Nyhedsartikel

Ordførere er rystede over afskaffelsen af helligdag

Ritzau

Partier er dybt rystede over regeringen, som de mener tromler Folketinget ved at afskaffe store bededag.

Både blå og røde partier er rystede over, at regeringen vil sløjfe en helligdag for at styrke Forsvaret.

Månedslønnede vil blive kompenseret med løn svarende til én arbejdsdag.

Almindelig timelønnede vil få timeløn, men må sige farvel til særlige tillæg.

Det kritiserer flere ordførere.

Hør hele historien her i Radio4-nyhederne:

“Det er historisk, at man på den måde ser en regering – endda en med Socialdemokratiet – gå ind og tage penge fra lønmodtagerne,” siger beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL).

Ordførerne har torsdag været til en orientering i Beskæftigelsesministeriet.

De tre regeringspartier – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – vil sløjfe en helligdag – sandsynligvis store bededag – for at styrke Forsvaret tre år tidligere end hidtil aftalt.

Regeringen har reelt flertal for forslaget, der har mødt stor kritik, og behøver således ikke opbakning fra andre partier.

Resten af partierne kritiserer regeringen for at se stort på Folketinget, fordi der allerede er flertal.

“Der er ikke nogen naturlig sammenhæng mellem store bededag og så flere penge til Forsvaret. Det er spin og manipulation og ikke en snus andet.”

“Hvis regeringen bare har tænkt sig at tromle det her igennem Folketinget og efterfølgende over for fagbevægelsen og arbejdsgiverne, så er der kun et ord for det, og det er magtfuldkomment,” siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).

Til gengæld for den droppede helligdag får de månedslønnede et løntillæg svarende til en arbejdsdag, mens timelønnede får almindelig timeløn.

Der skal ikke være flere arbejdstimer samlet for offentligt ansatte.

Derfor vil regeringen nedbringe antallet af offentligt ansatte, så der kommer 2700 færre.

Dansk Folkeparti kritiserer processen.

“De vil afskaffe store bededag. Og der bliver hverken lagt op til forhandlinger, folkeafstemning eller noget som helst. Beslutningen er truffet, og det har sådan set bare været ren og skær orientering.”

“Vi er dybt rystede. Vi havde regnet med forhandlinger. At man ville lytte til Folketingets partier eller lægge forskellige muligheder op. Men det er ikke en forhandling det her,” siger beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann (DF).

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ventes at udtale sig senere torsdag.

Få seneste opdateringer i Nyhederne på Radio4 her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet