Praktiserende speciallæger tager imod patienter fra pressede hospitaler

Aarhus Universitetshospital i Skejby, onsdag den 18. marts 2020. Regeringen meddelte tirsdag at natklubber, fitnesscentre, frisører, storcentre og en række andre butikker som følge at COVID-19 skal holde lukket fra onsdag kl.10. Fødevarebutikker er undtaget, oplyser statsministeren.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

30. marts 2020

Praktiserende speciallæger aflaster fra 1. april hospitalerne og tager imod patienter, som normalt skulle på hospitalet. Det sker for at frigøre kapacitet til COVID-19 patienter.

De danske hospitaler risikerer de kommende uger at komme på overarbejde, når de skal tage imod coronapatienter, og flere hospitaler er allerede i gang med at omskole personalet, så de er klar til at blive flyttet til coronaafdelinger.

Derfor har Foreningen Af Praktiserende Speciallæger (FAPS) indgået en aftale med regionerne om fra 1. april at tage imod patienter, der ellers skulle have været på hospitalet. Det drejer sig om de såkaldt sub-akutte patienter, hvor hospitalslægerne vurderer, at patienten kan vente med behandling.

Det kan for eksempel være hjertepatienter. Ifølge formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), letter den nye aftale presset på hospitalerne.

”Det giver mulighed for, at der er nogen, der tager over de steder, der allerede nu er lukket ned for at frigøre personale til COVID-19. Men det giver også mulighed for at kunne opskalere på hospitalerne, når der kommer et endnu større pres”, siger Stephanie Lose til Radio4.

Det er mange forskellige typer patienter, som nu kan blive undersøgt og behandlet hos speciallægen fremfor på hospitalet, fortæller formand for FAPS, Kirsten Ilkjær.

”Det kan for eksempel handle om en kvinde, der skal have foretaget en abort. Eller patienter med hjerteproblemer, der ellers skulle undersøges på en afdeling på hospitalet. Dem kan de nu vælge at sende ud til en speciallæge”, siger hun.

Skal frigive ressourcer til coronapatienter

Målet er, at hospitalerne kan bruge ressourcerne på behandling af coronapatienter.

”Det er netop for at sikre, at hospitalerne kan anvende så meget personale som muligt til behandling af coronapatienter”, siger Kirsten Ilkjær til Radio4.

Henvisningerne til de praktiserende speciallæger kommer til at foregå centralt. Når hospitalet vurderer, at patienten kan behandles hos praktiserende speciallæge, så kan man nøjes med at ringe til en enkelt læge, der er visitator for de praktiserende speciallæger.

Det er så hans opgave at finde en speciallæge tæt på, der kan tage over.

Hvert specifikt speciale har én visitator, som alle landets sygehuse kan bruge. Det skal gøre proceduren nem og hurtig for sygehusene.

Ifølge Kirsten Ilkjær er speciallægerne klar til at arbejde ekstra for at hjælpe til.

”Vi tager gerne nogle ekstra timer om eftermiddagen eller går på arbejde en lørdag. Hvis vi bliver oversvømmede, må vi tage en snak om det, men udgangspunktet er, at vi gerne arbejder nogle ekstra timer for at støtte op om hospitalsvæsenet”, siger hun.

Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

03:05
04:00