Nyhedsartikel

Regeringen går af: Frederiksen vil danne ny bred regering

Socialdemokratiet gik til valg på en regering over midten og vil træde tilbage for at forsøge at danne en bred regering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil onsdag gå til dronningen og indgive regeringens afskedsbegæring, efter at Socialdemokratiet er gået frem ved valget.

Det siger hun i sin valgtale på Christiansborg, efter at rød blok ser ud til at få flertal med alle stemmer talt op. Det betyder, at regeringen kan gå af, så hun kan forsøge at danne en bred regering over midten.

– Det står også klart, at der ikke længere er et flertal bag regeringen i dens nuværende form. Derfor vil jeg i morgen indgive regeringens afskedsbegæring til dronningen.

– Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark, siger hun.

Dermed skal der forhandles om, hvorvidt hun kan blive statsminister igen.

I målinger tæt på valget lå Socialdemokratiet dårligt, men efter at alle stemmer er talt op, står det klart, at partiet går frem med to mandater.

Socialdemokratiet får 27,5 procent af stemmerne, hvilket er det bedste resultat i 20 år, og det var en tydeligt rørt statsminister, der holdte sin valgtale.

Alle stemmer i Danmark er talt op, og det giver 87 mandater til rød blok, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der kom over spærregrænsen.

Rød blok er sikret et mandat på Færøerne, og traditionelt går de to mandater på Grønland til den røde blok.

Det betyder, at der vil være et flertal.

Mette Frederiksen sagde, da hun udskrev valget for en måned siden, at Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering over midten.

Det er både Venstre og De Konservative skeptiske overfor. Men Moderaterne, der længe så ud til at blive kongemagerparti, ser helst en bred regering.

Lyt med live, når Radio4 dækker valget og resultaterne onsdag

/ritzau/

Foto: Abaca/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet