Psykologer hjælper i børnehaver: Forsømmer samtaler med sårbare børn

(ARKIV) Garderobe i børnehave i Nærum. Fredag forhandler børne- og undervisningsministeren igen med støttepartierne om, hvordan der kan sikres minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Det skriver Ritzau, onsdag den 5. februar 2020.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

7. maj 2020

Kommuner sender psykologer ud i børnehaver og på skoler for at hjælpe med rengøring og børnepasning. Det har konsekvenser for psykisk sårbare og syge børn, lyder det fra Dansk Psykologforening.

”Sårbare familier og børn får ikke den nødvendige hjælp i en svær tid, hvor psykologhjælp er mere vigtig end nogensinde.”

Sådan lyder det fra Dansk Psykologforening, der oplever, at deres medlemmer forsømmer samtaler med psykisk sårbare børn, fordi de skal gøre rent og passe børn i børnehaver og på skoler.

Fagforeningen siger, at de konkret har kendskab til seks kommuner, som har bedt psykologer i PPR-tilbuddene, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, om at sætte deres arbejde på pause for i stedet at hjælpe til i dagtilbud og på skoler.

Ifølge formand i Dansk Psykologforening, Eva Secher, har den manglende psykologhjælp konsekvenser for psykisk sårbare og syge børn, der i forvejen har det svært på grund af coronakrisen.

”Det er de ressourcesvage børn og børn med udviklingsproblemer, der i forvejen har været under et særligt pres i den her periode, det rammer. De har så ovenikøbet heller ikke adgang til hjælp nu,” siger hun til Radio4.

Siden genåbningen af daginstitutioner og skoler i april, har kommunerne haft travlt med at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer for at undgå coronasmitte. Retningslinjerne siger blandt andet, at børn skal lege med de samme få børn, og at toiletter og legetøj skal rengøres to gange dagligt.

Flere steder i landet har man valgt at rokere rundt på kommunale medarbejdere, som må sætte deres arbejde på pause for at hjælpe i dagtilbuddene. Radio4 har været i kontakt med landets fem største kommuner, der alle har sendt for eksempel bibliotekarer, socialpædagoger, jobkonsulenter og psykologer ud i dagtilbud og på skoler.

Øget pres på psykiatrien

PPR-tilbuddenes opgave er blandt andet udredning af psykisk syge børn, samtaler med sårbare forældre og vejledning. Hjælp, som sårbare børn flere steder i landet ikke kan få.

”Vi synes, at det var usmart at lukke en kritisk funktion for at opretholde en anden,” siger Eva Secher.

”Vi er bekymrede for, at kommunerne vil få et efterslæb, når det gælder børns udvikling, trivsel, underretninger og behandling af psykiske lidelser. Det kan komme til at medføre et øget pres på børne- og ungdomspsykiatrien.”

Da coronakrisen ramte Danmark indgik Kommunernes Landsforening en aftale med Forhandlingsfælleskabet, der repræsenterer fagforbundene, om øget fleksibilitet i kommunerne.

Aftalen gør det muligt for kommunerne at rykke rundt på medarbejdere, så pressede områder kan tilføres ressourcer, og løber frem til 31. maj.

Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, skriver i et skriftligt svar til Radio4:

“Aftalen er indgået mellem arbejdsmarkedets parter og er en midlertidig løsning, som giver stor værdi i forhold til at takle coronakrisen, fordi den betyder, at folk kan hjælpe med at løse opgaverne, der hvor der er mest brug for det. Hvis der er problemer eller ansatte, som føler sig klemt, så opfordrer KL til, at man tager dialogen lokalt og forsøger at få det løst på den måde.”

Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

DET BLÅ HJØRNE

07:05
08:00