Nyhedsartikel

Professor: SSI-udmelding giver moralsk boost til danskerne

sks@radio4.dk

Vores normale liv uden store hensyn til coronasmitten vender sandsynligvis tilbage om to måneder. Sådan har den opsigtsvækkende melding lydt fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

Og en konkret udmelding som den er slet ikke nogen dårlig idé.

“Det er rigtigt at være transparent. Der er noget, der tyder på, at kan have en gavnlig effekt på befolkningen. I vores forskning kan vi se, at når man tegner op, hvordan vi kommer igennem det, og hvornår vi er igennem det, så kan det have den effekt, at man som befolkning er klar til at give den en sidste skalle,” siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, som undersøger danskernes adfærd under coronapandemien.

I kølvandet på udmeldingen fra Statens Serum Institut har der imidlertid været bekymring for, om budskabet kan føre til, at folk begynder at slække på brug af værnemidler og andre hensyn, der bliver taget mod spredning af coronasmitte. Men ifølge Michael Bang Petersen er der intet, der peger i retning af, at det bliver et problem.

“Der er ingenting i vores forskning, der tyder på det. Det, vi kan se, er, at når smittetallene begynder at falde, så vil folk slække på adfærden. Det ser primært ud som om, at folks adfærd er drevet af, at tiltagene virker – altså at smitte- og indlæggelsestal begynder at falde,” siger han.

Der er imidlertid en særlig risiko, som myndighederne løber, når der bliver givet den her slags forhåbninger til befolkningen. For eksempel udtalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, under vaccineudrulningen, at hverdagen ville vende tilbage efter to stik med coronavaccinen. Sådan endte det som bekendt ikke.

“Ligesom man ikke skal råbe ‘ulven kommer’, så skal man heller ikke råbe ‘ulven forsvinder’ alt for mange gange uden, det sker. Det er en kompleks situation som myndighed, for på den ene side har man prognoser, som tyder på, at det snart topper, men på den anden side er der en lang række usikkerheder – for eksempel nye varianter. Forskningen peger på, at det er vigtigt at italesætte de usikkerheder,” siger Michael Bang Petersen.

Hør hele interviewet med Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, her:

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet