Nyhedsartikel

Rapport kritiserer politiske kandidater ved valgbordene

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Det kan påvirke vælgernes stemmer, når opstillede kandidater er med til at afvikle valg og tælle stemmer i deres egen valgkreds. Sådan lyder kritikken fra Europarådets valgobservatører i en ny rapport om det danske kommunalvalg i november.

Det er kritisabelt, at kandidater, der står på stemmesedlen, er med til at uddele stemmesedler og tælle stemmer op. Det slår Europarådets valgobservatører fast i en ny rapport, som Radio4 er i besiddelse af.

Der er nemlig risiko for, at kandidaterne i valglokalet påvirker, hvor krydset bliver sat på stemmesedlen. Derudover kan der være en interessekonflikt i forbindelse med optællingen af stemmer, fremgår det af rapporten.

”Selvom kandidaterne ikke driver valgkamp inde i valglokalerne, så er de stadig kendte ansigter i kommunen. Når de er i valglokalet, så ved vælgerne, hvilket parti de repræsenterer. Det kan være med til at påvirke, hvad vælgerne stemmer,” siger lederen af den delegation af valgobservatører fra Europarådet, der overvågede det danske kommunalvalg, Gunn Marit Helgesen fra Norge til Radio4.

Ifølge hende er loven blevet ændret i Norge, så det er forbudt for politisk opstillede kandidater at være valgtilforordnede.

”Det er blevet forbudt ved lov, efter at Europarådet kaldte det uheldigt,” siger hun.

I rapporten om det danske kommunalvalg lyder det også, at tilstedeværelsen af opstillede kandidater ved stemmeoptællingen er et problem. Også selvom kandidaterne ifølge reglerne ikke må tælle deres egne stemmer op.

Lederen af den danske delegation til Europarådet og valgobservatør, Randi Mondorf, har læst rapporten og forstår godt kritikken.

”Det her et oplagt brud på de spilleregler, Europarådet lever efter,” siger hun til Radio4.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Randi Mondorf her:

Men Danmark har andre traditioner og et mere tillidsbaseret demokratisk system end mange andre steder, påpeger Randi Mondorf.

”Jeg oplever det ikke som et problem i den demokratiske verden, som vi kender den i dag i Danmark. Europarådet kommer med et system, hvor alle formelle regler skal overholdes,” siger Randi Mondorf til Radio4.

Europarådet er en menneskerettighedsorganisation med 47 medlemsstater, herunder alle 27 EU-lande. En af rådets opgaver er at sikre demokratiske, frie og retfærdige valg i Europa. Det sker blandt andet med udsendelse af valgobservatører til valg, hvor også danske observatører ofte deltager i lande som Georgien, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina.

Kommunalvalget den 16. november var det første, Europarådets valgobservatører har overvåget i Danmark. Europarådets kongres for lokale og regionale myndigheder har samlet valgobservatørernes konklusioner og anbefalinger til de danske myndigheder i en rapport.

Valghandlinger i Danmark hører under indenrigsministeriet, men indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) har ifølge sin presserådgiver ikke haft tid til at kommentere på rapportens konklusioner og kritikken af, at politiske kandidater også er valgtilforordnede.

Hør også interviewet med Ann Lindhardt, byrådsmedlem og gruppeformand for Venstre i Hørsholm, der selv har fungeret som valgtilforordnet til et valg, hvor hun selv stod på stemmesedlen, her:

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet