Regeringen: Genindfør bilfri søndage

Bilfri søndag i København under oliekrisen. November 1973.

Skrevet af

5. april 2021

Transportminister, Benny Engelbrecht (S), vil genindføre bilfri søndage i Danmarks store kommuner. Det skal være en måde “at nytænke bylivet på” ifølge ministeren.

Det skal være muligt for landets kommunalbestyrelser at indføre bilfri søndage, hvis det er noget, man ønsker. Sådan lyder forslaget fra regeringens transportminister, Benny Engelbrecht, der via en lovændring vil åbne for den mulighed.

Fænomenet “bilfri søndag” kender man fra starten af 1970’erne, hvor bilkørsel om søndagen blev gjort forbudt på grund af oliekrisen i Mellemøsten. Men genindførelsen skal ikke ses som en reaktion på nogen krise denne gang, understreger Benny Engelbrecht.

“Det her vil vi gøre for at give mennesker en ny måde at udnytte sin by på. Det har ikke noget med nogen krise at gøre. Selvfølgelig skal det også siges, at det jo kræver, at kommunalbestyrelserne og borgerne i kommunerne ønsker bilfri søndage,” siger han til Radio4.

Forslaget er primært møntet på de større kommuner. Transportminister Benny Engelbrecht nævner selv Århus og København, som de oplagte kommuner, hvor bilfri søndage vil kunne indføres, men kommuner som Esbjerg og Odense ser han også som mulige byer, hvor bilerne skal køres i garagen om søndagen.

“Det kræver selvfølgelig, at borgerne i byerne har lyst til at bruge de tomme bymidter til markeder og andre kulturelle begivenheder. Selv kunne jeg da godt tænke mig at bruge sådan en søndag på en madfestival, der fylder gaderne i én af vores store byer,” siger transportministeren til Radio4.

Benny Engelbrecht vil nu lade Folketingets øvrige partier forholde sig til idéen, og hvis det er muligt at samle et flertal, kan forslaget blive en realitet inden efteråret i år, vurderer han.

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00