Nyhedsartikel

Regeringen går af: Frederiksen vil danne ny bred regering

Socialdemokratiet gik til valg på en regering over midten og vil træde tilbage for at forsøge at danne en bred regering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil onsdag gå til dronningen og indgive regeringens afskedsbegæring, efter at Socialdemokratiet er gået frem ved valget.

Det siger hun i sin valgtale på Christiansborg, efter at rød blok ser ud til at få flertal med alle stemmer talt op. Det betyder, at regeringen kan gå af, så hun kan forsøge at danne en bred regering over midten.

– Det står også klart, at der ikke længere er et flertal bag regeringen i dens nuværende form. Derfor vil jeg i morgen indgive regeringens afskedsbegæring til dronningen.

– Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark, siger hun.

Dermed skal der forhandles om, hvorvidt hun kan blive statsminister igen.

I målinger tæt på valget lå Socialdemokratiet dårligt, men efter at alle stemmer er talt op, står det klart, at partiet går frem med to mandater.

Socialdemokratiet får 27,5 procent af stemmerne, hvilket er det bedste resultat i 20 år, og det var en tydeligt rørt statsminister, der holdte sin valgtale.

Alle stemmer i Danmark er talt op, og det giver 87 mandater til rød blok, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der kom over spærregrænsen.

Rød blok er sikret et mandat på Færøerne, og traditionelt går de to mandater på Grønland til den røde blok.

Det betyder, at der vil være et flertal.

Mette Frederiksen sagde, da hun udskrev valget for en måned siden, at Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering over midten.

Det er både Venstre og De Konservative skeptiske overfor. Men Moderaterne, der længe så ud til at blive kongemagerparti, ser helst en bred regering.

Lyt med live, når Radio4 dækker valget og resultaterne onsdag

/ritzau/

Foto: Abaca/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet