Nyhedsartikel

Praktiserende speciallæger tager imod patienter fra pressede hospitaler

Martin Møller Geertsen

Praktiserende speciallæger aflaster fra 1. april hospitalerne og tager imod patienter, som normalt skulle på hospitalet. Det sker for at frigøre kapacitet til COVID-19 patienter.

De danske hospitaler risikerer de kommende uger at komme på overarbejde, når de skal tage imod coronapatienter, og flere hospitaler er allerede i gang med at omskole personalet, så de er klar til at blive flyttet til coronaafdelinger.

Derfor har Foreningen Af Praktiserende Speciallæger (FAPS) indgået en aftale med regionerne om fra 1. april at tage imod patienter, der ellers skulle have været på hospitalet. Det drejer sig om de såkaldt sub-akutte patienter, hvor hospitalslægerne vurderer, at patienten kan vente med behandling.

Det kan for eksempel være hjertepatienter. Ifølge formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), letter den nye aftale presset på hospitalerne.

”Det giver mulighed for, at der er nogen, der tager over de steder, der allerede nu er lukket ned for at frigøre personale til COVID-19. Men det giver også mulighed for at kunne opskalere på hospitalerne, når der kommer et endnu større pres”, siger Stephanie Lose til Radio4.

Det er mange forskellige typer patienter, som nu kan blive undersøgt og behandlet hos speciallægen fremfor på hospitalet, fortæller formand for FAPS, Kirsten Ilkjær.

”Det kan for eksempel handle om en kvinde, der skal have foretaget en abort. Eller patienter med hjerteproblemer, der ellers skulle undersøges på en afdeling på hospitalet. Dem kan de nu vælge at sende ud til en speciallæge”, siger hun.

Skal frigive ressourcer til coronapatienter

Målet er, at hospitalerne kan bruge ressourcerne på behandling af coronapatienter.

”Det er netop for at sikre, at hospitalerne kan anvende så meget personale som muligt til behandling af coronapatienter”, siger Kirsten Ilkjær til Radio4.

Henvisningerne til de praktiserende speciallæger kommer til at foregå centralt. Når hospitalet vurderer, at patienten kan behandles hos praktiserende speciallæge, så kan man nøjes med at ringe til en enkelt læge, der er visitator for de praktiserende speciallæger.

Det er så hans opgave at finde en speciallæge tæt på, der kan tage over.

Hvert specifikt speciale har én visitator, som alle landets sygehuse kan bruge. Det skal gøre proceduren nem og hurtig for sygehusene.

Ifølge Kirsten Ilkjær er speciallægerne klar til at arbejde ekstra for at hjælpe til.

”Vi tager gerne nogle ekstra timer om eftermiddagen eller går på arbejde en lørdag. Hvis vi bliver oversvømmede, må vi tage en snak om det, men udgangspunktet er, at vi gerne arbejder nogle ekstra timer for at støtte op om hospitalsvæsenet”, siger hun.

Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet