Regeringen om spilreklamer: Forbud er ikke vejen frem

Reklame for Oddset. 3F Superliga: OB møder Lyngby Boldklub i Odense, mandag den 29 juni 2020. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2020)

Skrevet af

30. juni 2020

dag@radio4.dk

dag@radio4.dk

Der skal strammes op på mængden, men et totalforbud mod reklamer for sportsspil og gambling er ikke vejen frem.

Sådan lyder det fra Troels Ravn, der er skatteordfører for Socialdemokratiet oven på den debat, der har fået nyt liv, efter landstræner Kasper Hjulmand opfordrede til nultolerance over for spilreklamer i Radio4’s portrætprogram ’Fremkaldt’.

– Jeg er helt med på, at udviklingen omkring reklamer – f.eks. når vi ser Superliga eller Champions League – simpelthen er blevet for voldsom. Vi skal sænke reklametrykket på en balanceret måde.

Landstrænerens udmelding har blandt andet fået Enhedslisten til at ønske et forbud mod tv-reklamer for spillevirksomheder.

– Problemet er, at folk bliver bombarderet med spilreklamer både i det offentlige rum og på nettet. Og særligt på de tidspunkter, hvor vi ved, at det er allerlettest at få folk lokket i fælden; i forbindelse med fodboldkampe og sportsarrangementer. Det gør, at folk i risikogruppen bliver eksponeret for spilreklamer og risikerer at blive spilafhængige. Og dem, som allerede er det, bliver lokket til at spille mere, siger Victoria Velásquez, erhvervsordfører for Enhedslisten til Radio4 Morgen.

Reklamerne “stimulerer et sundt marked

Ifølge Socialdemokratiets Troels Ravn er problemet dog ikke, at man lokker nye spillere i fælden, men mere at man skubber til de mennesker, der i forvejen har udfordringer med sportsbetting.

– Problemet er, at de mennesker – og det er særligt unge mænd i alderen 20-25 år – der i forvejen spiller meget, spiller endnu mere. Og højrisikospillerne presses ind i ludomani og fastholdes i ludomani af det her meget høje reklametryk. Så vi skal ind og gøre nogle tiltag, men et direkte forbud, mener jeg ikke, er vejen frem.

Ifølge skatteordfører Troels Ravn fra Socialdemokratiet er spilreklamerne nemlig ikke kun et onde.

– De er med til at stimulere et marked, som mange mennesker har et sundt og et naturligt forhold til. Men vi står med en udfordring, fordi det her kommercielle tryk simpelthen er blevet for voldsomt, og det er med til at fastholde risikospillerne; de mennesker, der har et unaturligt forhold til spil.

Og derfor skal der politisk handling til nu, siger Troels Ravn.

– Det er derfor, at vi politisk tager fat. Efter sommerferien vil vi indlede forhandlinger om, hvordan vi kan lave en styrkelse af spilområdet, siger Troels Ravn til Radio4 Morgen.

Lyt til hele interviewet med Troels Ravn her:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00