemann-Jensen og hr. Søren Pape Poulsen. Det er imponerende at se, hvordan de to kommer, når der bliver kaldt, svarer med et ja, når der bliver spurgt og stiller op på række til fotografering, når de skal skrive under,” sagde hun under partilederdebatten.

Hør interviewet med Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4, her:

Men med den fremstilling er hun selv med til at bidrage til splittelsen, mener Radio4’s politiske redaktør.

“Det er åbenbart, at når hun går ud og kritiserer Venstre og Konservative, som hun gør her, så er hun selvfølgelig med til selv at bidrage til splittelsen. Så hvis vi ser på det videre perspektiv, så bliver det virkelig interessant, om de formår at finde sammen igen, eller om vi går ind i en ny periode, hvor blå blok vil være meget usammenhængende og meget fragmenteret,” siger Thomas Larsen.

Dog kommer udtalelsen fra et ønske om at samle blå blok, vurderer han.

“Hun håber, hun kommer tilbage til en samlet blå blok igen. Men når hun går ud så voldsomt og kritiserer Venstre og Konservative, så er det i en kæmpe frustration over, at hun føler sig svigtet, at hun er blevet efterladt på sidelinjen, og at blå blok ikke holder sammen i det her spørgsmål,” siger Thomas Larsen.

Hør interviewet med Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige, her:

Pernille Vermunds spørgsmål blev stillet i forbindelse med aftalen om det nationale kompromis, hvor der bl.a. skal afsættes flere penge til Forsvaret.

Men Pernille Vermund mener ikke, at Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsens optræden med Mette Frederiksen styrker blå blok.

“Jeg synes, det er helt tydeligt, når man stiller sig op på rad og række efter statsministeren og flankerer statsministeren i flere sager, så er det jo statsministeren, det her gavner og ikke den borgerlige opposition og dermed også potentielt det borgerlige Danmark,” siger Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige, til Radio4 Morgen.

Det tætte samarbejde mellem regeringen og Venstre og Konservative styrker Mette Frederiksen og ikke blå blok, mener hun.

“Det er tydeligt, at det er Mette Frederiksen, der har magten. Det er Mette Frederiksen, der fører ordet. Det er Mette Frederiksen, der fører pennen på papiret, mens de andre står pænt bagved og venter på billederne. Så når man ser billederne bagefter i medierne, er det tydeligt, at Mette Frederiksen ved, hvad hun gør, og det er der ikke noget forkert i fra Mette Frederiksens side. Men det, jeg ærgrer mig over, er bare, at hvis man gerne vil et borgerligt flertal, og man ønsker, at den borgerlige opposition skal få flertallet af stemmer ved næste valg og også føre en borgerlig politik i Danmark, så er det en anden vej, man skal gå,” siger Pernille Vermund til Radio4.

Ved den seneste voxmeter-måling havde rød blok 51,5 procent af stemmerne. Det er gået lidt ned fra 52,1 ved valget. Blå blok har i den seneste måling 45,6 procent, hvilket også er lidt lavere i forhold til ved valget, hvor den lå på 47,7 procent.

Pernille Vermund mener, at de seneste dårlige meningsmålinger til blå blok er et resultat af, at Konservative og Venstre følger regeringen.

“Det, synes jeg, er helt tydeligt, når man ser billederne, og hvordan samarbejdet i den borgerlige opposition udarter sig. I virkeligheden kan man også se det på den opbakning, der er til blå blok. Vi havde ganske kortvarigt meningsmålinger, som lå meget tæt på, at der kunne være et blåt flertal. Nen i de seneste uger er Mette Frederiksen – meget dygtigt vil jeg sige – lykkedes med at få Socialdemokratiet op igen,” siger hun.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet