Nyhedsartikel

Prognoser giver Løkke nøglerolle med Moderaterne

ritzau

Hverken rød eller blå blok kan ifølge prognoser fra DR og TV 2 tælle til 90 mandater uden Løkkes støtte.

Der er stort set dødt løb mellem rød og blå blok, lyder det i de første prognoser for valgresultatet fra DR og TV 2.

Og ingen af prognoserne spår et flertal til et af blokkene. Dermed står Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne til at få en nøglerolle, når en ny regering skal dannes efter folketingsvalget, viser den første prognose fra DR.

“Lige nu er det allervigtigste, at vi får brudt blokkene,” siger Moderaternes Jon Stephensen.

“Det mest interessante er, om det projekt lykkes. Det er det vigtigste, at vi får brudt blokkene. Det er det, vi er gået til valg på, at vi ikke vil pege på en rød eller en blå,” siger Jon Stephensen.

Ifølge prognosen fra DR ser 81 mandater ud til at gå til rød blok, mens 78 mandater bliver blå. Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen står til 16 mandater.

“Ni procent (af stemmerne, red.) er helt fantastisk, i betragtning af at vi lå under spærregrænsen for fire uger siden i nogen målinger,” siger kandidat Jon Stephensen.

TV 2 havde i sin første prognose et stort forspring til rød blok, men tallene ændrede sig efter få minutter til at ligne dem fra DR.

På TV 2 siger prognosen, at statsminister Mette Frederiksen (S) og rød blok står til 82 procent. Blå blok ser ud til at få 78 mandater, mens Moderaterne får opbakning til 15 mandater.

Der er cirka 40 procent optalte stemmer i begge prognoser.

En prognose er ikke et endeligt resultat, men en fremskrevet analyse baseret på valgstedsmålinger, optalte stemmer og relevante data fra meningsmålinger.

De nordatlantiske mandater kan også vise sig at blive vigtige for magtbalancen i Folketinget.

Både Færøerne og Grønland sender to mandater hver til Christiansborg.

Mandag tog Færøerne forskud på valget og pegede som ventet på to kandidater, der peger på hver sin blok. Det er ventet, at Grønland tirsdag vil sende to røde mandater til Danmark.

Dermed kan rød blok formentlig lægge tre mandater til sit regnestykke, mens de blå partier må nøjes med ét.

Følg valget live fra vores valgbar på Christiansborg her.

Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet