Regioner vil gerne tage ansvar for klimasikring: Ellers tak, lyder det fra kommunerne

Storåen i Holstebro er gået over sine bredder, mandag 17. februar 2020. Efter de store mængder regn truer vandet nu med at oversvømme store dele af midtbyen hvor åen går lige igennem.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

11. august 2021

Det bør være regionernes opgave at klimasikre mod oversvømmelser i stedet for den enkelte kommunes, som det er i dag. Det mener flere regioner, som Radio4 har talt med.

Udmeldingen kommer efter, at FN’s Klimapanel i denne uge udgav en rapport, der blandt andet konkluderer, at vejret fremover bliver varmere, og at vi både skal vænne os til perioder med tørke og perioder med voldsomt nedbør.

“For eksempel så skyldes nogle af de oversvømmelser, som vi har set i Tønder Kommune, vand der egentlig kommer fra Aabenraa Kommune. Men skal Aabenraa betale for et opsamlingsbassin, der kommer Tønder til gode, eller skal Tønder betale for noget, der ligger i Aabenraa? Den slags kan skabe usikkerhed og diskussioner, og derfor mener jeg, det ville være meget lettere at lægge opgaven med klimasikring over i regionsrådet,” siger Jørn Lehmann Petersen, der er formand for miljøudvalget i Region Syddanmark for Socialdemokratiet.

Radio4 Morgen har ringet til alle fem danske regioner. Både Region Syddanmark og Region Nordjylland tilkendegiver, at de gerne ser, at den kommunale opgave om at sikre sig mod oversvømmelser i fremtiden er på deres bord. De resterende regioner har ikke vendt tilbage.

Klimasikring er imidlertid ikke et område, som kommunerne velvilligt vil overdrage til de danske regioner.

“Tiden er ikke til, at vi skal slås om opgaverne. Vi har i kommunerne ikke brug for et ekstra led i form af regionerne. Og nej, vand kender ikke kommunegrænser, men det kender jo altså heller ikke regionsgrænser. Jeg synes, det er lidt underligt, at når vi står over for opgave, hvor vi i den grad skal ud over ramperne, så står regionerne lige pludselig og siger: skal vi ikke lige ind over? Vi har ikke behov for det,” siger Birgit Hansen, der er formand for Kommunernes Landsforenings miljø- og forsyningsudvalg og borgmester i Frederikshavn Kommune for Socialdemokratiet.

Hør hele interviewet med formand for miljøudvalget for Socialdemokratiet i Region Syddanmark, Jørn Lehmann Petersen, og formand for Kommunernes Landsforenings miljø- og forsyningsudvalg og borgmester i Frederikshavn Kommune for Socialdemokratiet, Birgit Hansen:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00