Region mangler 40 psykiatere: Trækker pressede læger fra Øst- til Vestjylland

RB plus/PFS Støt en psykisk sårbar som pårørende Hvis en af dine nærmeste bliver ramt af psykisk sygdom, er det svært at vide, hvordan man støtter bedst. Nysgerrighed er et nøgleord. Arkivfoto: PLUS-historie. Tre nætter uden søvn - også kaldet vågenterapi - kan fjerne let eller moderat depression, viser forskning. (se Ritzau historie 071200) Modelfoto af f.eks. psykisk syg, psykisk sygdom, stress, angst, depression, trauma, ptsd, nedtur, mand i forfald eller andet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)

Skrevet af

17. marts 2021

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Psykiatere fra Aarhus skal udover deres sædvanlige arbejde varetage behandlingen på de vestjyske afdelinger i Holstebro og Herning. Det går udover patienterne, lyder det fra organisationer.

Der er for få psykiatere til at behandle svært psykisk syge patienter med for eksempel skizofreni i Herning og Holstebro. Derfor vil Region Midtjylland benytte psykiatere fra Universitetshospitalet i Skejby ved Aarhus til at behandle de vestjyske patienter. En afdeling, hvor der i øjeblikket er 15 ubesatte stillinger som speciallæger i psykiatri.

Og det kommer til at gå udover patienterne, siger formand for Foreningen for Psykisk Sundhed, SIND, Knud Kristensen.

”Det mest bekymrende er, at lægerne fra Aarhus skal løse opgaverne oveni det arbejde, de har i forvejen. Hvis man tror, at de kan lave dobbelt så meget arbejde uden, at det går udover patienterne, så tager man fejl,” siger Knud Kristensen.

Hos Bedre Psykiatri, der er en forening for pårørende til mennesker med psykisk sygdom, frygter generalsekretær Jane Alrø Sørensen for patienterne på de psykiatriske afdelinger i Aarhus.

”Konsekvensen bliver færre psykiatere til de samme patienter. Der bliver mindre tid til at skabe relationer, der bliver mindre tid til at opbygge et tillidsfuldt forhold, og der bliver mindre tid til, at psykiateren kan se og forstå patienten,” siger Jane Alrø Sørensen.

I hele Region Midtjyllands psykiatri mangler der 40 speciallæger i psykiatri, oplyser regionen til Radio4.

Region: Ingen alternativer

Patienter, der bliver behandlet i psykiatrien, bliver behandlet på tre forskellige niveauer alt efter, hvor syge de er. Regionsfunktionsniveau er niveau to og dækker over patienter med for eksempel svær skizofreni. Region Midtjylland er nu tvunget til at frasige sig behandling af psykiatriske patienter på regionsfunktionsniveau i Regionspsykiatri Vest, fordi der er for få psykiatere.

Også hos psykiaterne selv møder planen om at flytte psykiatere fra Aarhus til Vestjylland kritik.

Udover patienterne vil det også ramme psykiaterne selv, siger formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle.

”Jo hurtigere vi skal arbejde, jo hurtigere vi skal konkludere og jo dårlige behandling, vi synes, vi giver patienterne, jo mere utilfreds bliver man med sig selv, og jo større risiko er der for, at vi også selv udvikler en stress- angst- eller depressionstilstand,” siger hun.

Ifølge regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), er alle andre muligheder afsøgt.

”Det er absolut ikke min favoritløsning, at vi skal til at sende psykiatere, der i forvejen arbejder meget, til den vestlige del af regionen. Jeg kan bare ikke se, hvad alternativet er.”

”Vi har kun to psykiatere tilbage i Hospitalsenhed Vest, og vi har en masse borgere i den vestlige del af regionen, som har behov for psykiatrisk behandling,” siger Anders Kühnau.

Hør interview med psykiater på Aarhus Universitetshospital og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Socialdemokratiet, Peter Møller Andersen, her.

Her kan du høre et interview med regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00