Radio4 Reportage: I kollektivet har vi øje for hinanden

Skrevet af

13. december 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Husmøder, små værelser, rengøringsbøder, regler og ”hyggenåle”. Det er nogle af de ting der præger det moderne kollektiv, Det Gule Hus i Aarhus. En stor patriciervilla, hvor en flok mennesker har besluttet sig for at leve sammen. Af den simple grund, at de gerne vil dele hverdag med andre.

Hvad får moderne individualistiske danskere der er vokset op med curling og selvrealisering til at klemme deres egoer ind under kollektivets regler. Det undersøger Radio4 reportagen i denne uge, der har besøgt kollektivet.

Og én af kollektivets 8 beboere, Charlotte Bay er ikke et øjeblik i tvivl om, at der er store fordele ved at bo sammen på den måde.

“Vi er jo flokdyr, så det der med at være sammen og deles om ressourcerne og få en hverdag til at køre, er en god øvelse. Jeg føler mig aldrig ensom når jeg bor her, og det gjorde jeg faktisk før. Jeg syntes det var trist ikke at komme hjem til nogen,” siger hun.

Og det er også én af grundene til at flere af de andre beboere har valgt livet i kollektivet til.

Jeg tror jeg fik en oplevelse af at jeg manglede noget når jeg kom hjem om aftenen. Der var nogle ting i mit liv som jeg ikke fik fortalt nogen. De der ting som man ikke ringer til sine veninder eller familie og fortæller om. Derfor betyder det helt vildt meget for mig, at vi spiser aftensmad sammen hver dag. Vi har øje for hinanden,” siger Eva Lund Hessel.

Radio4 reportagen, Individualisternes Fællesskab følger blandt andre Mads Haagensen, da han er på vej til at flytte ud af sin 94 m2 store lejlighed i Aarhus til fordel for et lille værelse i kollektivet, Det Gule hus i Aarhus. Og selvom flytning altid er svært, føles det stadig helt rigtigt for ham.

Når man flytter lukker man jo en dør. Men jeg drømmer om at jeg vil komme til at få en anden hverdag, en anden rytme, et andet liv. Et hjem som jeg glæder mig til at komme hjem til, hvor jeg kan dele min hverdag med andre“, siger han.

Og da han bliver spurgt, hvad han har af forventninger til de andre kollektivister, er svaret enkelt.

De skal bare inkludere mig i fællesskabet,” siger han.

Du kan høre reportagen: Individualisternes Fællesskab på Radio4 lørdag 13:05[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00