Nyhedsartikel

Professor: Ja tak til etnisk Corona-register

Kasper Harboe og Peter Sinnbeck

Det bør fremgå af de danske registre over Corona-smittede, om patienten har indvandrerbaggrund. Det mener en dansk sundhedsprofessor, efter at tal fra udlandet viser en skæv fordeling af de smittede. Ideen får opbakning fra Statens Serum Institut.

Det fremgår ikke af statistikkerne, hvilken etnisk baggrund de cirka 8.000 Corona-smittede mennesker i Danmark har. Men de data bør fremgå, mener Morten Sodemann, der er professor og overlæge ved Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital

– Det er et utrolig følsomt område af mange gode grunde. Men når man ser de problemer, de har haft i England og USA, med at finde ud af, hvad der foregår, så er det klart, at det vil være en fordel med en statistik, hvor Danmarks Statistik og Statens Serum Institut kigger lidt mere proaktivt på det, siger Morten Sodemann.

Han fremhæver blandt andet Sveriges hovedstad Stockholm, hvor der har været rapporteret om mange smittede og døde i et svensk-somalisk miljø.

– Det er typisk en befolkningsgruppe, der lever under meget socialt trange kår: Der er mange mennesker på lidt plads og flere generationer sammen. Det øger ganske enkelt risikoen for at smitte hinanden, ligesom det også gør i belastede boligområder i Danmark, siger Morten Sodemann. Han fremhæver, at etniske minoriteter ofte ikke ser dansk tv og derfor ikke rammes af hverken pressemøder eller kampagner.

– Det ville give muligheder for at sætte ind blandt dem med information – også på deres eget sprog, siger Morten Sodemann.

Mette Frederiksen overvejer

Mange steder i udlandet tyder Corona-statistikkerne på, at de fattigste etniske minoriteter er overrepræsenteret blandt de smittede.

I Storbritannien er 34 procent af intensiv-patienterne enten sorte, asiater eller af anden etnisk herkomst end britisk. Tallet skal ses i lyset af, at etniske minoriteter udgør under 17 procent af den britiske befolkning.

Billedet er det samme i de amerikanske stater, der bruger etnicitet i statistikkerne:  I Chicago er 72 procent af de døde med Coronavirus sorte, til trods for, at de sorte kun udgør 29 procent af byens befolkning.

Det er en politisk beslutning, om man skal have et etnisk Corona-register i Danmark. Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke afvisende:

– Det vil jeg da gerne have lov til at overveje. Jeg kan jo se, at der i nogle lande ser ud til at være en overrepræsentation af nogle minoriteter. Og det kan da være fint at få afdækket i Danmark også, siger Mette Frederiksen til Radio4.

Hos Statsministerens støtteparti Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund mere forbeholden:

– Det, der gør, at nogen grupper i samfundet er mere udsat for sygdommen end andre, det har med sociale forhold, mobilitet og boligforhold at gøre. Og der er det sikkert rigtigt, at der er en overrepræsentation af folk med anden etnisk baggrund. Men det er jo ikke etniciteten, der er afgørende for, om de bliver smittet eller ej, siger Peder Hvelplund, der mener, at det er på tide at få testet mere repræsentativt i Danmarks befolkning.

– Hvis vi alene går ind og ser statistikken på etnicitet og ikke har mulighed for at sammenholde det med andet og sætte det ind i en anden sammenhæng, så risikerer vi at gøre netop etniciteten til problemet, og det synes jeg, at vi gør i rigelig grad i samfundet i dag i forvejen, siger Peder Hvelplund.

Mølbak: Meningsfuldt på mange måder

Det er Statens Serum Institut, der overvåger spredningen af smitsomme sygdomme i Danmark og fører register over de Corona-smittede.
Faglig direktør Kåre Mølbak oplyser, at man allerede har overvejet at gøre etnicitet til en del af registreringen, ligesom det blandt andet sker med f.eks. Hiv-smittede.

– I Sverige har man jo set udbrud blandt indvandrergrupper, og det bidrager da med værdi, det er klart, hvis man skal spore og forhindre smitte, siger Kåre Mølbak og forklarer, at de etniske opgørelser også har været efterspurgt fra udlandet:

– Der har været forespørgsler fra andre lande, blandt andet Tyrkiet, der har spurgt direkte, om vi har et overblik over, hvor mange af deres statsborgere, vi har registreret med smitte. Derfor kan det give mening på mange måder, siger Kåre Mølbak.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet