Nyhedsartikel

Rapport kritiserer politiske kandidater ved valgbordene

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Det kan påvirke vælgernes stemmer, når opstillede kandidater er med til at afvikle valg og tælle stemmer i deres egen valgkreds. Sådan lyder kritikken fra Europarådets valgobservatører i en ny rapport om det danske kommunalvalg i november.

Det er kritisabelt, at kandidater, der står på stemmesedlen, er med til at uddele stemmesedler og tælle stemmer op. Det slår Europarådets valgobservatører fast i en ny rapport, som Radio4 er i besiddelse af.

Der er nemlig risiko for, at kandidaterne i valglokalet påvirker, hvor krydset bliver sat på stemmesedlen. Derudover kan der være en interessekonflikt i forbindelse med optællingen af stemmer, fremgår det af rapporten.

”Selvom kandidaterne ikke driver valgkamp inde i valglokalerne, så er de stadig kendte ansigter i kommunen. Når de er i valglokalet, så ved vælgerne, hvilket parti de repræsenterer. Det kan være med til at påvirke, hvad vælgerne stemmer,” siger lederen af den delegation af valgobservatører fra Europarådet, der overvågede det danske kommunalvalg, Gunn Marit Helgesen fra Norge til Radio4.

Ifølge hende er loven blevet ændret i Norge, så det er forbudt for politisk opstillede kandidater at være valgtilforordnede.

”Det er blevet forbudt ved lov, efter at Europarådet kaldte det uheldigt,” siger hun.

I rapporten om det danske kommunalvalg lyder det også, at tilstedeværelsen af opstillede kandidater ved stemmeoptællingen er et problem. Også selvom kandidaterne ifølge reglerne ikke må tælle deres egne stemmer op.

Lederen af den danske delegation til Europarådet og valgobservatør, Randi Mondorf, har læst rapporten og forstår godt kritikken.

”Det her et oplagt brud på de spilleregler, Europarådet lever efter,” siger hun til Radio4.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Randi Mondorf her:

Men Danmark har andre traditioner og et mere tillidsbaseret demokratisk system end mange andre steder, påpeger Randi Mondorf.

”Jeg oplever det ikke som et problem i den demokratiske verden, som vi kender den i dag i Danmark. Europarådet kommer med et system, hvor alle formelle regler skal overholdes,” siger Randi Mondorf til Radio4.

Europarådet er en menneskerettighedsorganisation med 47 medlemsstater, herunder alle 27 EU-lande. En af rådets opgaver er at sikre demokratiske, frie og retfærdige valg i Europa. Det sker blandt andet med udsendelse af valgobservatører til valg, hvor også danske observatører ofte deltager i lande som Georgien, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina.

Kommunalvalget den 16. november var det første, Europarådets valgobservatører har overvåget i Danmark. Europarådets kongres for lokale og regionale myndigheder har samlet valgobservatørernes konklusioner og anbefalinger til de danske myndigheder i en rapport.

Valghandlinger i Danmark hører under indenrigsministeriet, men indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) har ifølge sin presserådgiver ikke haft tid til at kommentere på rapportens konklusioner og kritikken af, at politiske kandidater også er valgtilforordnede.

Hør også interviewet med Ann Lindhardt, byrådsmedlem og gruppeformand for Venstre i Hørsholm, der selv har fungeret som valgtilforordnet til et valg, hvor hun selv stod på stemmesedlen, her:

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet