Nyhedsartikel

Professor: SSI-udmelding giver moralsk boost til danskerne

sks@radio4.dk

Vores normale liv uden store hensyn til coronasmitten vender sandsynligvis tilbage om to måneder. Sådan har den opsigtsvækkende melding lydt fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

Og en konkret udmelding som den er slet ikke nogen dårlig idé.

“Det er rigtigt at være transparent. Der er noget, der tyder på, at kan have en gavnlig effekt på befolkningen. I vores forskning kan vi se, at når man tegner op, hvordan vi kommer igennem det, og hvornår vi er igennem det, så kan det have den effekt, at man som befolkning er klar til at give den en sidste skalle,” siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, som undersøger danskernes adfærd under coronapandemien.

I kølvandet på udmeldingen fra Statens Serum Institut har der imidlertid været bekymring for, om budskabet kan føre til, at folk begynder at slække på brug af værnemidler og andre hensyn, der bliver taget mod spredning af coronasmitte. Men ifølge Michael Bang Petersen er der intet, der peger i retning af, at det bliver et problem.

“Der er ingenting i vores forskning, der tyder på det. Det, vi kan se, er, at når smittetallene begynder at falde, så vil folk slække på adfærden. Det ser primært ud som om, at folks adfærd er drevet af, at tiltagene virker – altså at smitte- og indlæggelsestal begynder at falde,” siger han.

Der er imidlertid en særlig risiko, som myndighederne løber, når der bliver givet den her slags forhåbninger til befolkningen. For eksempel udtalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, under vaccineudrulningen, at hverdagen ville vende tilbage efter to stik med coronavaccinen. Sådan endte det som bekendt ikke.

“Ligesom man ikke skal råbe ‘ulven kommer’, så skal man heller ikke råbe ‘ulven forsvinder’ alt for mange gange uden, det sker. Det er en kompleks situation som myndighed, for på den ene side har man prognoser, som tyder på, at det snart topper, men på den anden side er der en lang række usikkerheder – for eksempel nye varianter. Forskningen peger på, at det er vigtigt at italesætte de usikkerheder,” siger Michael Bang Petersen.

Hør hele interviewet med Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, her:

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet