Nyhedsartikel

Prognoser giver Løkke nøglerolle med Moderaterne

ritzau

Hverken rød eller blå blok kan ifølge prognoser fra DR og TV 2 tælle til 90 mandater uden Løkkes støtte.

Der er stort set dødt løb mellem rød og blå blok, lyder det i de første prognoser for valgresultatet fra DR og TV 2.

Og ingen af prognoserne spår et flertal til et af blokkene. Dermed står Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne til at få en nøglerolle, når en ny regering skal dannes efter folketingsvalget, viser den første prognose fra DR.

“Lige nu er det allervigtigste, at vi får brudt blokkene,” siger Moderaternes Jon Stephensen.

“Det mest interessante er, om det projekt lykkes. Det er det vigtigste, at vi får brudt blokkene. Det er det, vi er gået til valg på, at vi ikke vil pege på en rød eller en blå,” siger Jon Stephensen.

Ifølge prognosen fra DR ser 81 mandater ud til at gå til rød blok, mens 78 mandater bliver blå. Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen står til 16 mandater.

“Ni procent (af stemmerne, red.) er helt fantastisk, i betragtning af at vi lå under spærregrænsen for fire uger siden i nogen målinger,” siger kandidat Jon Stephensen.

TV 2 havde i sin første prognose et stort forspring til rød blok, men tallene ændrede sig efter få minutter til at ligne dem fra DR.

På TV 2 siger prognosen, at statsminister Mette Frederiksen (S) og rød blok står til 82 procent. Blå blok ser ud til at få 78 mandater, mens Moderaterne får opbakning til 15 mandater.

Der er cirka 40 procent optalte stemmer i begge prognoser.

En prognose er ikke et endeligt resultat, men en fremskrevet analyse baseret på valgstedsmålinger, optalte stemmer og relevante data fra meningsmålinger.

De nordatlantiske mandater kan også vise sig at blive vigtige for magtbalancen i Folketinget.

Både Færøerne og Grønland sender to mandater hver til Christiansborg.

Mandag tog Færøerne forskud på valget og pegede som ventet på to kandidater, der peger på hver sin blok. Det er ventet, at Grønland tirsdag vil sende to røde mandater til Danmark.

Dermed kan rød blok formentlig lægge tre mandater til sit regnestykke, mens de blå partier må nøjes med ét.

Følg valget live fra vores valgbar på Christiansborg her.

Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet