Priserne på gas og el stiger: Enhedslisten og Liberal Alliance er uenige om, hvordan danskerne skal betale regningerne

Mand holder elregning fra Dong Energy. Rudekuvert med regning for betaling af el og gas

Skrevet af

7. oktober 2021

Priserne på gas og el er eksploderet: Gas er blevet seks gange dyrere, og el er blevet omkring tre gange dyrere på bare et år. Enhedslisten og Liberal Alliance er ikke enige om, hvorvidt folk med lavest indkomst skal have hjælp til at betale regningen eller om afgiften på el generelt skal sænkes. 

Louise Thomsen er ledig, og hun er meget berørt af de stigende el-priser:

“Der er jo nogen ting, jeg bliver nødt til at skære på, for at der bliver råd til den ekstra udgift”, siger hun.

Og det er netop folk som Louise Thomsen, Enhedslisten gerne vil hjælpe.

“Dem, der nærmest ingen penge har, bliver selvfølgelig ramt af at få en ekstra regning. Og der har vi i Danmark en ordning med en grøn check, som er en form for skattefradrag”, siger Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten.

Den grønne check er en kompensation, der gives til personer med en relativ lav indkomst for en række forhøjede grønne afgifter. Formålet er at undgå, at klimaafgifterne rammer socialt skævt. Størrelsen på beløbet afhænger af den enkeltes indkomst og hvor mange børn man har.

“Den grønne check kan vi politisk vælge at justere på, og det synes jeg, vi skal gøre. Se på hvor meget er gas- og elpriserne steget og justere på den grønne check, så den bliver lidt større for at hjælpe de mennesker, der har de laveste indtægter,” siger Søren Egge Rasmussen til Radio4 Morgen.

“Det kan man gøre ved finanslovsforhandling”, siger han.

Men den løsning er Alex Vanopslagh, energiordfører i Liberal Alliance, ikke enig i.

“Jeg synes, det bliver lidt typisk dansk. Først opkræver vi nogle afgifter, så siger vi ‘hold da op det er da også dyrt for jer, så må vi hellere lave et særligt fradrag, så I får nogle af jeres pengene tilbage igen’. Så synes jeg, det er nemmere bare at lade være med at opkræve pengene”, siger han til Radio4 Morgen.

Han mener, at løsningen findes et andet sted.

“Jeg synes, det er smartere at sænke elafgifterne til et absolut minimum. På den måde gør man elregninger billigere, og man hjælper den grønne omstilling på vej. I det omfang vi har grøn el i Danmark, så skal vi motivere så mange som muligt til at bruge mere strøm og ikke mindre, og dét at sænke elafgiften kan være med til at hjælpe den grønne omstilling på vej. Det er noget vi alle sammen skal være med til og ikke kun folk med lave indkomster”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten og Alex Vanopslagh, energiordfører i Liberal Alliance, her:

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

13:05
15:00