Pompeo vil forsøge på at få det arktiske samarbejde på rette køl igen

USA's udenrigsminister Mike Pompeo mødes med statsminister Mette Frederiksen på Marienborg i Kongens Lyngby, onsdag den 22. juli 2020. Mike Pompeo besøger Danmark for bl.a. at diskutere Arktis og forholdet til Kina. . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

22. juli 2020

Når USA’s udenrigsminister Mike Pompeo i dag mødes med statsminister Mette Fredriksen og udenrigsminister Jeppe Kofod, så handler mødet om at viske tavlen ren efter virakken om køb af Grønland.

Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet med speciale i Arktis, Jon Rahbek-Clemmensen.

”Det handler om at komme væk fra hele den her diskussion om, hvorvidt USA vil købe Grønland eller ej. Jeg tror, man fra USA side meget gerne vil tilbage og normalisere det her forhold, så det igen kommer til at handle om nogle konkrete områder, hvor Danmark, Frankrig og Grønland har fælles interesser, og hvor de forskellige lande kan samarbejde om at opnå noget.”

Danmark, Grønland og USA har siden 2. verdenskrig haft et tæt samarbejde om Grønland, der er strategisk vigtig i Arktis.

”Indenfor de sidste to til fire år er USA begyndt at se Arktis som et område, hvor de kan konkurrere med de andre stormagter – særligt Rusland og Kina. Men de ser det også som et område, hvor de måske har sovet lidt i timen, hvor Kina og Rusland har styrket deres position, mens USA har været fokuseret på Mellemøsten og andre regioner. Så USA forsøger nu at indhente det tabte ved at være mere til stede i regionen og bygge forbindelser til nogen af deres allierede, og det er blandt andet Danmark og Grønland.”

Lyt til hele interviewet fra Radio4 Morgen her:

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

07:05
09:00