Nyhedsartikel

Radikale er ude af forhandlinger om at danne regering

Ritzau

De Radikale har drømt om en regering over midten og stod til indrømmelser, men er nu ude af forhandlinger.

De Radikale er efter snart seks uger ude af forhandlingerne om at danne en regering over midten. Det oplyser politisk leder Martin Lidegaard til Politiken og DR Nyheder.

Det skyldes, at De Radikale ikke var tilfreds med, hvor langt en kommende regering ville strække sig på blandt andet børne- og ungeområdet samt klimapolitikken.

– Når vi valgte i allersidste øjeblik at sige nej tak til at sidde i regeringen, så skyldes det, at vi ikke fandt det helt samme ambitionsniveau på det, der handler om Danmarks fremtid, siger han til DR.

Han henviser til klimaet, børnene og uddannelsessystemet.

– Der tror vi, vi kan påvirke det hele mere ved at stå udenfor i et godt samarbejde med den nye regering og forsøge at skubbe ambitionerne op på de områder, siger Martin Lidegaard.

Der ventes ifølge politiske iagttagere at blive dannet en regering inden for få dage, hvis det lykkes partierne.

Partierne har forhandlet siden valget 1. november. Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne forhandler fortsat videre. De tre partier har sammen med De Radikale forhandlet natten til tirsdag, hvor forhandlingerne fortsætter.

Partiet kommer ikke til at være støtteparti, men vil heller ikke være i opposition, lyder det. Hvis de tre andre partier går sammen, har de dog reelt et flertal uden De Radikale, da de nordatlantiske mandater traditionelt ikke blander sig i dansk indenrigspolitik.

Siden Lidegaard overtog partiet kort efter valget, er han gået målrettet efter at gøre De Radikale til en del af en kommende regering hen over midten.

– Jeg har altid selv drømt om sådan en regering. Men i sidste ende må man gøre op, hvor man kan gøre mest for klimaet, børnene og hele vores uddannelsessystem. Det gør vi nok bedst udenfor, siger han til DR.

De Radikale har som ultimativt krav, at en regering skal droppe sine planer om at oprette et dansk modtagecenter for asylansøgere i det afrikanske land Rwanda. Men Socialdemokratiet har stået hårdt på det modsatte.

Ifølge Lidegaard skyldes partiets afgang ikke udeståender om Rwanda. Det er der fundet en løsning på. Planen er, at der vil blive præsenteret et grundlag for en ny regering onsdag, oplyser han.

Partiet har ifølge avisens oplysninger indkaldt til hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften klokken 19.30.

/ritzau/

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet